Menu

Uw tekstschrijver: voor duurzaamheid

16 augustus, 2022

Groen, ecologisch, duurzaam, schoon en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ik schrijf bij voorkeur teksten voor bedrijven die duurzaamheid, het milieu en vergroening belangrijk vinden en onderdeel laten uitmaken van hun bedrijfsvoering. De linoleumvloeren van Forbo Flooring (Marmoleum) bijvoorbeeld, vloeren die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen. In de bouw zijn gelukkig steeds meer bedrijven actief die duurzaam willen ondernemen.

Ook in de logistiek (de elektrische heftrucks van Toyota Material Handling, bijvoorbeeld) en de zorg (ik schreef in het verleden voor de Duitse fabrikant van hygiënemiddelen Dr. Weigert) richt ik me het liefst op ondernemingen die bezig zijn met ontwikkelingen die het milieu, de omgeving en de wereld een stukje mooier maken. Groener, vooral. Organisaties die het klimaat belangrijker vinden dan puur geld verdienen.

Bedrijven of mensen die daar niet achter staan, kunnen helaas geen gebruik maken van mijn diensten.

Duurzame tekstschrijver? Ik ben niet de enige

finland groen duurzaam lange weg

‘De weg naar duurzaamheid is lang’ is de titel van mijn LinkedIn-nieuwsbrief over duurzaamheid.
Dit is de kopplaat, door mezelf geschoten tijdens een reis in Finland in 2003. Ik vind het een prachtplaat en het past mooi bij het thema ‘groen’.

Of ik de enige ‘duurzame tekstschrijver’ ben? Nee hoor, ik ken er een flink aantal. En dat aantal groeit alleen maar (hé, mijn collega’s zijn ook niet gek: net als ik zien ze waar de markt naartoe gaat).

Dus ik heb ook echt geen gat in diezelfde markt ontdekt ofzo, het is gewoon zo dat ik het fijn vind om de verhalen van duurzame ondernemers te vertellen. En omdat steeds meer bedrijven op de ecologische tour gaan, zijn er ook voldoende teksten te schrijven voor een groeiend aantal collega’s die zich op duurzaamheid richten. Het is mooi om te praten met mensen die vooruit willen. Grote bedrijven, maar ook kleine initiatieven en hun verhaal op te tekenen.

Ik ben niet de enige, maar voor mijn opdrachtgevers in veel gevallen wel de enigste tekstschrijver voor hun groene teksten 😉

Zoveel mogelijk duurzaam ondernemen en leven

Ooit werd Nederland onder het motto ‘waarin een klein land groot kan zijn’ Europees kampioen voetbal. Met dat in het achterhoofd probeer ik – als freelance tekstschrijver, maar bovenal ook gewoon als mens – mijn duurzame steentje bij te dragen. Omdat ik vader ben en ik de wereld op een zo goed mogelijke manier wil doorgeven aan mijn kinderen. Maar ook simpelweg omdat ik van de natuur houd.

Ik kan ontzettend genieten van het coulisselandschap hier in Twente, maar ook van andere natuur in Nederland. De bossen in Drenthe en de Veluwe, de vergezichten in ‘mijn’ Groningen, de prachtige Waddenzee of de heuvels in Limburg. Om maar wat te noemen.

Daarom onderneem ik zoveel mogelijk duurzaam. Dat wil niet zeggen dat ik een heilig boontje ben – en misschien kan het allemaal wel veel groener. Maar ik doe wel m’n best.

Zwaktes

Al heb ik zeker mijn zwaktes. Zo ben ik bijvoorbeeld een groot liefhebber van de Formule 1, en dat is niet de meest duurzame sport. Om het maar zachtjes uit te drukken. En voetbal en tennis zijn dat ook niet. Vliegen deed ik al een aantal jaren niet, maar daar komt in 2022 ook een eind aan. Mallorca is de bestemming en daar gaat nu eenmaal geen trein naartoe. Bovendien: dochter wil een keer een vliegreis meemaken. Het vlees is zwak.

