Opleidingen, cursussen, workshops
3 juni, 2024
Investeren in kennis over mijn vak
Een stapelaar, werd ik in het artikel over mijn werkplek in Tekstblad genoemd. Van een mavo’er met eigenlijk lbo-advies, klom ik via het mbo (meao) op tot hbo’er. In 2000 studeerde ik af van de opleiding Nederlands/Publiciteit & Presentatie aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
Eerlijk? Tijdens die studie heb ik lang niet zoveel opgestoken over mijn vak als dat ik deed gedurende de stages die ik liep. Het is dat ik nooit gerookt heb, anders zou ik het gevleugelde antwoord van Willem van Hanegem kunnen parafraseren als me gevraagd werd wat ik tijdens de opleiding had opgestoken. De Kromme kwam niet verder dan ‘Een sigaret’.
Afijn, met stages bij de sportredactie van – toen nog – het Groninger Dagblad en – opa vertelt – de kabelkrantredactie van NieuwsTV Friesland als bagage begon ik aan mijn professionele loopbaan.
Freelance journalist
Eerst noemde ik me alleen freelance journalist. Ik schreef voornamelijk voor vakbladen. Het grote voordeel van mijn vak is, dat je in de praktijk ontzettend veel leert. Immers, als interviewer kom ik bij talloze specialisten over de vloer; allemaal mensen die kennis hebben. En die kennis over het algemeen maar wat graag met me delen.
Zo kon ik me gaandeweg de eerste jaren steeds meer dingen eigen maken. En kon ik me bekwamen in de vakgebieden waar ik me nu nog steeds in specialiseer: bouw, zorg en logistiek. Nieuwsgierigheid zit in het aard van het journalistieke beestje en zo ontstond ook de kreet ‘de journalistieke oorsprong als voorsprong’.
Freelance tekstschrijver: lid van Tekstnet
Niet alleen wilde ik me verdiepen in mijn specialismen, ik wilde me ook als dienstverlener verder ontwikkelen. Naast freelance journalist werd ik gaandeweg de jaren steeds meer freelance tekstschrijver of copywriter: bedrijven benaderden met steeds vaker voor commerciële teksten, met name ook voor online teksten.
Logisch gevolg was me aan te sluiten bij Tekstnet, beroepsvereniging voor professionele tekstschrijvers. Ik kwam in 2011 door de destijds nog strenge ballotage heen, een bewijs dat mijn teksten de toets der professionaliteit konden doorstaan. Dat was voor mij toen eerst genoeg.
Professionaliseringsslag
Dus was ik de eerste jaren een slapend lid, ook door privéomstandigheden. Maar sinds 2017 is dat anders. Dat jaar is een kanteljaar, waarin ik een professionaliseringsslag maakte. Haalde ik kennis over mijn vak tot dan vrijwel alleen uit blogs van andere tekstschrijvers en marketingprofessionals, vanaf toen besloot ik me ook weer te laten scholen. En ik begon steeds meer boeken te lezen over het vak.
Waarom? Omdat ik vind dat mijn opdrachtgevers het verdienen dat ze een tekstschrijver inschakelen wiens kennis over zijn vak up-to-date is. Die niet alleen prima teksten kan schrijven, maar ook meer doet. Van zoekwoordenonderzoek tot advies over opmaak en fotografie.
Opleidingen, cursussen en workshops op een rij
Alles begon bij een cursus online copywriting bij de gerenommeerde, gelouterde én gelauwerde collega Roy Ishak waar ik eerder al over schreef. Toegegeven, daarvoor deed ik ad hoc wel eens een cursusje, maar sindsdien investeer ik jaarlijks structureel in bijscholing en uitbreiding van mijn vakkennis.
Tijd om een overzicht te geven van opleidingen die ik volgde. Een overzicht dat ik continu zal updaten.
Dit is de laatste versie, van 17 maart 2023.
- Juli 2017
3-daagse opleiding Online marketing door Roy Ishak - September 2019
Workshop Google Analytics door Arjan Jonker, via Tekstnet - December 2019-maart 2020
Workshop Collegiale Feedback door en via Tekstnet - Maart 2020
Diverse online (corona-)workshops door en via IMU (Internet Marketing Unie) - Mei 2020
Workshop Onderhandelen door Peter Schneider via NVJ - Juni 2020
Workshop Conversiegericht schrijven door Geert Poort via NVJ - Maart 2021
Training SEO voor tekstschrijvers door Seoguru.nl - Maart 2021
Workshop Sterkere teksten door Tim Daalderop - Mei 2021
Workshop Magneetwoorden door Jeanine Mies - April 2022
Workshop Creatief schrijven door Roy Ishak, via Tekstnet - Juni 2022
Diverse workshops tijdens het evenement Tekstnetwerken van Tekstnet:- Concepting, van concept naar campagne van Dolf Weverink en Geert Gratama
- Satirisch Schrijven als De Speld door Martine Bakker
- Laat tech voor je werken door Nick Kivits
- Oktober 2022
Workshop Intervisie, via Tekstnet - December 2022
Workshop Bloggen voor klanten door Anneke Laverman, via Tekstnet - Januari, februari, maart 2023
Online training Schrijven voor het Brein door Schrijven voor het Brein
(reactie van opleider Etienne Donicie op de door mij als bewijsmateriaal ingediende dienstenpagina ‘Brief laten schrijven‘.) - Februari 2024
Workshop Creatief Schrijven door Roy Ishak, via Tekstnet - Mei 2024
Workshop Eindredactie door Hans Vos, via Tekstnet
Certificaten
Meer lezen over mijn vak?
Ik schreef een flink aantal blogs over mijn werk als freelance tekstschrijver.
Hiernaast een selectie.
De beste tekstschrijver van Nederland
De beste tekstschrijver van Nederland, wie is dat?
Ik heb daar wel mijn mening over – en het antwoord zal u misschien verbazen. Lees maar.
Tekstschrijver zijn is fijn
Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Nu is die tocht niet heel lang (ik hoef alleen maar twee trappen naar mijn thuiskantoor op te lopen), maar toch. Ik wil maar zeggen: ik vind m’n werk gewoon leuk.
Vandaar: #tekstschrijverzijnisfijn.
Ik en mijn thuiskantoor
Als tekstschrijver werk ik vanaf de start van mijn bedrijf in 2002 vanuit een thuiskantoor. Omdat veel Nederlanders op dit moment ook zijn veroordeeld tot het werken vanuit huis, In dit blog mijn persoonlijke ervaringen met het werken vanuit huis.
Ik ben tekstschrijver. Bent u mijn ideale klant?
Mijn ideale klant? In 2016 was dat in ieder geval ARDEX GmbH.
Waarom dat is, leg ik in dit verhaal uit.