Menu

Daar heeft het UWV moeilijkheden mee

7 juli, 2017

Over het UWV

Uw tekstschrijver mag weer naar school; in de zomervakantie nog wel. Ik ga een cursus ‘Online Marketing’ volgen bij collega copywriter Roy Ishak. Drie dagen lang ga ik me onder leiding van hem verdiepen in de wereld van de marketing.

UWV logoPrachtig, Johan. Fijn dat je je verder wilt ontwikkelen, zult u misschien denken. (En stiekem hoopt u dat u in de toekomst wellicht van de nieuwe inzichten die ik tijdens de opleiding opdoe kunt profiteren; gelijk dat u heeft!)

Maar tegelijkertijd vraagt u zich waarschijnlijk af: wat heeft dat UWV daarmee te maken? Dat zit zo. Het UWV betaalt mijn opleiding.

Voordat u meteen gaat stuiteren: het gaat om een volledig legale constructie, waar uzelf ook van had kunnen profiteren. Indien u zich had willen laten bij- of omscholen naar een zogenaamd ‘kansberoep’, had ook u een scholingsvoucher kunnen ontvangen van het UWV. Iedereen had zich daarvoor kunnen inschrijven.

Kansrijke beroepen: ook online marketeer

‘Online marketeer’ is één van die kansrijke beroepen (net als systeembeheerder ICT, apotheker, allround loodgieter, banden- en uitlaatspecialist en parketvloerenlegger, om maar wat dwarsstraten te noemen).

Me dunkt dat ik als freelance tekstschrijver de technieken en mogelijkheden van online marketing goed kan gebruiken in de dagelijkse praktijk. En aangezien ook freelancers (zzp’ers, zo u en het UWV het wil) een beroep konden doen op zo’n scholingsvoucher voor werkzoekenden, besloot ik de kans te wagen.

Goede voorbereiding

Opleider Roy had alles keurig voorbereid: hij gaf op zijn site precies aan wat ik zou moeten invullen en de gegevens die we van hem nodig hadden was met één mailtje geregeld. Verder was het alles netjes bundelen en naar het UWV sturen.

Appeltje-eitje, zo leek.
Maar het werd een gevalletje gebakken peren en eindeloos wachten…

Dat eindeloze wachten begon al eerder, bedenk ik me nu

Want één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een UWV-voucher was, dat de kandidaat zijn cv invulde op de UWV-site. Natuurlijk volkomen nutteloos, helemaal als freelancer. Mijn werk verandert immers van dag tot dag. Ik verwijs mensen die mij vragen naar mijn curriculum vitae dan ook altijd naar mijn website en mijn profiel op LinkedIn.

Gelukkig kon ik op de UWV-site volstaan met een basisvermelding, maar het duurde twee korten, twee langen om die online te krijgen. En dat lag niet aan míjn verbinding.

De eerste zal de laatste zijn?

Vrijwel meteen toen het bericht van Roy binnenkwam dat hij een speciale cursus voor vouchergerechtigden had ontwikkeld, schreef ik me in voor zo’n UWV-bon. Want ik begrijp ook dat er een beperkt aantal mensen gebruik kunnen maken van het beschikbare budget. En uiteraard geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Had ik u al verteld dat het UWV traag is?
Nee?
Nou, hierbij: het UWV is traag.

De overheidsinstantie had zichzelf acht weken de tijd gegeven om mijn aanvraag te beoordelen.

Wees het UWV en beoordeel even mee

Kan ik een scholingsvoucher aanvragen?
U kunt de scholingsvoucher aanvragen als de volgende 2 situaties voor u gelden:

 • u ontvangt een WW- of IOW-uitkering, u heeft een arbeidsovereenkomst of u werkt als zelfstandige; én
 • u gaat met een opleiding volgen in de richting volgen in de richting van een kansberoep of u wilt met een ervaringscertificaat (EVC) bewijzen dat u geschikt bent voor werk bij een toekomstige werkgever.

 

Zowel bij 1 als 2 een groen vinkje, met die kanttekening dat het bij mij als zelfstandige vanzelfsprekend niet gaat om een werkgever, maar om een opdrachtgever.

Had ik al gezegd dat het appeltje-eitje zou moeten zijn?

8 weken later

Acht weken later besloot ik maar eens aan de bel te trekken bij het UWV. Ik besloot te bellen. Uiteraard beschikt het UWV over een betaalnummer, want het is immers een overheidsinstantie.
(starttarief 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten)

Uiteindelijk kreeg ik iemand aan de lijn, die mij na uitleg van mijn kant beloofde binnen 2 dagen terug te bellen.

U raadt het al?

Zo’n drie dagen later besloot ik het webcareteam maar eens te benaderen. Via Twitter DM, want niet alles hoeft in de openbaarheid. Dat hoeft hier dus ook niet, maar laat ik toch een aantal zinnen aanhalen die ik heb geschreven:

“Als er veel aanvragen zijn, zouden jullie ook kunnen overwegen om mensen aan te nemen. Jullie zijn er toch voor om mensen aan het werk te krijgen?”

“Is het nu zó moeilijk om een berichtje deze kant op te sturen met de mededeling dat ik aan alle voorwaarden voldoe voor zo’n voucher? Zo moeilijk is het toch niet. Als jullie daar al zo’n moeite mee hebben, kan ik me voorstellen dat anderen horendol worden van jullie.”

“Dit is Twitter.”
(de medewerker was in de veronderstelling dat hij met mij op Facebook aan het communiceren was…)

“Kortom, jullie maken er één grote puinbak van. Ik ga zaterdag voor twee weken op vakantie, maar ik neem aan dat ik binnen twee weken moet protesteren en dat jullie daar géén uitstel over geven. Ik zie voor na mijn vakantie een mooi blogonderwerp aankomen.”

Nou, dat blogonderwerp, daar zijn we nu dus. En inmiddels zijn we al over de 800 woorden heen (de Yoast-plugin zal trots op mij zijn), maar we zijn nog steeds niet bij een besluit. Mij werd geadviseerd om via de beveiligde berichtenomgeving van de UWV-site de situatie uit te gaan leggen.

Toen kwam plots alles in een stroomversnelling-UWV-stijl

Want vrijwel meteen kreeg ik een reactie dat het niet zo lang had mogen duren. Ze zouden mij terugbellen. Binnen 48 uur.

Vijf dagen later

Ik werd zowel gebeld als gemaild. Beide berichten hadden dezelfde inhoud: Mijn aanvraag was afgewezen!

Het geld is niet op

De reden van de afwijzing was niet dat het geld op zou zijn (al had het vanaf 3 maart al geen zin meer om een voucher aan te vragen), maar: ‘de opleiding leidt niet tot een door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of door een branche of sector erkend diploma of certificaat’.

(ja, er staan spatiefouten in die zin, maar het UWV houdt zich wel vaker niet aan (haar eigen) regels – en bovendien: communiceren is niet de specialiteit van de instantie)

Ik kon bezwaar aanteken

Dat heb ik gedaan

Ik ben het niet eens met uw beslissing. U stelt dat er geen erkend diploma of certificaat bij de opleiding hoort. Dit is pertinent niet waar. Niet alleen is het bewezen dat mensen die een cursus bij Roy Ishak hebben gevolgd eerder aan de slag komen bij een sollicitatie, ook zijn er voor dezelfde aanvraag zeker 15 tot 20 mensen wél goedgekeurd voor een voucher.

In de woorden van Roy Ishak zelf:
“Het is vreemd dat het UWV je aanvraag afkeurt op grond van deze reden, simpelweg omdat zij al minstens 15 tot 20 aanvragen voor deze opleiding hebben goedgekeurd.
Ik zou zeker even contact met ze opnemen of bezwaar aantekenen.”

Ik heb mijn aanvraag zéér vroeg (namelijk 6 februari 2017) gedaan. Dezelfde aanvragen van anderen die veel later zijn ingezonden, zijn allemaal gewoon goedgekeurd. Ik verzoek u dan ook om mijn aanvraag alsnog goed te keuren, want er is simpelweg geen reden voor afkeuring op de gronden die u aangaf.

Ik ben al jaren actief als professioneel tekstschrijver en wil graag mijn kennis op het gebied van online marketing bijspijkeren. Ik ga er dan ook vanuit dat deze – door u ook nog eens veel te laat genomen – beslissing een vergissing is.

Met vriendelijke groet,
Johan Koning

Was daarmee de kous af? Kon ik me eindelijk inschrijven?

Nee hoor. Het UWV wilde nog ‘even’ gegevens van andere cursisten hebben, waarvan de aanvraag wel was goedgekeurd. Blijkbaar hadden ze die gegevens zelf niet op een rijtje… In samenspraak met Roy heb ik die – uiteraard vertrouwelijk – doorgestuurd. En warempel:

Mijn bezwaar werd gegrond verklaard. Vanwege het ‘gelijkheidsprincipe’, werd me duidelijk na een brief van 3 kantjes.

Toen ik dat aan Roy meldde, schreef hij de historische woorden: ‘Ik moet wel zeggen: ik ben benieuwd hoeveel ik een tekstschrijver kan bijleren, die zojuist een UWV-ambtenaar heeft weten te overtuigen. :P’

Nou, dat zullen we binnenkort dus zien.
Ik heb er ondanks alle perikelen in ieder geval zin in!

brieven uwv tekstschrijver online marketing

En omdat cursussen geven toch niet tot mijn dienstenpakket behoort, kan ik mooi wat reclame maken voor Roy.

8 reacties op “Daar heeft het UWV moeilijkheden mee”

 1. Remko Meddeler schreef:

  Zo veel moeite doen om naar school te kunnen… is ‘hoe ouder hoe gekker’ krachtiger dan ‘hoe ouder hoe wijzer’? ;-))

  Veel les- en leerplezier, Johan!

 2. Sanne schreef:

  Wat een verhaal, maar goed om te lezen dat het jou is gelukt om te aanvraag erdoor te krijgen. De aanhouder wint 😉 Ik heb de aanvraag ook begin februari al gedaan (maar afgewezen), als ik het zo lees had ik me niet gelijk bij de afwijzing neer moeten leggen! Veel succes bij de training!

  • Johan Koning schreef:

   Haha, als ik me ergens voor inzet en áls ik vind dat ik gelijk heb, dan ga ik er ook vol voor. Tot de laatste druppel zweet 😉

   Misschien moet je alsnog protest aantekenen? Je weet nooit.

   Dank voor je reactie, in ieder geval #wordtgewaardeerd.

 3. Bizar verhaal Johan, maar fijn dat het dankzij je doorzettingsvermogen uiteindelijk nog is goedgekomen. Succes bij de training van Roy!

  • Johan Koning schreef:

   Het is inderdaad te bizar voor woorden, Christian. En dat terwijl het UWV er voor ons allen zou moeten zijn. Dus: is een regeling voor jou geschikt, dan zou je ‘m ook zonder problemen moeten kunnen gebruiken.
   Dit is de bureaucratie waar we in Nederland helaas mee te maken hebben.

   Dank voor je reactie, trouwens!

 4. Pascalle schreef:

  Wat goed dat je toch je poot stijf hebt gehouden. Ze kunnen dan ook onmogelijk om deze argumentatie heen. Het toont wel aan dat het interne beoordelingsproces wat meer uniform mag worden. Volhouders en vastbijters hebben de halve wereld. Nog zo’n voorbeeld: De NS (ging om €700,-, duurde een half jaar) Veel succes en plezier met je cursus!

  • Johan Koning schreef:

   Dag Pascalle. Ik kan me goed voorstellen dat ook de NS zo’n logge, ondoorzichtige organisatie kan zijn. Wij Groninger worden soms stijfkoppen genoemd, maar we zetten in iedere geval altijd ‘de kop d’r veur’. We geven niet zo snel op!

   Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *