Menu

Kent u mij?

Handleiding Johan Koning

Johan Koning, freelance tekstschrijver uit Twente
De inspiratiebron voor deze pagina is Alexander Klöpping van online kiosk Blendle.
Hij maakte toen hij daar nog werkte voor zijn (toekomstige) medewerkers, zakelijke relaties en andere belangstellenden een online handleiding over zichzelf.

Ik vond dat een bijzonder goed idee en daarom presenteer ik hier míjn handleiding*.

Natuurlijk heb ik het wel geschreven op mijn eigen manier.

Hebben we binnenkort een afspraak?

Hieronder leert u mij alvast wat kennen. Vragen staan overigens altijd vrij.

Koffie en koffertje

Koffie voor een afspraakDe eerste vraag die ik tijdens een bedrijfsbezoek (of bij bijvoorbeeld een interview op locatie) krijg, is vaak: ‘Wil je koffie’. Het antwoord is over het algemeen bevestigend. Jarenlang was mijn antwoord op de volgende vraag ‘Alles erin, behalve het koekje’, maar sinds een flink aantal jaren drink ik mijn koffie zwart**. Als u er een glaasje water bij serveert, is het helemaal goed!

Wat ook vrijwel altijd ter sprake komt, is mijn houten koffertje. Aanvankelijk bezocht ik mijn klanten, relaties en interviewkandidaten altijd met mijn materiaal in een professionele Samsonite-koffer. Niets mis mee, hartstikke zakelijk enzo. Maar niet echt opvallend, uniek of spraakmakend.

Geen CV

Wanneer u trouwens denkt dat dit mijn cv is, dan heeft u het mis. Want van een cv word ik niet warm of koud.
 
Ik probeer mijn LinkedIn-profiel zo actueel mogelijk te houden. Daar vindt u de meest relevante werkervaring van uw tekstschrijver!

Koffertje van tekstschrijver Johan KoningDat vond één van de personen die ik ooit interviewde voor vakblad Ons Huis, karpettenspecialist Jan Willard, ook. Hij heeft mij dan ook uitgerust met het houten koffertje dat u hiernaast ziet.

Telefoon in plaats van tapijtstalen

Normaal gesproken is het bedoeld om tapijtstalen te vervoeren, maar het is ook uitstekend geschikt voor het bij elkaar houden van mijn equipment: agenda, schrijfblok, telefoon (meer dan vijf jaar lang een Samsung Galaxy Note 3, tegenwoordig een Samsung Galaxy M31, voor wie het weten wil), visitekaartjeshouder en portemonnee.

Geen CV

Wanneer u trouwens denkt dat dit mijn cv is, dan heeft u het mis. Want van een cv word ik niet warm of koud.
 
Ik probeer mijn LinkedIn-profiel zo actueel mogelijk te houden. Daar vindt u de meest relevante werkervaring van uw tekstschrijver!

Jasje en dasje?

Ondanks dat ik u op deze site met u aanspreek, ben ik verder liever niet formeel. Een jasje vind ik prima, een dasje droeg ik alleen tijdens mijn bruiloft. Als Koning vind ik de actie van Prins Claus om zijn stropdas weg te gooien onvergetelijk.

Wilt u mij in pak mét stropdas zien? Dan moet u met goede argumenten komen. Mijn vriendin-die-toen-mijn-vrouw-werd deed dat in 2002, dus het kán wel. Maar liever kom ik bij u langs in spijkerbroek en overhemd.

#ChronischGronings

‘Gewoon goede teksten. Graag geschreven. Uit Hengelo, maar met Groningse nuchterheid’.

Al jaren (sinds september 2003, om precies te zijn) schrijf ik mijn teksten als freelancer vanuit mijn kantoor in Hengelo. Maar mijn roots liggen een stukje noordelijker, in Midwolda, Oost-Groningen. Het Oldambt, land van strokarton, aardappels en koolzaad. Ja, u zult dat nog horen aan mijn accent. Ik kan – en wil – dat niet verdoezelen. Als je er eenmaal geboren bent, dan ben je chronisch Gronings.

Johan Koning overhemd
Knappe Koppen & Telegraafjes

U zou mij kunnen kennen van de #Telegraafjes (of @Telegraafjes).

Sinds jaar en dag houd ik een weblog bij. Ik schrijf daarop veel over taal en media. Op 6 november 2007 publiceerde ik op het weblog mijn eerste Telegraafje. Niet wetende dat dit een serie zou worden die nog steeds toeneemt in aantal, en een begrip dat zelfs een eigen domeinnaam en nu dus uiteindelijk een Facebookpagina heeft.

En misschien komt dat boekje er ook ooit nog wel eens. Ik schreef in ieder geval al over de Telegraafjes in vakblad Tekstblad.

Knappe Koppen
#tekstschrijverzijnisfijn: LetterLuck tot nu toe

Wat heb ik tot nu toe gepresteerd en bereikt? Van (kranten)journalist ontwikkelde ik me tot freelance vakbladredacteur, magazinemaker, tijdschriftredacteur, interviewspecialist, ghostwriter, herschrijver, blogger en zelfstandig tekstschrijver of copywriter.

Ik ga u niet vermoeien met verhalen over een jongetje dat al heel vroeg wist dat hij journalist of tekstschrijver wilde worden. Nee, ik heb nooit deel uitgemaakt van de redactie van de schoolkrant.

Ja, ik las de krant, ik was verslaafd aan Teletekst en was ook verzot op het lezen van boeken. Maar profvoetballer, dat wilde ik worden. Eén probleem: een volledig gebrek aan talent. Tóch bestaan er foto’s van mij in voetbalkleren.

Opleidingen

logo groninger dagbladVia de mavo en de meao kwam ik op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden terecht, waar ik in 2000 de hbo-opleiding Nederlands/ Publiciteit & Presentatie voltooide. Ik besloot me namelijk op het schrijven over voetbal toe te leggen.

Daar bleek ik wel talent voor te hebben, want al tijdens mijn hbo-tijd mocht ik na een geslaagde stage bij het Groninger Dagblad daar ook aan de slag als voetbalmedewerker. Zo schreef ik een paar jaar mee aan de destijds befaamde amateurvoetbalbijlage, waarmee die krant zich echt onderscheidde.

Regionaal voetbalverslaggever

Johan Koning als voetbalverslaggeverLater schreef ik voor onder meer De Gelderlander en TC/Tubantia over voetbal in het bijzonder en sport in het algemeen. Maar gaandeweg bekwaamde ik me ook in andere verhalen, buiten de sport.

Helemaal toen ik bij het regionale Telegraafsupplement Twente Vandaag kwam te werken als parttime redacteur. Het was rond de tijd dat ik mijn eigen bedrijf startte, in de periode 2001-2003.

Deadlinetikken

Ik heb bij de krant veel geleerd. Onder meer héél snel werken. Deadlinetikken. Daar blogde ik over voor beroepsvereniging Tekstnet.

Het verhaal van de paddenstoel

Paddestoel De LutteIk schreef niet alleen mijn eigen verhalen, maar als eindredacteur bekwaamde ik me ook steeds meer in het beter maken van artikelen van anderen. Daarbij kwam de liefde voor taal zeker ook om de hoek kijken, al vonden veel collega’s mij regelmatig een eindredact(z)eur. Ook als redacteur ben ik geen echte nieuwsjager, maar meer een verhalenverteller.

Al schroom ik natuurlijk niet om een nieuwsverhaal te vertellen. Dat kan groot nieuws zijn, of juist heel klein. Een voorbeeld van dat laatste: tijdens een zomerse wandeling in het prachtige Twente stuitte ik begin deze eeuw op een wegwijspaddenstoel van de ANWB. Een rood exemplaar, terwijl die destijds nog allemaal wit waren. Ik publiceerde erover in Twente Vandaag en vervolgens ontstond een zomers sneeuwbaleffect, want vrijwel iedere krant maakte er een stukje over.

Geen grote happening, maar wel leuk om mee te maken hoe dat destijds verliep. Let wel: het was toen nog niet zo dat nieuws zich automatisch van website naar website verspreidde. En ja: de paddenstoel die u hier ziet, is de originele van toen.

Op eigen benen

Lokaalplus redactieSinds 1 januari 2002 staat mijn bedrijf in de registers van de Kamer van Koophandel. Na een aantal jaren in loondienst bij dagblad en kabelkrant (hiernaast een actiefoto vanaf de redactie, waar ik leerde om kort en bondig te schrijven) was het tijd om op eigen benen te gaan staan.

Nog tijdens mijn periode in loondienst had ik mijn eerste freelance klus al te pakken, toen ik daar op de redactie werd gebeld door de hoofdredacteur van vakblad GrootConsument, met de vraag of ik bijdragen aan het blad wilde leveren. Zij had mijn website gevonden, ik vermoed via Ilse, of Altavista. Google was toen nog niet zo groot.

Gaandeweg groeide LetterLuck tekstproducties (zoals Tekstbureau LetterLuck eerst heette) uit tot een bedrijf waar ik fulltime (en soms meer) mijn dagen mee vul. Met veel plezier.

Opsomming van hoogtepunten van Tekstbureau LetterLuck

2021

Vanaf april werk ik als freelance tekstschrijver voor Zorg in Huis, een nieuw zorginitiatief vanuit de Achterhoek en Twente om de druk op de thuiszorg in te perken.

2019

September: werken voor de Rijksoverheid. Rijkswaterstaat meldt zich als opdrachtgever. Later mag ik ook voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken.

2018

LetterLuck tekstproducties wordt omgedoopt tot Tekstbureau LetterLuck.

2017

Zomer: cursus online copywriting bij Roy Ishak.
Focus: webtekstschrijven, zoekwoordenanalyse, bloggen, linkbuilding en seo-teksten.

2016

Oprichting Makelaarsteksten.nl.

2015

Overstap naar Vakblad Mobilia. Gevraagd door hoofdredactie.
Na faillissement Ons Huis tóch door als specialist in de vloerenbranche.

