Menu

Ik en mijn thuiskantoor

20 maart, 2020

Als tekstschrijver werk ik vanaf de start van mijn bedrijf in 2002 vanuit een thuiskantoor. Omdat veel Nederlanders op dit moment ook zijn veroordeeld tot het werken vanuit huis, hieronder mijn persoonlijke ervaringen met het werken vanuit huis. En een aantal tips, op het eind.

Dubbel 20: tekstschrijver over 2020
Ik begrijp best dat geen enkele situatie hetzelfde is, maar misschien heeft u er wat aan.

Complimenten aan anderen

Ik ben zeker niet de eerste die ‘iets’ met corona doet op zijn blog. En er zijn anderen die er veel meer tijd en energie in staken, of die een veel originelere invalshoek namen. Die verdienen complimenten – en die geef ik ze hierbij.

Allereerst natuurlijk de redacteuren van de diverse corona-liveblogs die te vinden zijn. Van grote nieuwsorganisaties zoals de NOS, RTL, nu.nl of de landelijke kranten, maar juist ook de niche-sites, die coronanieuws brengen speciaal voor hun doelgroep. Of het nu gaat over de zorg, transport of over de horeca gaat: redacties werken keihard om relevant nieuws te brengen voor hun doelgroep.

Ook anderen hebben hard gewerkt om nuttige informatie te brengen. Mijn collega-blogger voor onze beroepsvereniging Tekstnet Christine van Eerd schreef bijvoorbeeld een fijn blog op de Tekstnet-site. Op de Correspondent vond ik een interessant artikel met tips hoe je thuiswerken volhoudt.
Speciale vermelding verdient zeker Jojanneke van den Bosch, die een hele verzameling met thuiswerktips samenstelde. Wat een werk!

Wie ook complimenten verdienen? Alle mensen die in de zorg werken, die zich vrijwillig inzetten in deze tijden én onze regering en anderen die hen adviseren. Groot respect voor deze mensen.

Mijn thuiswerkplek…

Dan over naar het oorspronkelijke doel van dit blog: mijn thuiskantoor. Dat stond aanvankelijk in Eibergen, waarvandaan ik in 2003 verhuisde naar huidige standplaats Hengelo. Daar bivakkeer ik nu al jaren met mijn bedrijf op de zolderkamer van ons huis.

Als tekstschrijver heb ik niet veel dingen nodig. Een computer met printer, een goed werkende internetverbinding en een telefoon zijn noodzakelijke basisvoorzieningen, net als een bureau en een goede bureaustoel.

Dan waarom ik op zolder zit. Buiten het feit dat dit praktisch gezien de enige nog overgebleven ruimte in ons huis was, is het ook prettig gezien onze thuissituatie. Zoals veel mensen waarmee ik samenwerk of voor wie ik werk wel weten, hebben wij geen standaardgezin. Mijn zoon heeft tot een paar maanden geleden thuis gewoond. Dat was niet gemakkelijk, want hij heeft een combinatie van problemen.

Daar gaat het nu verder helemaal niet om, maar het zorgt er wel voor dat ik me een beetje ervaringsdeskundige kan noemen als het gaat om thuis werken in crisissituaties. Niet dat ik de waarheid in pacht heb (verre van), maar toch: ik deel graag mijn ervaring. Sowieso was het toch al de bedoeling in om mijn kantoor en mijn kantoordag te beschrijven in een blog, in navolging van goede collega Tefke van Dijk. Het eigenlijke blog begint hieronder.

… op zolder, dus

Er is geen plek in ons huis waar ik me beter kan concentreren dan in mijn thuiskantoor. Hier (ik zit er nu ook om aan dit blog te werken) hoor ik het minst van beneden, hier ook geen privételefoon, geen tv of afleidend gecomputerspel.

Deur Tekstbureau LetterLuck

Mijn bedrijf heeft dan wel geen eigen pand, er is wel een eigen entree.
Achter deze deur gebeurt het grootste deel van de taalmagie.

Maar het wil niet zeggen dat het hier volledig stil is. Buiten het getik van mijn toetsenbord, het geruis van de boxen van mijn pc (een beestje van zo’n tien jaar oud, maar het doet hij voorlopig nog prima) en geritsel van papieren, hoor ik op het moment buiten vogels hun ding doen. Ik herken het geluid van een merel, maar bovenal hoor ik ook het geluid van een koerende duif. Mag ik hierbij een oproep doen aan alle duiven om voortaan in de fluistermodus te gaan?

Oh, wat heb ik een hekel aan het geluid van duiven.

