Menu

Durft u een blunder te delen? Ik wel!

22 augustus, 2014

Zeg eens eerlijk? Bij u gaat het toch ook niet altijd goed? Of ben ik de enige die wel eens een fout maakt? Ik geloof er niets van. Mijn eerste blunder van formaat (in professioneel opzicht als journalist, althans) maakte ik in 1998. Het was de prachtige voetbalzomer waarin Dennis Bergkamp zijn magistrale goal tegen de Argentijnen scoorde. Én het was de zomer van het doelpunt dat nooit gescoord is. Op een heel ander niveau. Dat gelukkig wel.

In 1998 liep ik stage op de sportredactie van het Groninger Dagblad. Een mooie periode, waarin ik veel leerde. Ik heb het stageverslag dat ik destijds maakte er nog maar eens bijgepakt en constateerde daarbij dat ik in de praktijk een stuk meer kennis over het vak van journalist opdeed dan op school.

“Overal zit een verhaal in. Subbuteo en kendo, bijvoorbeeld.”

Bovendien leerde ik er dat er veel meer mooie sporten zijn om fijne verhalen over te schrijven dan voetbal alleen. Wat dacht u bijvoorbeeld van subbuteo (een soort tafelvoetbal) en kendo (‘De weg van het zwaard’, zie afbeelding)? Overal zit een verhaal in.

Kendo

Maar goed, die blunder dus. Het was het laatste weekend van mijn stage – ja, als sportredacteur werk je vooral ’s weekends. En ’s avonds. Het is één van de redenen waarom ik geen sportverslaggever meer ben. Hoewel ik ook nu nog regelmatig in de avonduren achter mijn pc zit, is dat nu mijn eigen keus. En niet gedwongen door een competitieprogramma van een of andere sportbond.

Aardig cadeautje

Afijn, dat laatste weekend kreeg ik een aardig cadeautje mee van mijn collega’s: ik mocht een verslag schrijven van een wedstrijd van de club waar ik zelf jarenlang (bankzittend) lid was: VVS uit Oostwold. Een duel in de derde klasse van het amateurvoetbal. Niet heel belangrijk, derhalve. Maar wel voor ‘mijn cluppie’, want dat verkeerde in ernstige degradatienood.

Ik heb een dappere poging gedaan om mijn voormalige teammaats een fraaiere uitgangspositie voor de rest van de competitie te bezorgen. Helaas mislukte die poging jammerlijk.

Wat was het geval? Ergens in de tweede helft van de wedstrijd tegen Haulerwijk, ik meen dat de tussenstand geheel terecht 2-0 voor de Friezen was, breekt mijn oud-teamgenoot FZ door. Z schiet op doel. Sterker: Z scoort. Ik kijk op mijn horloge, noteer het doelpunt, de speelminuut en de doelpuntenmaker in mijn opschrijfboekje en denk: ‘ze kunnen nog winnen, ondanks het feit dat de tegenstander veel beter is’.

Prominente positie

Mijn gedachten bleken tevergeefs; ik moest in mijn verslag een eindscore van 4-2 voor de Friezen noteren. Zo verscheen het ook in de krant, op een tamelijk prominente positie op de amateurvoetbalpagina’s. Belangrijke pagina’s voor een regionaal dagblad.

logo-groninger-dagblad

Toen ik die maandag weer op de redactie verscheen, ging de telefoon. Destijds werden de gegevens op de uitslagenpagina’s niet zoals nu allemaal digitaal doorgegeven, dat was nog puur handwerk. De krant had daar iemand voor in dienst, die ieder weekend de voetbalkantines opbelde om te vragen hoe de eindstand was. Hij had dat die zaterdag ook bij de kantine van VVS gedaan; en de Oostwolders hadden hem verteld dat het 1-4 was geworden. Hoe kon het dan dat er in het wedstrijdverslag 2-4 stond vermeld?

“Dat de scheidsrechter het doelpunt afkeurde en een vrije trap gaf, was mij ontgaan: ik was fanatiek aan het noteren. Dus kwam het fout in de krant.”

Ik stond met mijn mond vol tanden, maar besloot de zaak tot op de bodem uit te gaan zoeken. Uit dat onderzoek bleek dat het inderdaad 1-4 was geworden. De scheidsrechter had de goal van Z namelijk afgekeurd en had de Haulerwijkers een vrije trap laten nemen vanwege een overtreding. Dat was helemaal langs mij heengegaan, omdat ik zo fanatiek aan het noteren was.

Nu weet ik echt niet hoeveel mensen de krant van a tot z spellen (en met de huidige problemen in de wereld is het maar een heel schamel voorval), maar ik weet wel dat ik het hele voorval bijzonder vervelend vond. En blijkbaar heeft het wel indruk gemaakt, want ik kan het me nu nog steeds redelijk feilloos herinneren.

Durft u?

Behalve door mijn collega’s destijds, ben ik er ook niet meer op aangesproken. Wellicht gebeurt dat nog onder dit blogbericht, omdat één van mijn oud-teammaats erop geattendeerd wordt via Facebook, LinkedIn of Twitter. We zullen zien! Wellicht dat zij ook één van hun ‘blunders’ willen delen. Of misschien u ook wel. Want het is helemaal niet erg om zo nu en dan iets niet helemaal goed te doen. Je leert ervan en je herinnert het nog jaren.

Ik ben benieuwd of u durft!

15 reacties op “Durft u een blunder te delen? Ik wel!”

 1. renate schreef:

  In een live TV uitzending van een lokale omroep heb ik een ‘hem’ consequent aangeduid als een ‘haar’. Er werd ontzettend over gebeld en geklaagd! Nogal gênant!

 2. johankoning schreef:

  Renate was – na mij – de eerste die met de billen bloot durfde te gaan (figuurlijk, niet @letterluck). Wie volgt? https://t.co/zO9wgwRJk1

 3. Kees Stap schreef:

  Als eindredacteur van de huis-aan-huiskrant in Wageningen had ik tegen de deadline nog een kleine witte ruimte. Het was vlak voor Bevrijdingsdag, dat is bij ons altijd een grote gebeurtenis. Ik vulde het lege stukje nog even snel met een bericht over Koningin Beatrix en Prins Bernhard. Snel spellingscontrole er overheen en hup naar de drukker sturen. Blijkt er volgende ochtend in de krant Koningin Matrix en Prins Verhard te staan…. In plaats van negeren had ik op accepteren gedrukt in de spellingscontrole. De telefoon stond roodgloeiend, nooit geweten dat de krant zo goed gelezen werd.

 4. rv_2000 schreef:

  ‘@johankoning @LetterLuck mag ik je op 1 of misschien 2 ‘vertypingen’ wijzen? Leuk verhaal overigens.

 5. David Brinks schreef:

  Blunders genoeg hier. Bijvoorbeeld jaren geleden de naam van een populaire vakantiestreek verkeerd spellen door te snel te typen. Wat vervolgens door niemand opgemerkt werd en destijds ook gewoon op de site kwam te staan. Waardoor ze zelfs op de foute spelling rankten in Google…

 6. FZ schreef:

  Ik blijf er nog steeds bij dat het een geldig doelpunt was hoor. Maar dat we daar kansloos verloren is een waarheid als een koe. 🙂

 7. johankoning schreef:

  Ziet u? Een #blunder toegeven is helemaal niet zo erg. Sterker: misschien krijgt u zelfs nog wel gelijk. Járen later https://t.co/cGK8X9apjy

 8. […] Dit is een blogpost die hoort bij een e-mail die ik mijn (voormalige of potentiële) klanten, collega’s, taalliefhebbers en andere geïnteresseerden van tijd tot tijd stuur. Krijgt u die nog niet? Laat uw gegevens hier achter. Dan komt het helemaal goed! (in de vorige mail vertelde ik bijvoorbeeld over een blunder die ik ooit maakte) […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.