Menu

Maandrapportage januari 2020 – Wat deed ik deze maand?

31 januari, 2020

Ik ga proberen om vanaf dit jaar maandelijks een overzicht te maken van mijn werkzaamheden. Zo heb ik zelf een overzicht over mijn werk én laat ik meteen zien aan u als lezer hoeveel variatie in het tekstschrijversbestaan zit. Alles natuurlijk onder het motto: #tekstschrijverzijnisfijn.

Dit derde decennium van de 21e eeuw begon met het voltooien van een blog dat ik schreef voor de website van Tekstnet. Dat is de beroepsvereniging van tekstschrijvers, waar ik al een aantal jaren lid van ben (daarnaast ben ik vanaf december 2019 ook weer lid van de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten).

Ik vind het belangrijk om me te verenigen met vakgenoten. Via Tekstnet en de NVJ kan ik bovendien mijn kennis over het vak ophalen; beide verenigingen organiseren verschillende cursussen en workshops. En ik vind het belangrijk om mijn kennis en ervaringen met mijn vak te delen. Dat doe ik onder meer door lid te zijn van het bloggersteam van Tekstnet.

Het blog dat ik schreef, verscheen later in de maand op de website van Tekstnet.

Verlengde vrachtwagens

Daarnaast ging ik bij een aantal bedrijven langs voor interviews. Namens Kijk op Oost-Nederland schreef ik bedrijfsreportages over TDC Groep uit Enschede en Schaafstra Techniek uit Almelo. En voor Nieuwsblad Transport ging ik langs bij Bolk Transport (ook uit Almelo) voor een artikel over LZV’s (verlengde vrachtwagens, die in 2020 precies 20 jaar over Neerlands wegen rijden). Geheel toevallig schreef ik jaren terug ook al over deze ‘roadtrains’ voor mijn toenmalige werkgever Twente Vandaag. Het artikel van toen kon ik nu mooi gebruiken als extra input, om te kijken of de verwachtingen van toen (2004) zijn uitgekomen.

Hier mijn artikel in Nieuwsblad Transport.

lzv vrachtwagen nieuwsblad transport

Een LZV-vrachtwagen van Bolk Transport
Foto: Bolk Transport

Nieuwe blogserie

Naast deze maandrapportages begon ik met nóg een nieuwe blogserie: Tekstschrijver over het vak. Ik probeer zeer regelmatig een bijdrage te posten en schreef deze maand over:

Schrijven over tapijt

Eind december voltooide ik voor vakblad Mobilia een zeer uitgebreid verhaal over tapijt. ‘We’ hebben het jaar 2020 uitgeroepen tot het jaar van de zachte vloerbedekking. Dat betekent dat ik naast dit grote overzichtsartikel (waarin verschillende tapijtfabrikanten en -leveranciers aan het woord kwamen over hun producten) meer verhalen ga maken met tapijt in de hoofdrol. De planning is om in ieder geval iedere uitgave een tapijtproducent aan het woord te laten in een bedrijfsreportage.

Ook ging ik langs bij Decoloop, dat software levert aan bedrijven in de interieurbranche.

In de komende uitgave komt het zeer interessante Marlin Contract aan de orde. Daarnaast schrijf ik een special over vloerverwarming voor Mobilia.

In Tekstblad

Eén van de vaktijdschriften die ik altijd lees, is Tekstblad. Logisch, want het is het vakblad over tekst & communicatie – over mijn vak dus. Allerlei facetten van het tekstschrijversvak komen aan bod in het blad dat inmiddels 25 jaar bestaat. En in de volgende uitgave kom ik erin! De redactie heeft de koppen bij elkaar gestoken en mijn gevraagd om een bijdrage te leveren. Waarover? Dat houd ik nog even geheim. Maar wie dit stukje goed leest en mij een beetje kent, zal zien dat er een zin met dubbele betekenis in zit. Later meer!

Nieuwe opdrachtgever: Facilitair Journaal

Voor vakblad Facilitair Journaal schreef ik mijn eerste twee verhalen. Als ik de geluiden goed heb opgepikt, zullen het niet de laatste zijn. Facilitair Journaal brengt nieuws en achtergronden voor de verantwoordelijken voor werkplekken, de werkomgeving en het gebouwbeheer en is een uitgave van het Kenniscentrum voor facilitair management en gebouwbeheer.

Work in progress

Op dit moment ben ik (nog steeds) bezig met de volgende opdrachten:

• Voor HCS uit Hengelo mag ik de teksten schrijven voor het handboek, dat later dit jaar uitkomt. #zinin
• Voor Oude Elferink Natuursteen uit Oldenzaal schrijf ik nieuwe teksten voor de eveneens nieuwe site.
• Voor IT aanspreekpunt uit Enschede werk ik samen met bureau Montix aan de online zichtbaarheid.
• Er zit een mooie nieuwe samenwerking in het vat als het om Makelaarsteksten gaat.
• Ik mag weer voor Rijkswaterstaat aan de slag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.