Menu

Proeftekst? Kennismaken? Doen we!

3 april, 2023

Voor het goede doel

U zoekt een tekstschrijver Of: bij uw bedrijf zoeken ze iemand die goede teksten kan schrijven. Logisch dat u op mijn site uitkomt: veel bedrijven en organisaties huren mij in als leverancier van tekst – voor papier of pixel.

Ondanks dat u op mijn site al verschillende voorbeelden van mijn schrijfkwaliteiten kunt zien, bent u toch niet overtuigd. U wilt mij een proeftekst laten schrijven. Of: u wilt eerst met mij praten, om te kijken of er een goede klik is. Of om te vertellen wat u zoal doet.

Of het nu om zo’n kennismaking in levende lijve gaat, of digitaal per Teams. Of aan de hand van een voorbeeldtekst die ik voor u schrijf: we moeten er beiden tijd in steken. In het eerste geval gaat het om een onderlinge (digitale) ontmoeting waar we allebei aanwezig horen te zijn. In het andere geval moet ik eerst weten wat ik moet schrijven. Een briefing is – zeker in de beginfase van een samenwerking – essentieel.

Passen we bij elkaar?

Ook voor mij is zo’n kennismakingsgesprek óf zo’n proeftekst een manier om te peilen wat voor vlees ik in de kuip heb. Passen we bij elkaar?

Wat we allebei in ieder geval niet willen, is een mismatch. U zoekt de juiste tekstschrijver voor uw tekstklus – en het liefst ook voor vervolgopdrachten. De persoon die u het best aanvoelt, die schrijver met de beste woorden voor uw branche en de leverancier van die tekst die precies bij uw doelgroep past.

Ík zoek een opdrachtgever die me goede informatie geeft, waarop ik kan vertrouwen en bovenal iemand die me opdrachten geeft die ik met plezier uitvoer.

Ik ga er vanuit dat ik één van de – laten we zeggen – drie tot maximaal vijf collega’s ben die misschien voor u aan de slag mag om uw verhaal (beter) te vertellen.

Ik hou van competitie!

Ik wil alleen voordat ik aan de slag ga, wel één ding met u afspreken. En dat is dat u mij en mijn collega’s – concurrenten, zo u wilt – voor die proefopdracht een faire vergoeding betaalt. Nu zult u denken: maar dat kost me dan 3 of 5 keer de prijs. Ja! Dat is waar. Maar: u weet ook zeker dat de tekstschrijvers hun uiterste best voor u doen. U toont er immers mee aan dat het u ernst is.

Bovendien: zo’n selectieprocedure gaat u natuurlijk niet aan voor een kleine, eenmalige opdracht. Nee, dit gaat om een grote klus. Het (her)schrijven van uw webteksten, bijvoorbeeld. Of het maandelijks schrijven van een aantal pagina’s in uw bedrijfsmagazine. Kortom: dit is wellicht een eenmalige extra investering, die u zonder twijfel veel inzichten oplevert én bovendien uw ideale tekstschrijver.

Uw ideale tekstschrijver is immers die professional die uw woorden het best op papier of scherm kan toveren.

Johan Koning tekstschrijver gezocht service racketsporter

Uw tekstschrijver in actie op de tennisbaan: service van de zaak!

Ik schreef het hierboven al: ik hou van competitie. Op een faire manier, zodat niemand eronder lijdt. Om uiteindelijk de beste match tussen opdrachtgever en tekstschrijver tot stand te laten komen.

Vooraf wil ik mijn collega’s trouwens waarschuwen: voor zover ik weet verloor ik een dergelijke competitie nog nooit op kwaliteit. Dat geldt ook voor de keren dat om een zoektocht ging naar een discipline waar ik nog geen ervaring in had.

Tekstschrijver aan het zoeken? Stukje service

En u als opdrachtgever kunt gerust zijn: mocht uit de competitie inderdaad blijken dat ik uw tekstschrijver word, dan verrekenen we uw investering in de proefopdracht of de kennismaking met de uiteindelijke maatwerkofferte.

Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Dat is service van de zaak. En service, daar kan ik als fervent racketsporter (ik tennis, badminton én squash) over meepraten. Ik zei toch al dat ik van competitie hou?

Service, competitie: sinds begin 2023 doe ik er een schepje bovenop

Niet alleen gaan we werken aan het doel om u te laten scoren – we gaan ook voor een goed doel. Komen we uiteindelijk tot een samenwerking, dan beloof ik dat ik 10% van mijn eerste rekening tot een maximum van € 85,- overmaak naar een goed doel.

van norel bedankt

Directeur Hans van Norel bedankt voor het storten van geld voor KWF.

Dat komt er bij een kennismakingsgesprek op neer dat ik daar niets aan verdien, maar dat het geld rechtstreeks naar het goede doel gaat.
U mag zelf een voorstel doen voor dat doel (bijvoorbeeld een stichting die u toch al steunt).

Mocht u zelf geen specifiek goed doel in gedachten hebben, dan maak ik het geld ter ere van mijn moeder over aan KWF.

Inmiddels is de eerste € 85,- overgemaakt naar KWF, namens Van Norel Bouwgroep. Voor dit bouwbedrijf schreef ik een interviewverhaal over een van hun bouwprojecten.
Een ander bouwbedrijf, Dijkhof Bouw, schakelde me in voor eindredactie van een brochure voor een nieuw bouwconcept. Zij vroegen me om het bedrag te doneren voor Alpe d’HuZes. Uiteraard voldeed ik aan die wens.

Eén reactie op “Proeftekst? Kennismaken? Doen we! Voor het goede doel”

  1. […] opdrachtgever, maar ik vraag daar wel een reële vergoeding voor. Meer uitleg daarover geef ik in dit blog […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *