Menu

Interview laten schrijven

– interviewartikelen maken van, ‘bekende Nederlander’ tot ondernemer, van sporter tot werknemer

Johan Koning - freelance journalistStel, u wilt een mooi referentieverhaal voor uw website of magazine, waarin uw klant vertelt over uw product of dienst. Het is een mooie vorm van marketing.

Want niet uzelf, maar uw klant zet de goede dingen over u op een rijtje.

Stel, u bent hoofdredacteur van een tijdschrift. U zoekt iemand die een coververhaal kan schrijven, waarin een ‘bekende Nederlander’ wordt geportretteerd. Of u bent eindredacteur van een zakenmagazine, dat ondernemers aan het woord laat.

Het zijn zomaar drie voorbeelden (commercieel, semi-commercieel en journalistiek) waar een goed interview de basis is voor artikelen. Mijn opdrachtgevers vertrouwen me de belangrijke taak als interviewer van BN’ers, eigenaren van bedrijven, werknemers, professoren, zorgverleners en -consumenten, sporters en andere mensen met interessante verhalen met een gerust hart toe.
Omdat ze weten dat ik altijd met een goed verhaal terugkom.

Herkent u zich hierin?

U bent op zoek naar een interviewer die de juiste vragen koppelt aan een prettig leesbare schrijfstijl. Zonder overdreven poespas, maar wel met inlevingsvermogen, creativiteit en nieuwsgierigheid? Zet Tekstbureau LetterLuck aan het werk!

dagblad van het noorden
Logo-Nieuwsblad-Transport
logo-vakblad-riolering
mobilia
Twentevisie

Mijn manier van werken bij interviews: garanties voor geïnterviewde en opdrachtgever

De reactie hieronder van een geïnterviewde voor een Makelaarstekst geeft precies aan hoe ik te werk ga:

In de bijlage heb ik het toegestuurde document toegevoegd.
Enkele wijzigingen heb ik daarin bij geschreven in rood.
Complimenten hoe je in korte bewoordingen dit gesprek weergeeft!

Wat naar mijn mening uit bovenstaande blijkt, is:

  • Het interview werd door de geïnterviewde (een particulier, die niet gewend is om geïnterviewd te worden) ervaren als een gesprek
  • Dat gesprek werd ook nog eens goed samengevat in het verhaal
  • Het verhaal was duidelijk en goed geschreven

Het belangrijkst, in mijn ogen: de geïnterviewde kreeg de gelegenheid om het verhaal voor publicatie na te lezen en eventueel van commentaar te voorzien. Voor mij is dat een normale gang van zaken; voor de geïnterviewde de garantie dat er niets zonder toestemming wordt gepubliceerd.

Accepteer ik alle wijzigingen klakkeloos?

Nee, het is niet zo dat alle aanpassingen zomaar in de uiteindelijke tekst terechtkomen. De geïnterviewde krijgt de gelegenheid te reageren op de inhoud, niet op de vorm en de stijl. Juist voor die laatste twee aspecten van de tekst klopt u als opdrachtgever bij mij aan, u wilt immers een tekst à la Johan Koning.

Freelancer nodig voor interviews? Mail me

Het belangrijkst, in mijn ogen: de geïnterviewde kreeg de gelegenheid om het verhaal voor publicatie na te lezen en eventueel van commentaar te voorzien. Voor mij is dat een normale gang van zaken; voor de geïnterviewde de garantie dat er niets zonder toestemming wordt gepubliceerd.

Mogelijkheden voor interviews

Face-to-face

Als interviewer ga ik het liefst bij de te interviewen persoon langs. Niet alleen omdat we elkaar dan letterlijk in de ogen kunnen kijken, ook omdat ik dan een goede sfeer van het gesprek en bijvoorbeeld de locatie kan weergeven in het uiteindelijke artikel.

Het gesprek neem ik op en ik maak ook notities. Op kantoor verwerk ik alle input tot een verhaal.

Interview via Microsoft Teams, of bijvoorbeeld Skype

Voor als de afstand écht te lang is. Bijvoorbeeld gebruikt voor interviews met Zuid-Afrika, maar in de coronaperiode helemaal ‘hot’ geworden. Scheelt ook (een hoop) reistijd én kilometerkosten.

Telefonisch

Gaat het om een korter interview (bijvoorbeeld een half uur tot drie kwartier)? Of is de afstand te lang? Dan is een telefonisch interview een goed alternatief. Ook vanwege budgettaire redenen kunnen we voor een interview per telefoon kiezen. De opdrachtgever bespaart zo op kilometer-, reis- en eventuele verblijfskosten.

Langere telefonische interviews neem ik op, voor kortere gesprekken zijn notities meestal voldoende.

Vragen per mail, chat of Whatsapp

Niet ideaal, maar het kan wel. Mail gebruik ik wel regelmatig om bijvoorbeeld al wat voorinformerende vragen naar de interviewee te sturen. Chat en Whatsapp zijn ideaal om kort even iets na te vragen.

Voorbeelden van interviews

Sinds ik met Tekstbureau LetterLuck begon in 2002 – en eigenlijk ook al ver daarvoor in loondienst en bij stageopdrachten – interview ik mensen. En dat doe ik graag. Hoeveel interviewartikelen ik schreef? Ik heb het niet bijgehouden, sorry.

In mijn online portfolio kunt u verschillende voorbeelden vinden.

Hoogtepunten uit die meer dan 20 jaar?

  • Een prachtig verhaal over het samen wonen met een man met dementie voor Carintreggeland
  • Ondernemersverhaal met Tim Laning van Grendel Games, een bedrijf dat serious games maakt voor Kijk op Oost-Nederland en Kijk op het Noorden
  • Interviewserie met bekende Twentenaren en mensen die in Twente wonen voor Twentelife (Tom Egbers, Michiel Veenstra, Harm Edens en Youri Mulder, bijvoorbeeld)
  • Magazine vol interviews met medewerkers van zorgorganisatie Azora over hun werk en de opening van het nieuwe verzorgingshuis Den Es
  • Serie kranteninterviews met Twentenaren die in het buitenland wonen – een soort Ik Vertrek, maar dan al gemaakt (en bedacht) in 2003

Reacties op interviews

Interview Tom Egbers door Johan Koniing

Ik heb je stuk gelezen, en het valt niet te ontkennen: ik heb het allemaal gezegd.
Volgens mij is het een correcte weergave van ons gesprek. En feitelijke onjuistheden staan er ook al niet in.

Tom Egbers – Studio Sport (interview Twentife)
sprekersplatform

Prettig gesprek, dat alle kanten opvloog. Vakgekken onder elkaar….

Jacques d’Ancona over tekst voor Sprekersplatform

Streep erdoor

Heel eerlijk: soms gaat het mis

Voor zover ik mij kan herinneren, is het in de ruim 20 jaar dat ik professioneel interviews afneem vier keer voorgekomen dat een interview uiteindelijk niet geplaatst werd.

In drie van de gevallen ging het erom dat de geïnterviewde het niet eens was met de stijl van het verhaal (drie keer ging het om ondernemers die ik had gesproken voor een advertorial in een b2b-magazine, die mijn wat lossere en vertellende schrijfstijl graag zagen veranderd in een zakelijke, saaie en jargon-houdende tekst).

Eerlijk, ook als het mis gaat.

De vierde was meteen de eerste keer dat ik het meemaakte, jaren geleden. Ik had een oud-directeur van een net overgenomen bedrijf geïnterviewd over wat hij hoopte dat er met zijn bedrijf zou gebeuren.

De nieuwe eigenaar kreeg dat verhaal ook te lezen, maar was het totaal niet eens met de inhoud. Onder het dreigement van rechtszaken heb ik in samenspraak met de uitgever het stuk uiteindelijk moeten terugtrekken. Ik weet nog steeds niet precies waarom het was, de inhoud was onschuldig. Het zijn de raadsels die je soms tegenkomt in het (ondernemers)leven.

Eerlijk, ook als het mis gaat.

Waarom u voor mij moet kiezen?

Ik versta het (journalistieke) ambacht

Met meer dan 30 jaar pure praktijkervaring. De journalistieke oorsprong als voorsprong.

Ik werk zorgvuldig

En neem als het kan de tijd voor mijn artikelen, maar kan als het moet ook snel werken. Ook dan is zorgvuldigheid gegarandeerd.

Een brede algemene ontwikkeling

En grote interesse in wat anderen vinden en kunnen. Daarnaast kan ik me goed inleven en -lezen in onbekende materie.

Snelle denker

Met verrassende vragen én verhalen

IJzerenheinige doorzetter

Ik laat me niet met een kluitje in het riet sturen. Waarom zou ik trouwens sowieso achter een kluitje aanrennen? Ik ben veel beter als ik zelfstandig, alleen kan werken. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet hou van samenwerken.

Ik ben erkend Pluslid van beroepsvereniging Tekstnet

En ook lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Bevalt mijn verhaal? Scroll snel naar beneden, dan hebben we snel contact.

Interview schrijven uitbesteden?

Zoekt u een ervaren professional, die zowel een goed gesprek kan voeren áls daarvan een aantrekkelijke samenvatting op papier (of scherm) kan zetten? Een senior tekstschrijver, redacteur en journalist?
Zet me gauw aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

* U ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. Reageer ik op werkdagen niet binnen 24 uur inhoudelijk? Foei Johan! U krijgt meteen 10% korting bij een eventuele opdracht.