Menu

Freelance tekstschrijver Johan Koning

– copywriter, contentkoning, woordkunstenaar

Johan Koning - freelance tekstschrijverMijn werk als freelance tekstschrijver, journalist en (eind)redacteur is gelukkig heel divers. Het is een vreselijk cliché, maar geen dag is dezelfde. Dat wil niet zeggen dat ik niet dagen achtereen met dezelfde opdracht bezig ben, maar wel dat het vrijwel altijd om andere werkzaamheden gaat.

Andere onderwerpen om over te schrijven, bijvoorbeeld.

Maar voor welke werkzaamheden kunt u mij allemaal inhuren? Dat probeer ik op deze pagina uit de doeken te doen.

Berg u maar, want het is een behoorlijke bult werk!

Artikelen schrijven

De basis van mijn werk. En ook waarmee ik ben begonnen: het schrijven van artikelen voor kranten: dagbladen en weekbladen. Nieuwsverhalen, interviewartikelen en reportages, bijvoorbeeld.
Later kwamen er artikelen voor publiekstijdschriften, vakbladen en business-to-businessmagazines bij.

Kijk op Oost-NederlandIn mijn portfolio staan veel voorbeelden. Artikelen en verhalen uit Kijk op Oost-Nederland, Twentelife en verschillende andere magazines (zoals Ondernemend Friesland, Hét Ondernemersbelang en Bouwen in het Noorden) en vakbladen (Ons Huis, Mobilia, Logistiek Totaal en Nieuwsblad Transport).

Corporate teksten voor websites en webteksten

Een groeiend aantal bedrijven schakelt mij in voor het schrijven van teksten voor hun websites. Het gaat dan om de teksten voor de complete corporate websites, of voor gedeelten (zogenaamde SEO-teksten) daarvan. Zowel het herschrijven van bestaande teksten op een bestaande site als het schrijven van volledig nieuwe webteksten behoort tot de mogelijkheden.

Voorbeelden van door mij geschreven webteksten? Die zijn er genoeg. Bijvoorbeeld voor de bouw- en infrasector: Janssen de Jong Bouw uit onder Logo Ingenieursbureau Heinomeer Hengelo, Bouwbedrijf Renshof uit Enschede, Hogenet uit Didam en Ingenieursbureau Heino uit Haaksbergen.
Als referentie voor zorg en welzijn noem ik graag de teksten die ik schreef voor Kinderpsychologiepraktijk Infano uit Diepenheim, net als mijn activiteiten voor Zorg in Huis en Coachingspraktijk Judith Nuis uit Midwolda.
Tenslotte logistiek en vervoer. Daar vraag ik aandacht voor de samenwerking met PitPoint clean fuels, waar ik een belangrijk deel van de teksten voor de nieuwe site schreef. De teksten voor ITS Breda zijn inmiddels klaar, maar staan nog niet online.

Bijzondere voorbeelden, die niet meteen onder de bovenstaande focusgebieden vallen zijn webteksten voor Crematorium & Begraafplaatsen Amersfoort, Philips Eindhoven, Crings Safety Workwear uit Enschede, Grenspunt uit Oldenzaal en JB Inflatables Meppel.

Freelance tekstschrijver voor brochures

Naast online teksten, schrijf ik ook veel voor uitingen die gewoon op papier verschijnen. Brochureteksten, bijvoorbeeld. Ik zorg voor compleet nieuwe copy, of herschrijf al bestaande tekst.

Voorbeelden van door mij geschreven brochuretekst? Ik schreef en herschreef recent onder meer de teksten voor brochures van Duo Totaal Project uit Enschede, Instyle Concepts uit Zwolle, Unipro (nu Uzin Utz) uit Haaksbergen,Logo Ardex GmbH Ardex GmbH uit het Duitse Witten, Knauf Insulation met hoofdkantoor in Oosterhout, Colpro uit Vroomshoop en Ortho Euregio uit Enschede.

Zakelijke brieven, advertentieteksten, vacatureteksten en nieuwsbrieven

Met grote regelmaat komen er opdrachten binnen voor het schrijven van verschillende kleinere producties. Het gaat dan bijvoorbeeld over het schrijven van teksten voor zakelijke brieven, advertenties, vacatures en (digitale) nieuwsbrieven.
Wanneer deze opdrachten van vaste klanten komen – het kan om individuele bedrijven gaan, of om (reclame-)bureaus -, werk ik het liefst met een strippenkaartsysteem. Deze opdrachtgevers kopen dan vooraf (en tegen een gereduceerd tarief) een bepaald aantal uren bij mij in, die ze flexibel kunnen inzetten.

Logo HogenetVoorbeelden van copywriting (shortcopy en longcopy)? Op deze manier werk ik voor uiteenlopende bedrijven en bureaus. Ik kan en mag niet alle namen noemen, maar Duo Totaal Project uit Enschede, Ardex Gmbh uit Witten (Duitsland), Hogenet uit Didam en Ingenieursbureau Heino uit Haaksbergen kloppen geregeld aan met nieuwe klussen.

Referentieteksten en testimonials

Logo AquaCellEen uitstekende manier om te vertellen hoe goed je bent als bedrijf of organisatie, is om dat door een ander te laten vertellen. Door klanten, gebruikers of cliënten. Als het reële en realistische verhalen zijn, kunnen zulke referentieverhalen of testimonials erg goed helpen om potentiële klanten te helpen kiezen voor uw product of dienstverlening.

Ik maak een interview met de klanten en schrijf een fijn leesbaar verhaal over de ervaringen met uw product of organisatie.

Voorbeelden van referentieteksten? Voor AquaCell uit Joure, Ardex GmbH uit Witten (D) en HCS uit Hengelo schrijf ik geregeld testimonials, net als voor diverse klanten van bureaus.

Redactie en ghostwriting (weblogs en columns)

Ghostwriter freelance tekstschrijver Johan Koning

Actief als ghostwriter voor blogs en columns.

Ik blog zelf graag (op mijn eigen weblog, als vast redactielid bij beroepsvereniging Tekstnet en als gastblogger op verschillende plekken), maar ik schrijf ook regelmatig weblogs en columns voor opdrachtgevers. Vaak is dat schrijver in naam van de klant, of te wel als ghostwriter. Klanten voor deze praktijken kan ik uiteraard niet noemen, al kan ik een uitzondering maken voor Stichting Hulphond, waar ik als vrijwilliger de columns van dierenarts Harald Salomons schrijf.

Eindredactie, correctie en herschrijven

Soms gaat het om ‘simpele’ correctie van de spelling van een stuk, geregeld om het verplaatsen van een aantal woorden, maar vaak ook over het compleet herschrijven van een tekst. Want dat er wat woorden op papier staan, maakt nog niet dat die tekst ook daadwerkelijk goed is. Daarvoor huren veel bedrijven mij als vakman in; om hun teksten wél leesbaar, duidelijk én scorend te maken. Het kan om zowel online teksten gaan als woorden die voor papier bedoeld zijn. Ik ben graag uw eindredact(z)eur.

Makelaarsteksten & Fundateksten

Naast mijn focus op de zorg, de bouw en de logistiek, heb ik van het schrijven voor makelaars en andere (particuliere) huizenverkopers een specialisme gemaakt. Verschillende makelaars schakelen me in voor het schrijven van brochure- en Fundateksten. Daarnaast help ik ze ook met andere teksten, waaronder bijvoorbeeld interviews met klanten als referentieverhaal. Dit alles onder de noemer Makelaarsteksten.

#geendienst: wat doe ik niet?

Er zijn ook activiteiten die andere tekstschrijvers wél doen, maar die ik bewust niet tot mijn dienstenpakket reken. Omdat ik het niet (goed genoeg) beheers en/of niet leuk vind. Tegen sommige aanvragen – hoe lucratief ook – zeg ik vol overtuiging ‘nee’.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over:

Presenteren en (groep)workshops geven

Ooit deed ik de hbo-opleiding met de welluidende naam Nederlands/Publiciteit & Presentatie. En ik behaalde mijn diploma ook nog.

Publiciteit is mijn vak, presenteren zeker niet. Met veel schroom stond ik een paar keer voor een groep medestudenten om een verhaal te houden. Maar dat was puur omdat het moest. Ik had er geen plezier in, sterker nog: ik had er angst voor. Dat doe ik dus niet meer.

Maar ik verwijs u graag naar een aantal collega-tekstschrijvers die met veel verve een boeiend verhaal kunnen afsteken over ons vak. Laat mij in de tussentijd maar lekker schrijven!

Liedteksten schrijven

Helaas, geen Koningslied van mijn kant. Die dag gaat niet komen.

Ik ben dol op muziek, schrijf ook met regelmaat met muziek op de achtergrond, maar voor een goede liedtekst kunt u beter bij anderen aankloppen. Ook voor (zakelijke) Sinterklaasgedichten bent u overigens bij mij aan het verkeerde adres. Ik kan dat simpelweg niet goed genoeg en het behoort dan ook niet tot mijn diensten.

Goedkope teksten schrijven

Ik vind dat mijn werk een degelijk honorarium verdient.
Onderzoek bij mijn klanten heeft uitgewezen dat ik geen woekerprijzen hanteer, maar reële tarieven.

Zoekt u een tekstschrijver voor goedkope teksten? Het wemelt op het internet van de marktplaatsen waar u uw aanvraag kunt doen. Of u kwaliteit kunt terugverwachten voor deze diensten? Dat is altijd de vraag als je alleen naar de prijs kijkt. Lees er meer over in mijn blog.