Over vlees gesproken: ook dat eet ik (nog steeds), al noem ik mezelf wel flexitariër. In een restaurant kies ik zonder schroom voor een vegetarisch gerecht – en thuis eten we ook regelmatig vleesloos.

En ik geef het meteen toe: ’s zomers, als het kwik snel stijgt, doe ik hier op kantoor de airco aan. Stroom krijgen we dan wel van onze zonnepanelen, maar goed is het niet. Ik weet het.
En we hebben wel al jarenlang een contract bij de groenste energieleverancier Pure Energie (uit Twente!).

Oh ja, en het bouwen met Lego-stenen kun je ook niet echt duurzaam noemen: de Deense steentjes zijn immers gemaakt van plastic. En komen ook al lang niet meer alleen uit Denemarken. Van de andere kant: je kunt ze natuurlijk eindeloos opnieuw gebruiken. Wat dat betreft is het de perfecte vorm van circulair bouwen.

Ik doe graag mijn best voor de natuur

Als zelfstandig professional ben ik dus vooral actief voor bedrijven en organisaties die duurzame ambities laten zien en groene oplossingen ontwikkelen. Een goed voorbeeld daarvan was PitPoint clean fuels, dat duurzame brandstoffen aan de man bracht. Ik schreef daar een aantal jaren verschillende teksten voor.

logo schone lucht akkoordEen opdrachtgever die de natuur en leefomgeving probeert te verbeteren, waar ik nu met plezier voor werk, is het Schone Lucht Akkoord. Bij dat initiatief zijn inmiddels meer dan 100 partijen – het Rijk, provincies en gemeenten – aangesloten. Het doel is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren.

Wie kan daar nu tegen zijn?

Voorbeelden duurzaam handelen als tekstschrijver (en als mens)

Naast het werken voor bedrijven met een duurzame visie, probeer ik ook in het dagelijkse en professionele leven zo milieubewust mogelijk te leven. Een aantal voorbeelden daarvan:

Duurzame werkplek

De verhalen voor mijn klanten schrijf ik op een refurbished laptop, het toetsenbord dat ik gebruik is al aan zijn derde computer toe en dat geldt evenzeer voor mijn computermuis. De twee beeldschermen die ik voor me heb zijn zogenaamde tweedekans-exemplaren. Ik heb een duurzame werkplek, met een no-electric zitstat-bureau. Over dat laatste schreef ik voor de leverancier daarvan, Triboo. Een aanrader. Ook mijn bureaustoel is duurzaam, van het Scandinavische merk Flokk.

Meer lezen over mijn werkplek? Dat kan in dit artikel van Tekstblad.

Hybride rijden

Ik rijd in een duurzame auto, een Toyota Prius Wagon. Nee, dit is geen volledig elektrisch model. Simpel: dat kan ik nu nog niet betalen. Maar het is wel een Toyota: degelijk, betrouwbaar en met weinig mankementen. Ook dát is ook duurzaam.

Triodos en ASN Bank

Ik bankier bij Triodos Bank en ASN Bank, twee duurzame banken. Op de meao heb ik ooit de keuze gehad om de richting Bank & Verzekering op te gaan. Ik maakte destijds een andere keuze (namelijk Internationale Handel en Groothandel) en ben daar tot op de dag van vandaag blij om. Toen ik moest kiezen – ergens in de jaren ’90 – stond de bank- en verzekeringswereld bekend als een vooral financieel zeer interessante branche.

Toch koos ik ervoor om de handelsopleiding te volgen. Ik wilde via het traject mavo-meao-hbo uiteindelijk de journalistiek in; welke mbo-opleiding ik zou volgen was op zich niet zo belangrijk. Nú heb ik als tekstschrijver (wat ik tegenwoordig meer ben dan freelance journalist) veel meer aan die vooropleiding.

Afijn, het komt erop neer dat ik het niet zo op de verzekerings- en zeker niet op de bankenwereld heb. Toch heb ik een bank nodig. Dan kies ik voor de twee banken die al jaren goed schoren in de Eerlijke Geldwijzer. ASN Bank voor privé en Triodos Bank voor zakelijk. Vandaar dat voor sommige mensen misschien rare TRIO in de IBAN van mijn bedrijf. Voor mij voelt het goed.

Bright Pensioen

Als zelfstandige moet ik mijn eigen pensioen regelen. Ik heb daar zelf weinig verstand van (had ik toch maar die opleiding Bank & Verzekering moeten doen 😉), maar ik vind de verhalen die het Bright Pensioen vertelt eerlijk en betrouwbaar. Daar breng ik mijn centen dus naartoe. Ik hoop er later van te kunnen profiteren – al heb ik het idee dat ik eigenlijk nooit echt zal stoppen met werken. Dat is het voordeel van freelancer zijn.

Broodfonds

Ook je arbeidsongeschiktheid moet je als zelfstandige zelf regelen. Dat heb ik gedaan door me aan te sluiten bij een Broodfonds, in mijn geval Broodfonds Hengelo. Niet alleen ben ik mocht ik ziek worden zo de eerste twee jaar verzekerd van een inkomen, ik help daarnaast ook andere zelfstandigen als ze met ziekte te maken krijgen. Dat geeft me een goed gevoel.

Oh en als ik na die twee jaar nog steeds ziek ben? Daarvoor heb ik nog een AOV-verzekering lopen.

Investeren in Smyle

In 2020 werd Smyle opgericht, een bedrijf dat vanuit Enschede is ontstaan. Doel: mondverzorging zónder (micro)plastic(s) en plastic tubes. Zelf poets ik sinds die tijd met de Smyle-tabletten (de tandarts is zeer tevreden, ik heb nog steeds angst voor de tandarts). Om ze een handje te helpen, ondersteunde ik ze in het beginjaar met een (kleine) financiële bijdrage.

Geeft me extra reden om te lachen.

smyle duurzame mondverzorging

Smyle-mondverzorging. Ik investeer er graag in.

Trouwens, ik gebruik een duurzame vegan deodorant: Nuud, die ook nog eens in een milieuvriendelijke verpakking wordt geleverd. Ook de zeep, shampoo, schoonmaakproducten en wasmiddelen die hier in huis worden gebruikt, zijn duurzaam (onder meer van Marcel).

Investeren in Follow the Money

Vanaf 2018 ben ik lid van Follow the Money. Dit platform voor ‘radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek’ doet héle goede dingen. Ze controleren de zittende macht door in diepgravende artikelen misverstanden bloot te leggen. Denk aan stukken over zorgcowboys, een dossier over de toeslagenaffaire en verhalen over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden.

Ook KLM houden ze in de gaten, er is een dossier over de zoutwinning in Nederland, ze schrijven over Shell en over (de prijs van) groen Europa en de vlees- en zuivelindustrie.

Ik lees lang niet ieder verhaal (ben wel een fanatiek luisteraar van de podcast Frederique vraagt door), maar ik vind het wél belangrijk dat die verhalen verteld worden. En dat doen ze, zie hier een overzicht van alle dossiers waar ze zich mee bezighouden. Draag ik graag mijn financiële steentje aan bij.

Bomen planten

Verder heb ik 10 bomen laten planten. Dat klinkt niet veel, maar het is mijn bescheiden aandeel in Treedom, dat vanaf 2010 nieuwe bomen laat groeien in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Mijn bomen staan in Nepal (koffieplanten!), Kenia en Colombia.

Het Impact Report van Treedom voor 2022.

Logo Treedom

Het certificaat van ‘mijn’ bomen.

LinkedIn-nieuwsbrief

Tot slot: op LinkedIn deel ik duurzame initiatieven die ik op dat netwerk tegenkom met mijn netwerk. Daarvoor ben ik een speciale nieuwsbrief begonnen. U kunt zich daarop abonneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *