Menu

#chronischGronings

8 november, 2021

Uw tekstschrijver uit Twente (en Groningen). Nuchter, maar verre van schuchter

‘Chronisch Gronings’, staat er in mijn twitter-bio. Ondanks dat ik al vanaf 2003 in het Twentse Hengelo woon, en Oost-Groningen in 1995 verliet om te gaan studeren in nota bene Friesland, voel ik me nog steeds Groninger.

Ik voel me dan ook vrijwel overal thuis, maar mijn roots verloochen ik niet.

Nuchter, niet schuchter

Wat ons Groningers kenmerkt, wordt door veel niet-noordelingen vaak aangeduid als ‘nuchter’. Ik vind dat prima, zolang ze daarmee ‘realistisch’, ‘niet-overdreven’ en ‘eerlijk’ bedoelen.
Even buiten de betekenissen rond (geen) eten en drinken om, kenschetst Van Dale ‘nuchter’ als: ‘ontdaan van alle opsiering en verdichting‘, ‘helder onderscheidend‘ en ‘zich niet latende meeslepen (koel, onbewogen)‘.

Beschrijvingen waar ik me thuis bij voel.

Midwolda, opgroeidorp van tekschrijver Johan Koning (LetterLuck | tekst voor u)

Mijn opgroeidorp Midwolda in beeld. Vanaf linksboven, met de klok mee: de boerderij tegenover mijn ouders (gefotografeerd vanuit onze tuin), boerderij Hermans Dijkstra, Landgoed De Ennemaborg, mijn lagere school en de historische hervormde kerk.

+ 15 jaar ervaring als freelance tekstschrijver

Dat geldt niet voor ‘zonder verbeeldingskracht (saai)’ en ‘pas komende kijken’. Na meer dan 15 jaar freelancersschap kan ik wel zeggen dat ik enige ervaring heb als het om tekstschrijven gaat en in mijn werk kan ik zeker wel mijn creativiteit kwijt. Ik durf zonder enige twijfel te zeggen dat ik als copywriter en journalist mijn mannetje sta. Nuchter: ja. Schuchter: nee.

Oh, en de laatste omschrijving die mijn Van Dale voorschotelt is ‘op de ochtend betrekking hebbend’. Hoewel ik geen ochtendmens ben en ook nooit zal worden: onder het genot van een kop koffie komt er ook in de ochtenduren voldoende creativiteit uit het toetsenbord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.