Menu

Teksten herschrijven:
van ‘gewoon maar wat woorden’ naar een heldere, fijne en lekker leesbare tekst

– Tekstbureau LetterLuck: uw #eindredact(z)eur van bestaande teksten

Johan Koning - freelance journalist

 • “Dank voor de nieuwe tekst, Johan. We vinden het een mooie manier van denken.”
 • “We hebben inmiddels naar de teksten gekeken en deze zijn wat ons betreft akkoord.
  Het is inderdaad allemaal een stuk actiever geschreven en het leest veel vlotter zo.”
 • “Ik heb net de teksten terug van mijn collega’s en we zijn eigenlijk al heel tevreden met het resultaat. Nog een paar kleine schoonheidsfoutjes, maar die halen we er zelf wel uit.”

Zomaar wat reacties van opdrachtgevers waar ik blij van ga stuiteren

Zij hadden de moed om een externe tekstschrijver in te huren om de teksten die ze zelf al hadden geschreven, te verbeteren. Als #eindredact(z)eur hielp ik ze vooruit. Met hun webtekst. Met hun aanbestedingstekst. Met hun brochuretekst.

Heeft u ook moeite om uw teksten goed op papier of scherm te krijgen?

Schakel me in, ik help u graag met (her)schrijven – met het goed verwoorden van uw teksten.

Wedden dat u tijd bespaart?

Dijkhof Bouw
ING
123logo
ARDEX-logo.jpg
Hogenet

Laten we eerlijk zijn: een tekst schrijven is peanuts. Toch?

Schrijven leerden we immers allemaal op school? Het leesplankje, boom-roos-vis-vuur, een schrijfschrift. In de basis kan iedere Nederlander die naar school ging, overweg met letters en woorden.

Maar een goede tekst schrijven, dat is geen peanuts, maar hele andere koek. En voor velen is dat, om maar in de eetmetaforen te blijven, hele taaie kost.

Hoe schrijf je zo’n tekst die de lezer, of in dure taal de doelgroep, meteen begrijpt. Dat is een kunst! Of in ieder geval een vak. Als tekstschrijver verdien ik er mijn brood al deze hele eeuw mee.

Wat is een eindredacteur?
Een eindredacteur is meestal iemand die als bureauredacteur een compleet redactioneel proces coördineert. Hij of zij zorgt ervoor dat een (journalistieke) productie tot stand komt en bewaakt van begin tot eind het hele traject. Ook is de eindredacteur verantwoordelijk voor (het halen van) de deadlines) en de kwaliteit van het eindproduct.
Daarbij stuurt de eindredacteur andere mensen (redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, presentatoren, fotografen, de filmcrew en alle anderen die bij een productie betrokken zijn) aan.

U worstelt met het vinden van de goede woorden? Ik help u!

Al veel ondernemers – van directeuren van grote bedrijven en organisaties tot zelfstandige professionals en mkb’ers – riepen in de afgelopen kleine 25 jaar mijn hulp in om hun woorden mooi op papier te krijgen. Ja, zelfs directies van scholen klopten ervoor bij me aan.

Ze waren en zijn op zoek naar teksten die niet alleen goed lopen en lekker leesbaar zijn, maar bovenal naar een verhaal. Een creatieve tekst. Naar die ‘mooie manier van denken’, waar mijn opdrachtgever aan het begin van deze tekst het over had. Zijn ideeën en tamelijk droge oorspronkelijke tekst over duurzaamheid koppelde ik aan dat ene zinnetje dat hij tijdens ons gesprek liet vallen over hoe hij vroeger zo fijn in het bos speelde.

Zo ontstond een tekst die sprankelde.

Zoekt u ook zo'n #eindredact(z)eur? Mail me

Wat is een eindredacteur?
Een eindredacteur is meestal iemand die als bureauredacteur een compleet redactioneel proces coördineert. Hij of zij zorgt ervoor dat een (journalistieke) productie tot stand komt en bewaakt van begin tot eind het hele traject. Ook is de eindredacteur verantwoordelijk voor (het halen van) de deadlines) en de kwaliteit van het eindproduct.
Daarbij stuurt de eindredacteur andere mensen (redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, presentatoren, fotografen, de filmcrew en alle anderen die bij een productie betrokken zijn) aan.

Het is een deel van mijn werk als #eindredact(z)eur

 • “Kun jij mijn brief een originele insteek geven?”
 • “Wil je met ons meedenken over de tekst voor deze belangrijke aanbesteding? Niet alleen moeten al onze antwoorden op de vragen van de opdrachtgever er in komen te staan, maar we willen ook echt ons verhaal vertellen.”
 • “De webpagina over onze dienst is niet duidelijk genoeg. Hij levert geen klanten op. Kun jij de tekst zo herschrijven dat we wel aanvragen krijgen, Johan?”

Om met die laatste vraag te beginnen: nee, dat kan ik niet. Tenminste: ik kan geen garantie geven dat de tekst als ik ‘m herschrijf zorgt voor meer kopers. Dat heeft met meerdere factoren te maken, ook factoren waar ik geen invloed op heb. Hoeveel concurrentie is er in de markt? Is er überhaupt vraag naar het product of de dienst? Is de prijs van het product of de dienst OK? Om maar eens wat te noemen.

Wat kan ik dan wel met een tekst?

Sparringpartner voor uw teksten

Corrigeren

Staan er taalfouten in de tekst? Kloppen de punten en de komma’s? Als #eindredact(z)eur loop ik de d’tjes en t’tjes bij langs, kijk ik naar de interpunctie en zorg ik dat de spelling en grammatica op orde is.

Een correctieronde, waarbij ik de grofste ‘fouten’ meteen uit de tekst haal en advies uitbreng over eventuele andere verbeterpunten. Hoe we die gaan aanpakken, bespreken we daarna eventueel.

Het gaat vaak om het corrigeren van brieven, e-mails of een kritische blik op bijvoorbeeld teksten voor PowerPoint-presentaties.

Herschrijven

U schreef al een tekst, maar de kwaliteit houdt niet over. En dat is helaas niet zomaar even gefikst door alleen naar spelling, interpunctie en grammatica te kijken: hier is meer werk aan de winkel. Dat gaan we doen!

Met de bestaande basistekst als uitgangspunt, schrijf ik voor u een nieuwe. Grote kans dat ik daarvoor wel extra input nodig heb. Een telefoongesprek, Teams-meeting of afspraak in real life kan daarom onderdeel uitmaken het werk. Meerdere afspraken behoren ook tot de mogelijkheden.

Ik herschrijf regelmatig teksten voor aanbestedingen en tenderteksten, maar ook brochureteksten, webteksten, jaarplanningen of artikelen voor websites geef ik een andere – vaak minder formele – toon mee.

Daarbij houd ik er rekening mee dat de formulering van de tekst past bij de uitstraling van uw bedrijf of organisatie én uw doelgroep aanspreekt. Zeg maar zoals ik hier met deze tekst ú rechtstreeks aanspreek. Of niet soms?

Ghostwriting

Een bijzondere manier van herschrijven van uw tekst is ghostwriting. Veel mensen herkennen het wel: ze kunnen heel goed vertéllen wat ze willen zeggen, maar om die woorden ook op een mooie, boeiende manier op te schrijven is een heel ander verhaal.

Ik schreef in de afgelopen jaren talloze columns en blogs in naam van een ander. Voor de ombudsman van een Twentse stad, bijvoorbeeld. Of voor een energieadviseur, toevallig of niet ook uit Twente. Maar net zo goed voor de directeur van een ondernemer in elektrisch rijden, een notaris of een bouwondernemer. En ik was zelfs een paar keer Fritz Korbach. Tenminste: ik schreef in zijn naam een column.

Kunt u uw verhaal goed vertellen? Dan maak ik van dat verhaal een goede tekst. Daarmee help ik mijn klanten te schrijven met wat zij willen zeggen. Want bij onduidelijkheid in een gesprek kunnen mensen nog vragen stellen, in een geschreven tekst móet u die vragen al bij voorbaat beantwoorden. Als journalist heb ik veel ervaring in het stellen van vragen.

Zo komen we samen tot de perfecte tekst.

Zoekt u iemand voor het herschrijven van tekst(en)?

Mijn handen jeuken nu al.

Want ik vind het écht leuk om te stoeien met zinsconstructies en te spelen met woorden. Ik zou zeggen: kom maar op! Dan gaan we er samen een mooi verhaal van maken; úw verhaal.

Voorbeelden van opdrachtgevers die me inschakelden als herschrijver van teksten en #eindredact(z)eur

Bij onderstaande klanten was ik (onder meer) werkzaam als eindredacteur, corrector of coördinator.

Reacties van klanten op mijn werk als herschrijver van hun teksten

De samenwerking met Johan verliep uitstekend. Hij blijkt prima in staat om zich snel het ‘vakjargon’ dat iedere organisatie heeft, en ook wij bij Nationale Vereniging de Zonnebloem, eigen te maken en weer te geven in begrijpelijke taal. Johan is flexibel, werkt snel en secuur en heeft een eigen mening zonder eigenwijs te zijn. Wij maken in de toekomst graag weer van zijn diensten gebruik.

Marc Damen - directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem Trustpilot

Johan is gedreven, enthousiast en kritisch. Bij het tot stand komen van mijn nieuwe website heeft hij met zijn scherpe blik en pen teksten aangescherpt en in de vorm gezet zodat ze prettig, en vooral helder leesbaar werden. Ook kwamen er elke keer weer tips om het online nog beter vindbaar te maken. Johan is professioneel, direct, snel, betrouwbaar, beweegt mee, heeft humor en zoekt naar wat het beste bij je past. Het eindproduct is dan ook meer dan geslaagd!

Margret Rensink - Kompas Training Kompas Training

Na het aanleveren van een concept tekst, heeft Johan er een goedlopend en aandachttrekkend verhaal van gemaakt. Een verhaal waar ik heel erg tevreden over ben. Hij doet wat hij beloofd. Goed met woorden.

Paul van Bueren - Kunstenaar

Johan is een hele goede eindredacteur. Niet alleen omdat zijn gevoel voor tekst, maar ook om zijn toon en de manier waarop hij omgaat met anderen. Voor een eindredacteur is dat erg belangrijk: je moet toch kritiek leveren op het werk waar anderen op gezweet hebben.

Xaviera Ringeling - 42Bis

Ik schrijf voor mijn bedrijf een blog over projectmanagement in de civiele techniek. Ik schrijf zelf een conceptversie van elk artikel en Johan herschrijft het tot een prettig leesbaar verhaal. Deze manier van samenwerken verhoogt de kwaliteit van mijn artikelen en het bespaart mij tijd. Johan komt zijn afspraken altijd na en denkt mee waar dat nodig is.

Jeroen Konings - Projectmanagement

Wat kost het herschrijven van tekst?

Wanneer u een tekst wilt laten herschrijven, zult u er ongetwijfeld voor willen betalen. U gaat er immers vanuit dat de herschreven tekst beter is dan het oorspronkelijke werk. Ik kan u helaas op deze plek niet precies aangeven welk tarief ik aan zo’n klus zal ‘hangen’.

Ik vraag u dan ook om mij vooraf de basistekst op te sturen, voorzien van zoveel mogelijk details (zoals de lengte en deadline). Heeft u zelf een budget in gedachten? Dan mag u mij dat ook gerust toezenden; ik zal u eerlijk antwoord geven op de vraag of ik voor dat bedrag uw tekst kan verbeteren.

En anders doe ik u altijd een maatwerkvoorstel, voordat ik aan de slag ga.

Dat heeft er simpelweg mee te maken, dat ik afhankelijk ben van onder meer:

 • De kwaliteit van de oorspronkelijke tekst
 • De lengte van de oorspronkelijke tekst
 • De gevraagde lengte van de herschreven tekst
 • De tijd die ik met de opdracht bezig kán zijn
 • De tijd die ik met de opdracht bezig mág zijn
 • De gestelde deadline (gaat het om een spoedklus, waarvoor ik mijn agenda moet omgooien, of om een opdracht die ik mag aanpassen aan mijn al geplande afspraken?)
Ja, ik zoek iemand om mijn tekst te herschrijven

Ik vraag u dan ook om mij vooraf de basistekst op te sturen, voorzien van zoveel mogelijk details (zoals de lengte en deadline). Heeft u zelf een budget in gedachten? Dan mag u mij dat ook gerust toezenden; ik zal u eerlijk antwoord geven op de vraag of ik voor dat bedrag uw tekst kan verbeteren.

En anders doe ik u altijd een maatwerkvoorstel, voordat ik aan de slag ga.

Eerst uitproberen? Eerst iets vragen?
Kan allemaal. Scroll snel naar beneden.

Aan de slag met eindredactie?

Wilt u mij voor een herschrijfklus inschakelen? Of heeft u vragen over wat ik voor u kan betekenen? Via onderstaand formulier komt uw (aan)vraag in mijn mailbox terecht!

"*" geeft vereiste velden aan

* U ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. Reageer ik op werkdagen niet binnen 24 uur inhoudelijk? Foei Johan! U krijgt meteen 10% korting bij een eventuele opdracht.