2011

Vakantieblog Denemarken voor opdrachtgever Dansk.nl (DFB, Danske Feriehus Bookingburo, Midwolda).
Focus: (reis- & travel)blogger.

2010

Eerste buitenlandse klant: ARDEX GmbH.
Focus: herschrijven/vertalen, copywriting.

2008

Baas van de Dag bij Avro’s Arbeidsvitaminen.

2007

Maart 2007: debuut in Vakblad Ons Huis, waar ik tot het faillissement van de uitgever in 2015 voor werkte.
Focus: vloerenspecialist.

2005/2006

PR-medewerker Twentse Stichting Kans voor een Kind.

2006

Eerste grote zelfstandige productie: compleet magazine voor Azora Den Esch.
Focus: tekstschrijver, copywriter, interviewer.

2005

Juni 2005: debuut Twentelife. Interview met Henkjan Smits.
Focus: tijdschriftredacteur & interviewspecialist.

Juni 2005: fulltime werkzaam als freelance journalist en tekstschrijver.

2004

Freelance tekstschrijver voor SPPR.
Focus: magazinemaker.

2003

Verhuizing van Eibergen naar Hengelo.

2002

Juni 2002: debuut in Ziekenhuis & Instelling.
Focus: zorg.

Maart 2002: debuut in Grootconsument, eerste opdrachtgever als zelfstandig professional.
Focus: vakbladjournalist.

1 januari 2002

Oprichting LetterLuck tekstproducties. Eerst nog parttime, eerst nog in Eibergen.

Tot 1 juni 2005: (parttime) dienstverbanden bij De Gelderlander, Lokaalplus, TNT Post, Twente Vandaag.

1 september 2000

Afgestudeerd hbo Nederlands/Publiciteit & Presentatie.
NHL Leeuwarden.

Wat verder nog ter tafel komt, of kan komen

Koning privé

Bedrijf van de DagNog wat persoonlijke ontboezemingen:

Ik ben getrouwd met Audrey Koning-Reinderink.

Ik ben de trotse vader van Pim (Jasper Janiek) Koning (17 mei 2007) en Femke (Eline) Koning (23 augustus 2009)

Ik ben geboren in Veendam, maar opgegroeid in Midwolda.

Ik ging naar school in Midwolda, Winschoten (mavo en meao) en Leeuwarden (hbo).

Ik woonde in Midwolda, Leeuwarden en Eibergen. Sinds 2003 woon ik – en houd ik kantoor – in Hengelo.

Hobby’s

sport (tennis en badminton (actief), voetbal (passief))

gezelschapsspellen (Kolonisten van Catan, Scrabble, Qwirkl, Qwixx)

muziek (algemeen, met een lichte voorkeur voor pop en rock in het genre tussen Metallica, K’s Choice, Racoon en Van Dik Hout)

lezen (thrillers, historische boeken, sportboeken, Voetbal International, Onze Taal, Maarten!)

theater (cabaret)

reizen (Denemarken, Finland, Egypte, Canarische Eilanden, maar ook Drenthe en Zeeland – op het wensenlijstje: Italië, Canada, Uruguay, Nieuw-Zeeland en de ABC-eilanden).

Ja, ik heb hoogtevrees. En ik ben bang voor slangen. Maar verder ben ik aardig. Heus!

’t Hart van de zaak

En nu denkt u natuurlijk dat ik alles alleen doe? LetterLuck is immers een eenmanszaak. Heeft u toch mooi verkeerd.

Want ‘ik’ was nooit zover gekomen als ik nu ben, zonder een aantal mensen.

Natuurlijk mijn gezin. De al eerder genoemde Pim en Femke, maar ook vrouw Audrey.

Mona 't HartMaar zakelijk heb ik veel te danken aan de dame hiernaast. Meet Mona. ‘t Hart van de zaak. En dat niet alleen om dat ze Mona ‘t Hart heet. Mona zorgt er namelijk al een flink aantal jaren voor dat praktisch alle interviews die ik afneem keurig uitgetikt in mijn mailbox verschijnen. Zij doet dat zeer snel en vakkundig.

Daarnaast verzorgt Mendel Chiu mijn boekhouding. Een aanrader!

Profielen

Naast mijn profiel bij beroepsvereniging Tekstnet, heb ik ook profielen bij Woordkunstenaars en tekstschrijvers-info.nl.

* In feite is de basis van deze handleiding een samenvatting van verschillende pagina’s die ik op eerdere websites ook al had staan. Dus zo origineel was die Klöpping nu ook weer niet.

** Het lekkerste kopje koffie ooit kreeg ik trouwens voorgeschoteld in Duitsland. Ik was op bezoek in een prachtig pand in Schüttorf, voor een huizenreportage. Het zorgvuldig gezette bakje mocht met recht een kop Zwart Goud genoemd worden.

Maar wellicht kunt u het overtreffen? Ik kom graag bij u langs als proefkonijn. Kunnen we meteen uw tekst(en) bespreken!