Menu

Transparant, duidelijk en eerlijk

- uw tekstschrijver over zijn tarieven

Er bestaan tekstschrijvers die lachend een tarief van € 125,- per uur aan hun klant factureren;
maar ik kom ook gehanteerde tarieven van 1 cent per woord tegen.
Het zijn beide bedragen waar ik niets mee kan – en als het goed is u ook niet.

Waarom dat zo is? Ik heb mijn eigen ideeën over een reëel tarief voor tekstschrijvers.
En die gelden ook in 2023. Lees maar snel verder.

Tarief tekstschrijver: ik begrijp u heel goed

U kunt niet zonder mij als u goede teksten nodig heeft.Natuurlijk wilt u weten waar u qua budget rekening mee moet houden als we gaan samenwerken. Over mijn tarief geef ik hieronder meer uitleg, want ik wil graag eerlijk, helder en transparant zijn.

Ter informatie: een senior tekstschrijver in loondienst verdient in 2023 gemiddeld meer dan € 4500,- bruto per maand (en dat verdient hij of zij trouwens ook écht). Het bedrag kan volgens Jooble, dat marktonderzoek deed, lopen van ruim € 3800,- tot zelfs ver over de € 6000,- per maand!

Heeft u iedere maand voldoende opdrachten voor een vaste tekstschrijver? Dan is dat bedrag natuurlijk geen enkel probleem voor u. Mocht u van tijd tot tijd iemand nodig zijn voor uw tekstopdrachten, dan kunt u beter een freelancer overwegen! En aangezien u nu al zo ver bent gekomen: ik ken een hele goede freelance tekstschrijver.

Wat kost dat? Er is geen vraag die de Nederlander meer kenmerkt dan deze. We zijn een landje dat rijk werd door handel, door zoveel mogelijk geld te verdienen.

Maar zelf willen we vaak graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Samen met mijn klanten kijk ik verder: wat leveren mijn werkzaamheden op.

Kosten? Nee: opbrengsten

Daarom schaar ik mijn werk dan ook niet onder het begrip ‘kosten’. Mijn werk moet u juist wat opbrengen. Copywriters zijn verkopers met een toetsenbord. Ik verkoop uw product of dienst met woorden. Reken maar dat bedrijven als Toyota Material Handling, CTT Intermodaal Transport en organisaties zoals Rijkswaterstaat en Zorg in Huis daarin willen investeren.

U toch ook?

Ter informatie: een senior tekstschrijver in loondienst verdient in 2023 gemiddeld meer dan € 4500,- bruto per maand (en dat verdient hij of zij trouwens ook écht). Het bedrag kan volgens Jooble, dat marktonderzoek deed, lopen van ruim € 3800,- tot zelfs ver over de € 6000,- per maand!

Heeft u iedere maand voldoende opdrachten voor een vaste tekstschrijver? Dan is dat bedrag natuurlijk geen enkel probleem voor u. Mocht u van tijd tot tijd iemand nodig zijn voor uw tekstopdrachten, dan kunt u beter een freelancer overwegen! En aangezien u nu al zo ver bent gekomen: ik ken een hele goede freelance tekstschrijver.

100.000 woorden!

Laten we eerst de collega met die lage prijs van 1 cent per woord eens centraal stellen. Het kan niet anders of het gaat hier om een student die bijklust. Zo’n copyklopper is blij met iedere euro die hij of zij aan het eind van de maand kan factureren, dat zijn toch weer een paar biertjes in de kroeg.

Maar het kan hier nooit om een serieuze tekstschrijver gaan, die met zorgvuldig gekozen woorden op de proppen komt voor zijn opdrachtgevers. En zeker niet om een tekstschrijver die de verantwoordelijkheid heeft voor een gezin en iedere maand hypotheek, verzekeringen en andere vaste lasten moet betalen. Plus nog wat voedsel en drinken om in leven te blijven.

Voor iedere € 1000,- bruto omzet zal zo’n tikwonder 100.000 (!) woorden moeten schrijven. Ter vergelijking: dit stuk tekst is op dit moment zo’n 300 woorden lang. Had ik het voor een opdrachtgever-voor-een-cent geschreven, dan was ik drie hele euro’s rijker geweest.

Het schrijven nam ongeveer een half uur in beslag, het nadenken over de juiste insteek een stuk langer, kan ik u vertellen.

Sowieso ben ik geen voorstander van een woordprijs als tarief voor een tekstschrijver. Waarom niet? Dat leest u hier.

Teksten voor een habbekrats?

Tip: ga naar Sitedeals.nl

U zult begrijpen dat ik de ‘collega’s’ die voor dusdanige bedragen achter het toetsenbord kruipen niet serieus kan nemen. Hopelijk doet u dat ook niet.

Service van de zaak, voor als u tóch voor een habbekrats aan uw woorden willen komen. Dan adviseer ik u om subiet naar Sitedeals.nl te gaan. Daar schijnen enkele zich tekstschrijver noemende figuren rond te hangen, die voor 1 cent per woord willen werken. Geen enkel probleem als u hiervoor kiest. Ik wens u succes met het vinden van een bij u passende tekstschrijver op die site.

Nog een extra tip dan?

Voor het geval u liever niet voor een amateur gaat, maar ook niet perse bewezen goede teksten hoeft van een ervaren tekstschrijver. Een tekstspecialist, bovendien, die jarenlang expertise opbouwde als tekst- en communicatie-adviseur?

Ik betoog hier waarom ik geen gebruik maak van de meeste offertesites, maar het houdt u natuurlijk niet tegen om daar uw opdracht uit te zetten. Zo helpt u wellicht voor een zacht prijsje een onervaren, startende collega aan een eerste of volgende opdracht.

U blijft toch hier? Goed idee!
U gaat voor échte kwaliteit.

Laten we dan samen dat tarief van € 125,- per uur eens beter bekijken.

Wat is een reëel uurtarief voor een tekstschrijver?

Waar gebeurd: was ik net lekker bezig met schrijven over tekstschrijverstarieven, werd ik gestoord door een telefoontje van mijn verzekeringsadviseur. Dat betekende niet alleen 10 minuten praten over verzekeringstarieven, maar ook nog eens minstens 10 over onze wederzijdse persoonlijke omstandigheden (mijn verzekeringsmannetje is toevallig ook een uiterst vriendelijk persoon).

Daarna moest ik dus verder met deze tekst, waar ik voor het telefoongesprek net zo lekker in zat. Hoe zat het ook alweer met mijn betoog? Welke briljante zin had ik al wel bedacht, maar nog niet getypt? Deze? Nee, zo ging het niet…

U begrijpt het al: ik was nog minstens 5 minuten kwijt om erachter te komen dat ik u wilde vertellen dat een uurtarief voor een tekstschrijver niet handig is. Toch communiceren veel collega’s hun uurtarieven. Maar wat doen ze dan bijvoorbeeld met dat telefoontje van een verzekeringsadviseur (of nog erger: een colporteur die dankzij de Kamer van Koophandel aan de telefoon hangt)?

Tja, die tijd kunnen ze natuurlijk niet declareren.

Maar die vijf minuten hersteltijd dan? Horen die nu wél of niet bij hun opdracht?

Wilt u nog een reden waarom ik niet met uurtarieven werk? Lees dit praktijkblogje maar eens.

Tientjes door het toilet?

Of wat dacht u van een sanitaire stop? Wilt u de tijd die uw tekstschrijver daarmee kwijt is, wel of niet betalen? Een goed werkgever calculeert vier of vijf toiletbezoeken per dag in voor een werknemer, maar hoe zit dat met een freelancer, die u per opdracht inhuurt? En per uur betaalt?

Sprak u een uurtarief af van € 50,-, dan is zo’n toiletbezoek van vijf minuten zo’n vier euro waard, maar indien uw freelance tekstschrijver voor € 125,- op papier staat, dan hebben we het al over tien euro die figuurlijk door het toilet wordt gespoeld. Daar wordt u niet vrolijk van!

Ik ook niet! Ik wil namelijk graag geld verdienen met en voor mijn werk, maar wel op een eerlijke en reële manier.

Wilt u nog een reden waarom ik niet met uurtarieven werk? Lees dit praktijkblogje maar eens.

Projectprijs: prettige en duidelijke manier van werken

Om onduidelijkheden te voorkomen, gekibbel achteraf over euro’s tegen te gaan en vooral de focus te leggen op dat wat eigenlijk het belangrijkste is (u de beste woorden leveren), maak ik graag vooraf afspraken met u over de cijfertjes.

En wel in de vorm van een projectprijs.

Maar hoe kom ik dan aan die fixed price?

Heel simpel: door mijn ervaring in de praktijk.

In de ruim 15 jaar – we lopen al aardig naar de 20, trouwens – dat ik dit vak beoefen, heb ik geleerd wat een gangbaar tarief is voor de meeste opdrachten. Soms kan dat € 125,- per uur zijn (bijvoorbeeld voor één rake slogan, vakmanschap is immers…), nimmer zal dat 1 cent per woord betreffen.

Toen het op LinkedIn (ook) weer eens over tarieven – en in dit geval uurtje-factuurtje – ging, schreef ik als reactie op de post van goede collega Maud:

Dat jij een goede tekst schrijft, komt door je jarenlange ervaring. Die mag je ook meerekenen, maar hoe doe je dat? Door met standaardprijzen per tekst te gaan werken en niet naar de klok te kijken.

Ik werk wel gratis

Wél werk ik soms gratis, bijvoorbeeld voor goede doelen.
Maar dat is dan alleen omdat ík dat wil, omdat ik achter dat goede doel sta.

(Op het moment van schrijven van dit stuk durven twee collega’s zelfs de categorie 100-plus aan te vinken!)

Logo woordkunstenaarsMaar over het algemeen gaat dus het om marktconforme bedragen. Dat weet ik bijvoorbeeld, omdat de collega’s (ruim 650 professionele zelfstandige tekstschrijvers, copywriters en contentspecialisten) met wie ik op de site Woordkunstenaars sta soortgelijke tarieven hanteren. Tekstschrijvers kunnen zichzelf op die site indelen in categorieën: uurtarieven van € 40,- tot € 60,-, tussen € 60,- en € 80,- en van 80 tot 100 euro.

Ergens in het midden

Zelf heb ik vinkjes gezet bij 60-80 en 80-100, net als de meeste tekstschrijvers met mijn werkervaring. Dat is nogal een marge, zult u denken. En dat klopt.

Zal ik u een geheim vertellen? Ik zit met mijn tariefberekening meestal ongeveer in het midden.

Hoeveel tekstschrijvers verdienen?

Bij mijn beroepsorganisatie Tekstnet staat er ook een interessant blog over van collega Olga Leever.

Nog meer lezen over tarieven en hoe andere tekstschrijvers erover denken? Op Frankwatching schrijft collega Nicole er een aardig blog over.

(Op het moment van schrijven van dit stuk durven twee collega’s zelfs de categorie 100-plus aan te vinken!)

Fijne reactie op een maatwerkvoorstel

Reactie op offerte tekstschrijver Johan Koning

Reactie van klant Hogenet op mijn maatwerkvoorstel voor webteksten. Een uitgebreid voorstel, dat met open armen werd ontvangen.
Dat maakt het #graaggeschreven

Schrijven is een onbestuurbaar creatief proces

Soms heb ik pech en moet ik wat extra werk verrichten dan ik in mijn maatwerkvoorstel had ingeschat. En heel af en toe heb ik een keer geluk en vloeien de woorden zo uit mijn toetsenbord. Schrijven is nu eenmaal een creatief proces, dat niet vooraf te besturen valt.

Daarom vind ik een projectprijs de eerlijkste manier, en ik ben niet de enige.

If you pay peanuts, you’ll get monkeys
Ik noem het het Apennootje-principe

Ik ben niet zo van de Engelse termen. Maar If you pay peanuts, you’ll get monkeys is een uitdrukking waar ik volledig achter sta. Ik heb het vertaald naar het apennootje-principe: primaten leveren primitieve prutteksten.

Hard gesteld, misschien. Maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat collega’s hun diensten aanbieden voor 1 cent per woord, maar ik kan ook niet begrijpen dat bedrijven dat ‘willen’ betalen. In hoeverre vertrouwen ze er dan op dat het goed komt met hun teksten, als ze ze voor zo’n bodemprijs laten schrijven?

Terugkomend op apen en het dierenrijk: ik wens niet op te treden in een prijzencircus. Maar ik wil mijn klanten zeker ook geen poot uitdraaien. Daarom vraag ik reële tarieven voor mijn vakmanschap. Tarieven waar we het nu samen al ruim 1300 (!) woorden over hebben…

Wat is nu écht belangrijk?

Laten we dus snel stoppen met praten over die cijfers en het over uw letters gaan hebben. We spreken een gangbare prijs af en daar houden we ons aan. Vervolgens schrijf, schrap en schaaf ik door tot de laatste letter en het laatste leesteken op de juiste plaats staan. Zodat we samen tevreden zijn.

Deal?

Dan gaan we aan de slag. Te beginnen met het maken van een afspraak!

U wilt toch voorbeeldtarieven voor teksten?

Vooruit dan maar. In het kader van de transparantie, heb ik bij een aantal diensten een kostenindicatie aan de pagina toegevoegd in de vorm van de LetterLuxe Strippenkaart:

En ook op de pagina Eindredactie staan voorbeeldtarieven.

Lees ook dit bericht van mijn beroepsvereniging Tekstnet over tarieven.