Verder hoor ik als ik hier zit regelmatig ander geluid. Van buiten: auto’s, kinderen en honden. En ik kan me ook niet helemaal afsluiten van het geluid beneden: kinderen maken soms lawaai, de onze zeker ook.

oordoppen

Dank(baar voor) Spotify!

Over het algemeen kan ik me daar redelijk van afsluiten, maar soms moet ik me extra kunnen concentreren. Gelukkig is daar Spotify. Dankzij deze online jukebox kan ik zonder storende bijgeluiden werken aan webteksten voor mijn klanten of een blog schrijven. Of een interview uitwerken. Ik heb een eigen playlist met een wirwar aan voor mij bekende nummers.

Want dat is wel belangrijk: de muziek op mijn oordoppen moet voor mij zo bekend zijn, dat er niet bij hoef na te denken. Geen nieuwe pareltjes dus, maar oude meuk. Zodat ik me er niet op hoef te concentreren.

Op het moment dat ik dit tik, luister ik bijvoorbeeld naar het fijne Erase/Rewind van The Cardigans. Hiervoor kwam Heel veel hebben van Grof Geschut langs. Een briljant nummer, overigens.

Creatieve ongeordendheid

rommelspreuk

Niet zo charmant als een spreuk aan de wand. (c) H. Finkers.

 width=
Dan een beschrijving van mijn kantoor. Ik ben niet de netste en meest geordende persoon, dat geef ik meteen toe. Niet voor niets liet mijn vrouw een bekende tekening van Peter van Straaten voor me inlijsten voor op kantoor.

En om het me nog meer in te peperen, kocht ze ook nog het spreukenbordje dat u hier ziet…

Verder kunnen we het prima met elkaar vinden, hoor.

Dartbord en koffiekan

Een prominente positie in mijn werkkamer wordt ingenomen door mijn dartbord. Inderdaad, dat bord van boven deze blogserie. Ik heb een zittend beroep en om de benen te strekken, gooi ik zo nu en dan een paar pijlen. Heerlijk en noodzakelijk.

Net zo noodzakelijk is trouwens een ander belangrijk attribuut: mijn zeer geliefde koffiekan. Zonder koffie kom ik mijn werkdag niet door. Dagelijks gaat er een complete kan gewone koffie doorheen en regelmatig ook nog een kop ‘koffie-extra’ uit het Dolce Gusto-apparaat. Lekker!

koffiekan

Alles kan… koffiekan

Oma en opa’s molen als pronkstuk

Als het goed is, gaat mijn hele kantoor deze zomer trouwens op de schop. Nieuwe vloer, extra dakraam, nieuwe indeling met een ruimer bureau. Een bureau, dat ongetwijfeld weer vol met papieren komt te liggen. Maar iets dat zeker een plaats krijgt, is het pronkstuk van de kamer: de molen. Deze houten molen stond vroeger bij opa en oma in de keuken.

Ik heb goede herinneringen aan de zondagen dat we met de hele familie in die keuken aten. Oma had gekookt en de geur van haar draadjesvlees kan ik me nog zo voor de geest halen. Toen mijn oma verhuisde naar een verzorgingshuis en er verschillende dingen werden verdeeld, heb ik die geconfisqueerd. Die blijft van mij, want er hangen veel te mooie verhalen aan.

molen met verhalen

De molen van opa en oma Koning, een molen met verhalen.

Mijn raad voor iedereen met een thuiskantoor, ook in crisistijden

  • Zorg voor je eigen ruimte, waar je rustig kunt werken
  • Maak het ook je eigen ruimte!
  • Zorg voor goede voorzieningen (computer, telefoonverbinding, goed bureau, fijne stoel)
  • Maak zo goed en zo kwaad als het kan gewone werkdagen
  • Zorg voor afleiding, bij de baas heb je ook een koffiemachine (bijvoorbeeld een dartbord, of maak geregeld een ommetje)
  • Erger je niet te veel aan duiven

Kantoor LetterLuck 2.0

  • Bovenstaand verhaal verscheen in een bewerkte versie ook op Vinkegas.nl, waar de eerder genoemde Tefke van Dijk werkplekken van creatieve freelancers verzamelt en beschrijft.
  • Bovenstaand verhaal is ook niet actueel meer. In 2021 heb ik behoorlijk geïnvesteerd in mijn kantoor. Ik schreef erover in Tekstblad, vakblad voor taal- en tekstprofessionals.
  • Eén van de beste investeringen die ik deed, was in mijn zit-stabureau van het circulaire merk Triboo. Daar vertel ik over bij… Triboo

Reacties zijn gesloten.