Menu

Maandrapportage oktober, november, december

9 januari, 2024

– Terugblik op 2023

Driekoningen mag dan geweest zijn, Koning wenst u toch hetzelfde als u hem toewenst. Dat 2024 voor u mag brengen wat u hoopt.

Voor het eerst sinds ik in 2002 mijn eigen bedrijf begon, bleef ik in de kerst- en oudjaarsperiode twee weken van mijn toetsenbord af. En dat is prima bevallen. De eerste tekst die ik in 2024 schrijf, is dan ook niet voor een klant, maar voor mijn eigen bedrijf.

En ja, dat rijmt. Per ongeluk, maar we laten het mooi staan.

Het is een tekst die ik schrijf in mijn tijdelijke kantoor, in de plaats waar het ooit begon: Eibergen. Daar ben ik naartoe gevlucht, omdat er in ons huis hard gewerkt wordt door mensen die écht wat kunnen met hun handen. Nieuwe badkamer, eindelijk. Daar heb ik nog een blog over in de pen zitten, volgt dus nog. Heeft te maken met een Ik Vertrek-lekkage-gevoel en een vorige bewoner die ineens specialist in bouwdrogers is. Niet voor niets zit in het woord bouwdroger het woord ‘bedroog’ verborgen.

Maar dat is voor later, nu eerst een terugblik – dat tevens de rapportage voor de maanden oktober, november en december 2023 is.

Oliebollenspecial Nieuwsblad Transport

Na 2021 mocht ik voor de tweede keer meewerken aan de traditionele eindejaarsuitgave van vakblad Nieuwsblad Transport. Voor deze zogenaamde Oliebollenspecial interviewde ik een flink aantal ondernemers uit de logistiek, die me vertelden over hun werk en bedrijf.

Twee voorbeelden van artikelen voor de Oliebollenspecial van Nieuwsblad Transport:

Groene vakbladen, Great Magazines en eindredactie Tekstblad

Het hele jaar door schreef ik artikelen voor de groene vakbladen van NWST Uitgeverij (Greenkeeper, Fieldmanager, Stad + Groen en De Hovenier). Ook in de komende nummers zullen weer nieuwe verhalen van mijn hand verschijnen, daar heb ik de laatste maanden van 2023 flink aan gewerkt.

Verder verschenen er eind van het jaar nog nieuwe magazines die ik schreef namens Great Magazines. Van Mossel Automotive vierde het 5-jarig bestaan van hun Hyundai-dealerschap in Noord-Nederland. Daarvoor reisde ik onder meer af naar Zwolle en pleegde ik telefoontjes naar Assen, Groningen en Leeuwarden.

Dichter bij huis was het andere jubileumboek wat uitkwam: autobedrijf Huiskes-Kokkeler – met vestigingen in Achterhoek en Twente en een hoofdkantoor in Hengelo – bestond in 2023 liefst 125 jaar en ik mocht het magazine over dat feestelijke feit volschrijven. Eervol en leuk om te doen.

Ook kwam het vierde nummer van Tekstblad uit, waar ik weer de eindredactie voor deed.

Ondernemersmagazines en Twentse Familiebedrijven

Ook de Ondernemersmagazines van diverse Twentse gemeenten zijn weer volop in productie. Sommige zijn in december uitgekomen, andere komen begin dit jaar uit. Ik schreef al een aantal mooie interviews met lokale ondernemers en er komen er vast nog een paar bij.

Door de contacten bij Ondernemersmagazine kwam ik ook bij Twentse Familiebedrijven terecht. Deze uitgave wordt deels door hetzelfde team gemaakt, waaronder eindredacteur Anno Oude Engberink. Met hem werk ik al heel lang samen voor verschillende uitgaven (Twentelife en Twentevisie, bijvoorbeeld), en we kennen elkaar al van de tijd dat hij bij de eredivisiebiljarters van Twentevisie Hengelo actief was en ik daar als sportredacteur regelmatig langskwam om verslag te doen van wedstrijden van Dick Jaspers en Torbjörn Blomdahl. Later zaten we ook nog gezamenlijk in het bestuur van stichting Kans voor een Kind, waar hij mede-oprichter van is.

Voor het magazine Twentse Familiebedrijven zochten ze nog een extra redacteur, en zo mocht ik ook daarin schrijven. Van mijn hand komen de portretten van Kemperink Inspirators in hout en Bakkerij Nollen.

Op pad voor Port of Twente & de haven van Hengelo

Daarnaast maakte ik samen met Hans Bouma een begin voor een hopelijk langlopende serie verhalen over de Hengelose haven in opdracht van Port of Twente. Deze artikelen verschijnen (vooralsnog alleen) in Hengelo’s Weekblad – inderdaad het weekblad van en over Hengelo – en we portretteren hierin mensen die iets met de grootste binnenhaven van Nederland hebben. Van werken tot recreëren en alles daarom heen. Een rentree in de krantenwereld, dus.

Website Civaan

Naast deze redactieklussen voor fysieke magazines, tijdschriften en vakbladen (die grotendeels óók online verschijnen), was ik ook het hele jaar bezig met schrijven voor de website van Civaan.

website civaan

De website van civieltechnisch bureau Civaan uit Hengelo, met copy van Johan Koning.

Dit civieltechnisch adviesbureau heeft een zeer specifiek specialisme: ze kennen de ondergrondse infrastructuur van Nederland op hun duimpje. Figuurlijk lijkt dat misschien een ondergeschoven kindje, maar ook bij de aanleg of verandering van de bovengrondse infra is de wereld onder de grond net zo belangrijk. Inmiddels ben ik ook redelijk ingevoerd in de wereld van kabels en leidingen.

Het resultaat van de website van dit bureau uit Hengelo is er eentje om trots op te zijn. Civaan is in 2023 van een bedrijf dat níet aanwezig was op internet gegaan naar een bedrijf met een website die past bij hun expertise.

Mooi dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *