Menu

Tekstschrijver zijn is fijn

5 april, 2022

#tekstschrijverzijnisfijn

Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Nu is die tocht niet heel lang (ik hoef alleen maar twee trappen naar mijn thuiskantoor op te lopen), maar toch. Ik wil maar zeggen: ik vind m’n werk gewoon leuk.

Of het nu gaat om een mooi interviewverhaal met een BN’er, of een zakelijk portret van een mooi bedrijf. Of het nu gaat om het herschrijven van een blogpost voor een ondernemer, of het schrijven van een digitale nieuwsbrief: iedere tekst is een verhaal. Een verhaal dat het verdient om zorgvuldig onder handen te nemen. Ik doe dat graag en met plezier. En daarom introduceerde ik de hashtag #tekstschrijverzijnisfijn, bijvoorbeeld op LinkedIn.

#tekstschrijverzijnisfijn

tekstschrijver zijn is fijn op woordkunstenaars

#tekstschrijverzijnisfijn op Woordkunstenaars

U zult die kreet ook regelmatig op Twitter langs zien komen. Vanaf mijn eigen account, maar ik hoop dat mijn collega’s deze slogan ook over zullen nemen. Want iedereen die serieus met dit vak bezig is, weet ook dat dit vak prachtig is.

Op Woordkunstenaars (verzamelplaats voor tekstschrijvers) hebben ze die daad al bij het woord gevoegd in het digitale café, waar tekstschrijvers met elkaar kunnen overleggen over alle elementen van hun vak.

Als tekstschrijver doe je namelijk veel meer dan alleen maar teksten tikken. Sterker nog: het daadwerkelijke schrijven (hoe fijn ook) neemt nog niet eens de helft van alle werkzaamheden in.

Uitstekende teksten. Uiteraard.
Maar wat kunt u nog meer van een tekstschrijver verwachten?

 • Adviseren.
  Hoe kunt u uw boodschap het best verwoorden? Welke tekstvorm is geschikt?
 • Interviewen.
  De basis van iedere tekst is een goede voorbereiding. Regelmatig bestaat die voorbereiding ook uit een interview, waarin ik met de klant de bedoelingen van de tekst bespreek.
 • Op reportage.
  De klant wil een verslag van een evenement? Dan reizen we ernaar toe.
  Oók als dat evenement niet in de buurt van Hengelo of Twente plaatsvindt. Zoals hieronder geïllustreerd, toen ik voor Fundeon naar Noord-Brabant afreisde voor een verslag van Girlsday. Ik ben die ene zonder de roze bouwhelm.

 

Tekstschrijver voor Fundeon: op reportage in Noord-Brabant bij Girlsday

Op reportage voor opdrachtgever Fundeon tijdens Girlsday in Noord-Brabant.

 

 • Corrigeren.
  Regelmatig schrijft een klant zelf de basis van een tekst. Hij weet immers zelf het best wat hij wil vertellen. Ik zorg er dan voor dat de manier waarop die boodschap uiteindelijk op papier of scherm komt, de beste manier is. Gestructureerd, zonder taalfouten: een goed-lopend verhaal.
 • Vergaderen, lezen, reizen, beleven, acquireren, factureren en leven.

En dat allemaal met plezier!
Mag ik ook voor u aan de slag? Ik doe het graag.

Tekstschrijver zijn is een vak. Een fijn vak.

Johan Koning

Logo Tekstnetps: natuurlijk is het fijn dat ik plezier heb in mijn werk, maar het is ook belangrijk dat het werk goed is. Daarom ben ik trots op mijn erkend lidmaatschap van Tekstnet (beroepsvereniging van tekstschrijvers). Daarvoor gold een strenge toelatingsprocedure (40% van de gegadigden viel af!).

Reacties zijn gesloten.