Menu

De online tools die ik als tekstschrijver gebruik

17 februari, 2020

In 2020 zit ik officieel 18 jaar in het vak. En daar schrijf ik graag over. Hierbij het zevende deel in deze serie, over de online tools die ik gebruik om mijn werk te doen.

Dubbel 20: tekstschrijver over 2020

Synoniemen.net

Als één woord verschillende keren in een tekst voorkomt, maakt dat die tekst niet fijn leesbaar. Wij tekstschrijvers zijn dan ook dol op synoniemen. Nu heb ik best wel een aardig vocabulaire in mijn hoofd, maar die woordenschat verbleekt bij die van een woordenboek. Simpel: ik ken niet ieder woord en ik ken zeker niet ieder synoniem van ieder woord.

Gelukkig is daar Synoniemen.net, een dierbare vriend die ik graag inschakel als ik vastloop in mijn tekstwerk.

Keywordtool.io

Nog zo’n online tool die me helpt met schrijven: Keywordtool.io. Dit hulpmiddel gebruik ik vooral voor webteksten, om te achterhalen welke trefwoorden, zoektermen en zoekvragen er allemaal over bepaalde onderwerpen op Google worden ingetoetst. Zaken die ik weer kan gebruiken om goede webteksten voor mijn opdrachtgevers te schrijven.

Ik schreef er ook over bij Tekstnet.

WordPress

Zonder WordPress bestond deze website niet. De blogsoftware die uit is gegroeid tot de meest gebruikte cms (contentmanagementsoftware) is de drijvende kracht achter deze site. En ik ben er nog steeds blij mee!

DeepL

Ik krijg regelmatig te maken met teksten uit andere talen, die ik bijvoorbeeld kan gebruiken als achtergrond of input voor mijn eigen teksten. Denk aan persberichten, nieuwsberichten of blogs in het Engels, Duits of Frans. Google Translate zegt u? Nee, ik gebruik om die teksten te begrijpen DeepL, in mijn ogen een veel betere vertaaltool. Het is een beetje mijn geheim.

Nu niet meer, dus.

Yuki

Ik ben als freelance tekstschrijver meer van de letters dan van de cijfers, maar als ondernemer ontkom ik er niet aan dat ik een administratie moet voeren. Mijn uitmuntende accountant Mendel Chiu werkt gelukkig op een moderne manier. Ik hoef niet maandelijks een schoenendoos met bonnetjes aan te leveren, ik heb die schoenendoos gewoon online tot mijn beschikking.

Yuki is een fijn online boekhoudprogramma.

Over Cijfers & Letters gesproken. Herinnert u zich deze nog?


https://youtu.be/yRBzsSGK-SM

2 reacties op “De online tools die ik als tekstschrijver gebruik”

  1. […] zijn allereerst de Dikke Van Dale en – ondanks dat ik vaak gebruik maak van http://www.synoniemen.net – het Groot Synoniemenwoordenboek van dezelfde uitgever en het Groene […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *