Menu

Eindredacteur, corrector, pietje-precies

– Uw #eindredact(z)eur

Johan Koning - freelance journalistIs die tekst die u zojuist schreef nu echt goed?

Of rammelt-ie, grammaticaal gezien of qua stijl? Zitten er misschien taalfouten in, is de spelling juist?

Wanneer u hier onzeker over bent, of misschien zelfs wel zeker weet dat de tekst die u schreef niet helemaal juist is, zoekt u ongetwijfeld iemand die u helpt uw verhaal te perfectioneren.

Herkent u zich hierin?

U zoekt een eindredacteur, een corrector, een herschrijver van uw tekst(en) of ‘iemand die uw tekst kan verbeteren’. U zoekt mij. Waarom? Dat leg ik u hieronder graag uit.

DuoTotaal
ARDEX-logo.jpg
Hogenet
PitPoint
tierpark

Pure praktijkervaring

Naast het zelf schrijven van teksten, versta ik ook de kunst om al geschreven woorden beter over te laten komen, begrijpelijker te maken en een doel of een reden mee te geven. Over dat laatste, dan bedoel ik bijvoorbeeld: meer lezers voor uw tekst, meer interesse in uw product en uiteindelijk zelfs meer verkopen. En wellicht zelfs meer bezoekers vanuit Google.

Ik voer graag de eindredactie over uw teksten.

Wat is een eindredacteur?
Een eindredacteur is meestal iemand die als bureauredacteur een compleet redactioneel proces coördineert. Hij of zij zorgt ervoor dat een (journalistieke) productie tot stand komt en bewaakt van begin tot eind het hele traject. Ook is de eindredacteur verantwoordelijk voor (het halen van) de deadlines) en de kwaliteit van het eindproduct.
Daarbij stuurt de eindredacteur andere mensen (redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, presentatoren, fotografen, de filmcrew en alle anderen die bij een productie betrokken zijn) aan.

Wat is mijn rol als eindredacteur?

Hoewel ik ook regelmatig de coördinatie over een geheel (of groot deel van een) project krijg – Ghostwriter Johan Koningzoals het magazine dat ik maakte voor Azora Den Esch of HSC Happy Innovation – is mijn rol als eindredacteur meestal anders. Eigenlijk ben ik dan eerder een corrector. Een ghostwriter. Of een ‘herschrijver’.

Ik noem het eindredact(z)eur.

Zoekt u zo'n persoon? Mail me

Wat is een eindredacteur?
Een eindredacteur is meestal iemand die als bureauredacteur een compleet redactioneel proces coördineert. Hij of zij zorgt ervoor dat een (journalistieke) productie tot stand komt en bewaakt van begin tot eind het hele traject. Ook is de eindredacteur verantwoordelijk voor (het halen van) de deadlines) en de kwaliteit van het eindproduct.
Daarbij stuurt de eindredacteur andere mensen (redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, presentatoren, fotografen, de filmcrew en alle anderen die bij een productie betrokken zijn) aan.

Een eindredact(z)eur?

Waarom?

Omdat ik als kritisch lezer van teksten best kan zeuren. Over punten, komma’s en samenstellingen (mensen, denk toch aan uw spatiegebruik!). Een pietje-precies, ben ik wat dat betreft. Omdat ik er niet tegen kan dat er fouten in teksten staan.

Ook als jurylid van de jaarlijkse Slechte Slogans-verkiezing val ik consequent voor die slogans met slecht taalgebruik.

Ben ik dan foutloos?

Zeker niet. Maar ik streef er wel naar. Ik streef ernaar om de regels van het Nederlands zo goed mogelijk toe te passen. Ik streef ernaar om mooie woorden, mooie zinnen, mooie teksten te schrijven.

Maar natuurlijk maak ik ook wel eens een fout, schrijf ik een tekst die niet aankomt bij de opdrachtgever, ‘vergeet’ ik als eindredacteur een fout uit een verhaal te halen, terwijl er zelfs zo’n rood kringeltje onder het woord staat in Word.

Wat een eindredacteur doet? Daarover schreef ik een blog.

Ik ben ook maar een mens. En ook geen wandelend woordenboek, laat staan een grammaticagoeroe.

Toch weet ik zeker dat als ik een tekst onder handen neem, die er beter uit komt te zien.

Tenzij die tekst al goed is, dan hoef ik die natuurlijk niet te veranderen, noch te verbeteren. Scheelt mij tijd en u geld. U krijgt dat dan ook eerlijk van mij te horen. Erewoord.

Eén van mijn leermeesters zei niet voor niets al: “Als het er goed staat, hoef je niet te proberen het te verbeteren.” 1 plus 1 blijft immers twee.

Wat kan ik als eindredact(z)eur voor u betekenen?

Naast herschrijven, corrigeren, aanvullen en verbeteren van teksten, kan ik de volledige coördinatie van uitgaven op me nemen.

Met een netwerk aan andere tekstschrijvers, maar ook fotografen, (web)designers en andere creatieve mensen zorg ik dat we een topproduct afleveren. Uiteraard met tiptopteksten.

Voorbeelden van opdrachtgevers die me inschakelden als #eindredact(z)eur

Bij onderstaande klanten was ik (onder meer) werkzaam als eindredacteur, corrector of coördinator.

Reacties van klanten op mijn eindredactie- en correctiekwaliteiten

Johan is gedreven, enthousiast en kritisch. Bij het tot stand komen van mijn nieuwe website heeft hij met zijn scherpe blik en pen teksten aangescherpt en in de vorm gezet zodat ze prettig, en vooral helder leesbaar werden. Ook kwamen er elke keer weer tips om het online nog beter vindbaar te maken. Johan is professioneel, direct, snel, betrouwbaar, beweegt mee, heeft humor en zoekt naar wat het beste bij je past. Het eindproduct is dan ook meer dan geslaagd!

Margret Rensink - Kompas Training Kompas Training

Na het aanleveren van een concept tekst, heeft Johan er een goedlopend en aandachttrekkend verhaal van gemaakt. Een verhaal waar ik heel erg tevreden over ben. Hij doet wat hij beloofd. Goed met woorden.

Paul van Bueren - Kunstenaar

Johan is een hele goede eindredacteur. Niet alleen omdat zijn gevoel voor tekst, maar ook om zijn toon en de manier waarop hij omgaat met anderen. Voor een eindredacteur is dat erg belangrijk: je moet toch kritiek leveren op het werk waar anderen op gezweet hebben.

Xaviera Ringeling - 42Bis

Ik schrijf voor mijn bedrijf een blog over projectmanagement in de civiele techniek. Ik schrijf zelf een conceptversie van elk artikel en Johan herschrijft het tot een prettig leesbaar verhaal. Deze manier van samenwerken verhoogt de kwaliteit van mijn artikelen en het bespaart mij tijd. Johan komt zijn afspraken altijd na en denkt mee waar dat nodig is.

Jeroen Konings - Projectmanagement

Feedback? Hoe geef ik dat?

pluslid Tekstnet

Een onderdeel van het vak eindredacteur is ook het geven van feedback. En ik geef toe: ik kan soms wat onbehouwen voor de dag komen. Of eigenlijk: kon. Want dankzij de zogenaamde collegiale feedbackronde die ik als erkend pluslid van beroepsvereniging Tekstnet verplicht volgde (en met plezier, overigens), heb ik geleerd om op een effectieve, constructieve manier feedback te geven op een tekst.

En heb ik ook geleerd om feedback te ontvangen, trouwens. Want dat is ook niet altijd eenvoudig.

Deze feedbackcursus gaf me in ieder geval verschillende inzichten, die ik in de dagelijkse praktijk goed kan toepassen. Hoe ik dat doe? Ik zou zeggen: ervaar het eens door mij naar een tekst van u te laten kijken.
Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Ja, ik heb een #eindredact(z)eur nodig

En heb ik ook geleerd om feedback te ontvangen, trouwens. Want dat is ook niet altijd eenvoudig.

Eerst uitproberen? Eerst iets vragen?
Kan allemaal. Scroll snel naar beneden.

Aan de slag met eindredactie?

Wilt u mij voor een eindredactieklus inschakelen? Of om te herschrijven, te corrigeren of andere taak als #eindredact(z)eur? Of heeft u vragen over wat ik voor u kan betekenen? Via onderstaand formulier komt uw (aan)vraag in mijn mailbox terecht!

"*" geeft vereiste velden aan

* U ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. Reageer ik op werkdagen niet binnen 24 uur inhoudelijk? Foei Johan! U krijgt meteen 10% korting bij een eventuele opdracht.