Menu

Alles aanwezig voor een perfect interview

7 juni, 2020

Oh, wat ben ik sinds mijn tekstbureau bestaat op veel plekken geweest voor mijn werk. En ook daarvoor croste ik heel Nederland door. Over mijn avonturen als freelance journalist en sportredacteur voor het Groninger Dagblad in het Oost-Groninger land blogde ik eerder al eens. Ook in loondienst bij dagbladen ging ik veel op pad. Regelmatig voor een reportage of sportverslag, nog vaker voor een interview. En interviewen maakt nog steeds een belangrijk onderdeel uit van mijn werk als freelance tekstschrijver en journalist.

Dubbel 20: tekstschrijver over 2020

Wel is het interviewen in de loop van de tijd behoorlijk veranderd. Niet zozeer in uitvoering. Nog steeds gaat het over het algemeen om een gesprek tussen mij en één of meerdere personen. Een gesprek ja, want ik ben niet zo van de tak-tak-tak-vragenvuren. Wél ben ik nieuwsgierig. Tot in mijn tenen.

Maar daar gaat het in dit blog niet over. Het gaat over de mogelijkheden op technisch gebied voor het af- en opnemen van een interview die er nu zijn, in vergelijking met ‘vroeger’.

Cassetterecorder

Ik kan me mijn eerste interview nog herinneren. Ergens begin jaren ’90. Het was met de directeur van de bioscoop in Winschoten, waar ik destijds stageliep. Voor het 7-Blad van de gemeente Scheemda, waar ik destijds in de redactie zat, ging ik bij de filmfreak op bezoek. Zijn Hollywood was dé bioscoop van de regio en vierde een jubileum. Daarover vertelde hij mij. En ik nam het gesprek op, met mijn cassetterecorder.

Na een half uur moest ik het bandje even omdraaien, want toen was het vol. Gelukkig had ik meerdere cassettebandjes meegenomen, want bioscoopdirecteur Hollemans hield van verhalend vertellen.

Van digitale recorder naar telefoon

Digitale recorder voor interviews

Mijn digitale recorder die ik ooit gebruikte voor interviews.

Het is allemaal voltooid verleden tijd. Tegenwoordig neem ik het gros van mijn interviews nog steeds op. Het cassettebandje van weleer veranderde in een digitale recorder, maar ook die ligt hoe praktisch en klein ook te verstoffen in mijn bureaula.

Als ik nu op pad ga voor een interview, gebruik ik mijn telefoon als opnameapparaat. Heel gemakkelijk met de app Geluidsrecorder. Mijn ‘bandjes’ laat ik tegenwoordig uitwerken, zodat ik me volledig kan concentreren op het uitwerken van de interviews tot mooie artikelen of andere teksten. Want niet alleen voor verhalen vormen interviews vaak de basis, ook voor commerciële teksten zoals webteksten of brochures. Kortom: de journalistiek oorsprong als voorsprong voor mijn werk als tekstschrijver.

Sinds corona: stroomversnelling

Maar ja, toen kwam corona. Op pad gaan – dat wat ik zo graag deed – was er ‘even’ niet meer bij. Ook ik moest zoeken naar een Nieuw Normaal. Gekke tijden, dat soort dingen.

Maar ik heb ontdekt dat het interviewen ook op een andere manier kan. Natuurlijk, al sinds ik bij de krant werkte bel ik mensen op om vragen te stellen. Inderdaad: bij telefonische interviews gaat het veel vaker om een vraaggesprek dan om een vraaggesprek. De vraag is dan leidend. Omdat je elkaar niet ziet, is het veel moeilijker om de sfeer en de omgeving mee te nemen in het gesprek en later ook in het verhaal. Maar ja, soms is het gewoon praktischer om een belgesprek te houden dan bij elkaar op bezoek te gaan. Dat heeft soms te maken met de factor tijd, maar vaak ook met de factor kosten.

Overstap naar Office 365

Ook had ik al eerder een interview gehouden via Skype, onder meer voor Kijk op Oost-Nederland met de in Almelo geboren, maar in Zuid-Afrika wonende ondernemer Marc Zandhuis. Maar corona zorgde ervoor dat ik inmiddels vooral – en naar volle tevredenheid – werk met interviewen via Microsoft Teams.

Teams-interview voor Mobilia

Voor vakblad Mobilia interviewde ik Harrie Lamers van Circonstruct.

Ik stapte onlangs over naar Office 365. Dat betekent niet alleen dat ik mijn hele archief in de cloud heb staan, maar ook dat ik de volledige beschikking heb over alle Microsoft-programma’s. Mailen via Outlook (met de geweldige agenda-planning-uitbreiding FindTime), tikken met Word, spreadsheets via Excel: daarmee was ik wel bekend. Maar ik begin ook steeds meer de voordelen van OneNote (voor het bijhouden van aantekeningen), MijnTelefoon (waarmee ik mijn telefoon koppel met mijn pc) en ToDo te herkennen.

En – nee, dit is geen reclamepraatje voor Microsoft – Teams is helemaal ideaal. Met als absolute bonuspunt dat ik de gesprekken die ik met mensen voer kan opnemen, om het verhaal later op mijn gemak uit te werken.

Graag snel weer op locatie

Ik mis het op locatie gaan voor een interview, maar op deze manier bespaar ik mezelf (en de geïnterviewden) veel tijd en ik maak veel minder kilometers, wat goed is voor het milieu én voor mijn auto. Kortom: ik zie heel veel voordelen in deze manier van werken.

Bovendien zit ik te broeden om mijn tekstdienstverlening uit te breiden met een Teamsspreekuur.

Maar bovenal hoop ik dat ik zeer binnenkort weer ‘gewoon’ op pad te gaan. Op zoek naar mooie verhalen. Want dat zou niet alleen betekenen dat het qua werk weer ‘normaal’ wordt, maar ook dat de coronacrisis hopelijk achter de rug is.

Tot die tijd zijn bij Tekstbureau LetterLuck in ieder geval alle voorzieningen voorhanden om mooie interviewverhalen te blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *