Menu

Artikel laten schrijven

– voor vakblad, tijdschrift of (online) magazine

Johan Koning - freelance journalistEenmalige, tijdelijke of permanente aanvulling van uw redactie?

Bijvoorbeeld omdat de huidige redactie het werk niet aankan. Of omdat een redacteur (tijdelijk) is gestopt.

Of omdat u een verhaal gaat plaatsen over de bouw, zorg of logistiek en u zoekt een specialist op dat gebied. Het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld journalistieke versterking zoekt voor het schrijven van een goed interviewverhaal.

Herkent u zich hierin?

U bent op zoek naar een goede, ervaren freelance journalist. U zoekt mij. En ik leg u hieronder graag uit waarom.

dagblad van het noorden
Logo-Nieuwsblad-Transport
logo-vakblad-riolering
mobilia
logo-koon-header

Mijn garantie aan u: een goed verhaal komt er

Daar ga ik me tot het uiterste voor inspannen. Ik ga graag voor u aan de slag: op pad voor een reportage of een interview, digitaal op onderzoek uit ‘gewoon’ vanachter mijn pc op mijn tekstbureau.

En een goed verhaal dat komt er, dat verzeker ik u.

Waarom u mij zou moeten geloven? Omdat verschillende opdrachtgevers het bevestigen: lees maar.

Een goed artikel laten schrijven voor uw uitgave of periodiek? Mail me en we prikken een tijdstip voor een (telefonische) kennismaking.

Grote haast?

Bel me direct

Waarom u mij zou moeten geloven? Omdat verschillende opdrachtgevers het bevestigen: lees maar.

#graaggeschreven

Hier een kleine selectie van de verschillende verhalen die ik schreef sinds ik als freelancer startte in 2002.

In de rubriek #graaggeschreven staan nog meer voorbeelden van artikelen die ik maakte voor bijvoorbeeld Twentelife, Ondernemend Friesland, vakbladen als Mobilia, Ons Huis, Clean Totaal en Logistiek Totaal en bouwvakbladen.

#graaggeschreven: mijn portfolio
Een goed journalistiek artikel schrijven

Een goed verhaal schrijf je niet zomaar. In principe is journalistiek schrijven antwoord geven op de 5W’s en 1H: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Dat lukt de meeste mensen over het algemeen nog wel, maar vervolgens gaat het om de manier van vertellen. Hoe verpak je de boodschap zo, dat er een echt, boeiend, interessant en lopend verhaal ontstaat. En dat dan ook nog eens volgens de juiste spelling, zorgvuldig geschreven en begrijpelijk voor de lezer.

Tijd voor een vakman

Daar moet een vakman bij komen, iemand die al jarenlang artikelen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Maar ook iemand die juist van de bouw, de zorg en de logistiek een specialisme maakte.

Niet omdat hij zo goed een huis kan bouwen, weet hoe hij de juiste ader kan vinden om in te prikken of zomaar even wegrijdt op een heftruck of vrachtwagen, maar omdat hij door zich in te leven en lezen in deze drie werelden de taal van de praktijk eigen maakte.

Groot voordeel, en mijn opdrachtgevers zullen dat wederom beamen: ik geef niet op!

Mag u raden wie ik bedoel.
Inderdaad: ik ben uw man voor die klus

Ik versta de kunst om als leek de juiste vragen te stellen en als specialist de antwoorden zo in een verhaal te verwerken, dat andere leken er wat van opsteken. Gewoon door simpelweg maar weloverwogen nieuwsgierig te zijn.

Ook bij (technisch) ingewikkelde materie hanteer ik de stelregel: pas als ik het zelf snap, kan ik het ook goed uitleggen aan de lezer. Dat vereist vragen, doorvragen en onderzoeken.

5xW, 1xH en EHM

Mijn formule voor een goed (journalistiek) verhaal is dan ook: 5xW, 1xH en EHM. Dat staat voor de 5 W’s (wie, wat, waar, waarom en wanneer), de H van hoe en EHM. EHM?

Ja, EHM: een heleboel meer.

Het is al vanaf 2002 de basis van al mijn schrijverswerk.

Groot voordeel, en mijn opdrachtgevers zullen dat wederom beamen: ik geef niet op!

agency

Degelijk als het moet, creatief als het kan.

Verschillende soorten opdrachtgevers

In bijna twintig jaar journalistiek schreef ik redactionele artikelen en andere bijdragen voor alle mogelijke gedrukte en online media: dagbladen, weekbladen, kabelkranten, (nieuws)websites, publiekstijdschriften en vakbladen.

Mijn ervaring als allround journalist zet ik graag in voor uitgeverijen, nieuwsorganisaties en andere opdrachtgevers.

Daarbij schrijf ik zowel in opdracht als vanuit eigen initiatief. Met name als vaste medewerker (van bijvoorbeeld Vakblad Mobilia) kom ik geregeld met eigen ideeën voor goede verhalen.
En ik denk graag met mijn opdrachtgevers mee over de invulling van een nieuwe uitgave, zoals voor De Lichtkogel van Rijkswaterstaat.

Waarom het schrijven van artikelen uitbesteden aan Tekstbureau LetterLuck?

Hoe komt u bij Tekstbureau LetterLuck uit voor (tijdelijke) aanvulling van uw journalistenstaf? Ik zie drie scenario’s voor me, die ik al verschillende keren in mijn carrière tegenkwam.

1. Bij ziekte

U bent bijvoorbeeld hoofd- of eindredacteur of uitgever van een (digitale) uitgave en u zit met Invalredacteur bij ziekte op de redactieeen probleem. Eén van uw redacteuren is tijdelijk of langdurig afwezig, bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap. Daar kunnen uw abonnees en andere lezers natuurlijk niet onder lijden: zij verwachten een volwaardige volgende uitgave van uw tijdschrift, krant of (digitaal) magazine.

Ik vervul graag de rol van tijdelijke vervanger en lever met plezier verhalen aan, denk mee over onderwerpen en help met de eindredactie. Wedden dat u mij na afloop niet meer kwijt wilt?

2. Als ghostwriter

GhostwriterEen andere manier om mij in te huren voor schrijfwerk aan artikelen en verhalen is, als u ergens een mening over heeft en die wilt verkondigen met bijvoorbeeld een ingezonden artikel, een column of een (gast)blog. Alleen: vertellen gaat u gemakkelijk af, maar om die gesproken woorden goed op papier weer te geven…

Tja, dat is een vak, zullen we maar zeggen.

Maar misschien heeft u wel een heel andere reden om een freelance journalist in te schakelen. Hoe het ook zij: ik ben u graag van dienst. Zullen we eens kennismaken? Neem daarvoor contact met me op.

Daarom schakelt u een professional in, die uw gesproken of geschreven voorzet uitwerkt tot een volwaardig artikel. Een informerend, compleet, actueel verhaal – of welke classificatie u er maar aan wilt geven.

3. Als aanvulling op uw (romp)redactie

U bent wederom verantwoordelijk voor de redactionele invulling van een (digitale) uitgave en er is uitbreiding op komst: meer pagina’s, meer verdieping, meer inhoud. En er zijn meer redacteuren nodig.

Redacteur als aanvulling op rompredactieU kunt kiezen voor iemand in loondienst, maar dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld een behoorlijk financieel risico, want een journalist in vaste dienst hoort zeker € 2500,- en vaak zelfs meer te verdienen. En ik vind dat niet meer dan normaal, dat is een fatsoenlijk loon voor een professional.

Maar: voor u betekent dat maandelijks een flinke kostenpost, ook als de redacteur van dienst ‘even’ niet hoeft te schrijven.

Dan kunt u beter kiezen voor een freelance journalist, die u bijvoorbeeld (goed) betaalt per artikel. Ik ben graag de freelance redacteur waarop u een beroep kunt doen als uw rompredactie het werk niet aan kan. Dat doe ik al heel lang voor verschillende opdrachtgevers (Kijk op Oost-Nederland sinds 2006, Bouwen aan de Zorg sinds 2005, Vakblad Mobilia sinds 2015).

Maar misschien heeft u wel een heel andere reden om een freelance journalist in te schakelen. Hoe het ook zij: ik ben u graag van dienst. Zullen we eens kennismaken? Neem daarvoor contact met me op.

Waarom u voor mij moet kiezen?

Ik versta het journalistieke ambacht

Met meer dan 30 jaar pure praktijkervaring.

Ik werk zorgvuldig

En neem als het kan de tijd voor mijn artikelen, maar kan als het moet ook snel werken. Ook dan is zorgvuldigheid gegarandeerd.

Een brede algemene ontwikkeling

En grote interesse in wat anderen vinden en kunnen. Daarnaast kan ik me goed inleven en -lezen in onbekende materie.

Snelle denker

Met verrassende vragen én verhalen

IJzerenheinige doorzetter

Ik laat me niet met een kluitje in het riet sturen. Waarom zou ik trouwens sowieso achter een kluitje aanrennen? Ik ben veel beter als ik zelfstandig, alleen kan werken. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet hou van samenwerken.

Ik ben erkend Pluslid van beroepsvereniging Tekstnet

En ook lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.