Menu

Een tekstschrijver is geen Schoevers-secretaresse

1 december, 2021

– een woordtarief voor een tekstschrijver is niet reëel, liever een projectprijs

Er bestaan mensen die zich laten inhuren voor 1 cent per woord. Zij noemen zichzelf tekstschrijver of zelfs seo-copywriter en ze beloven hun klanten gouden bergen (want: effectieve en unieke teksten). Eerlijk gezegd: ik kan mij niet voorstellen dat dit soort ‘collega’s’ een droge boterham verdienen, laat staan dat ze die kunnen beleggen.

RekenmachineEven een kleine rekensom: op een gemiddelde pagina op een website staan 300 tot 400 woorden.
Dat zou dus betekenen dat zo’n tekstschrijver voor het schrijven van 1 pagina 3 á 4 euro verdient.
Na deze zin bestaat deze pagina uit op de kop af 100 woorden.
(Om dat te kunnen moet je wel een briljante tekstschrijver zijn, toch?)

Die honderd woorden bestaan uit 593 tekens, inclusief spaties. Een tekst van 400 woorden zal, als we dit gemiddelde aanhouden, een kleine 2400 tekens bevatten.

Snel tikken tikt snel aan

Een secretaresse van Schoevers typt met een snelheid van 150 aanslagen per minuut.

Blind.

Zo’n topsecretaresse zal ongeveer 16 minuten over het voltikken van zo’n pagina doen en kan dus iets minder dan 4 pagina’s per uur aan. Zou zij zich laten inhuren als seo-tekstschrijver en 1 cent per woord rekenen, dan zou ze na een uur ongeveer 16 euro op haar rekening kunnen bijschrijven en na een dag € 128. Na een maand lang vijf volledige werkdagen continu tikken staat er dan toch een brutobedrag van € 2773,33 op de eindafrekening.

Tekstschrijver doet meer

Ik zou willen dat ik een dergelijk brutobedrag iedere maand zou verdienen. Maar niet door 8 uur per dag en 40 uur per week alleen maar achter het toetsenbord te zitten tikken.
Zo’n tekstschrijver die ik hierboven noem, zal dus ook bij lange na niet zo’n bedrag kunnen verdienen. Te vermoeiend, arbo-technisch niet verantwoord. Onbestaanbaar.

Met andere woorden: die ene cent per woord kan nooit uit.

Soms denk ik uren na en heb ik nog niks op papier, een andere keer bereik ik precies datzelfde in vijf minuten.
Herman Finkers

Het werk van een tekstschrijver of copywriter behelst veel meer dan alleen maar simpelweg typen*.

Een goede tekstschrijver interviewt, analyseert, denkt na, adviseert, corrigeert, denkt na, reist, beleeft, vergadert en leest. En denkt na.

Bovendien gaat het er uiteindelijk toch ook om wát voor tekst er staat – en niet hoevéél woorden er staan? Precies genoeg woorden. En geen woord meer.

Met het schrijven van een goede tekst van rond de 1000 woorden is een serieuze tekstschrijver minstens een dag bezig. Dáárom werk ik graag met een vooraf afgesproken stevig afgebakende en reële projectprijs.

* Ook een goede secretaresse (m/v) doet uiteraard veel meer dan alleen maar typen. Sterker nog: zonder een goede secretaresse zouden veel bedrijven al lang niet meer bestaan en grote bedrijven zeker in de problemen zijn gekomen. Dat heb ik ervaren tijdens mijn werk als tekstschrijver, als ik bij die bedrijven op bezoek ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *