Menu

Schrijven voor zakelijke B2B-platforms, ondernemersmagazines en zakenbladen

– freelance journalist en redacteur

Reportages en interviews schrijven over ondernemers, het is vrijwel vanaf het begin dat ik als freelance journalist werk één van mijn belangrijkste activiteiten geweest. Voor Kijk op Oost-Nederland schrijf ik ruim 15 jaar, Twentevisie kwam geregeld bij me aankloppen voor verhalen en ik schreef ook voor andere business-to-business platforms, online of in print. Bijvoorbeeld voor uitgaven van het voormalige Wegener, of BDU Uitgeverij. Tegenwoordig zijn de Ondernemersmagazines voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Twenterand belangrijke opdrachtgevers waar ik veel voor schrijf.

Op deze pagina een verzameling van verschillende online platforms, B2B-magazines en ondernemersbladen waaraan ik meewerk(te).

Kijk op Oost-Nederland en Kijk op het Noorden

Kijk op Oost-Nederland, ondernemersmagazine, opdrachtgever van Johan Koning, tekstschrijver & journalistZoals al geschreven: Kijk op Oost-Nederland – voornamelijk voor Overijssel en Gelderland – (en later ook zusterblad Kijk op het Noorden – voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe) waren er vroeg bij als klant van Tekstbureau LetterLuck.

Ik schreef vanaf 2006 honderden bedrijfsreportages, interviews en andere artikelen voor deze magazines. Daarbij veranderden de bladen zeker vier keer van uitgever, en meerdere keren van opmaak en uiterlijk. Schreven we in het begin nog vooral voor papier, laten werd dat steeds meer ook voor het web.

Dat betekende bijvoorbeeld ook dat de teksten in lengte naar beneden gingen. De eerste bedrijfsreportages die ik voor de Kijk-bladen schreef waren minimaal 1500 woorden lang, later werden dat veel compactere verhalen rond de 800 woorden, met veel meer lucht in de opmaak en aandacht voor de fotografie. Interviews vonden vooral op locatie plaats, al verlegde de redactie door de coronapandemie de focus steeds meer op telefonische interviews of gesprekken via Teams en andere manieren van beeldbellen.

Tegenwoordig gaan we juist weer meer op pad. Want inderdaad: ik schrijf nog steeds voor deze bladen.

Ondernemers Magazine

Is Kijk op Oost-Nederland één van mijn oudste klanten, Ondernemers Magazine is één van de meest recente toevoegingen aan mijn portfolio. Beide opdrachtgevers hebben de overeenkomst dat ze ondernemers hun verhaal laten vertellen.

Het ondernemersmagazine doet dat zeer lokaal. De bladen focussen zich namelijk bedrijven in de Twentse gemeenten Dinkelland, Twenterand en Tubbergen. Per gemeente komt twee keer per jaar een fysiek blad uit, terwijl de lokale sites echt als B2B-platforms gelden.

Ook hier gaat het weer zowel om fysieke interviews als om gesprekken met ondernemers via Teams of telefoon.

BIT

BIT, platform voor ondernemers Twentekanaal Hengelo

BIT- Bedrijvenpark Twentekanaal

Voor de Belangenvereniging Bedrijventerrein Twentekanaal (BIT) in mijn eigen Hengelo schrijf ik vrijwel maandelijks een artikel met en over de ondernemers die lid zijn van de vereniging. Bedoeling van de artikelen is om de ondernemers aan hun collega’s voor te stellen en te laten vertellen over hun activiteiten. Zodat er eventueel synergie kan ontstaan: mooie lokale samenwerkingen. Daarnaast is het uiteraard ook de bedoeling om te vertellen waarom bedrijven lid zijn van het BIT-netwerk.

Een fijne zeer lokale opdrachtgever, waarvoor ik over het algemeen op pad ga. Alleen in coronatijd of op verzoek van de ondernemer zelf vindt het gesprek digitaal plaats.

Ondernemend Friesland

Zeker ook omdat ik in Leeuwarden gestudeerd en dus ook gewoond heb, geeft de provincie Friesland voor mij als Groninger een warm gevoel. En door mijn werk voor lokale media daar weet ik me goed te redden met de Friezen. Sterker nog: ik versta hun taal over het algemeen prima. Niet letterlijk, maar wel best genoch.

Door Ondernemend Friesland word ik dan ook geregeld ingeschakeld als back-upredacteur, voor het schrijven van interviews en andere artikelen. De gesprekken vinden vanuit praktische overwegingen meestal telefonisch of per Teams plaats.

Hét Ondernemersbelang

Ook het landelijke ondernemersplatform Hét Ondernemersbelang schakelt me regelmatig in voor artikelen vanuit Hengelo, Enschede, Almelo of ergens anders in Twente. Vaak maak ik ook de overstap naar de Achterhoek.

skopos in Ondernemersbelang

Interview in Ondernemersbelang over Skopos uit Hengelo.

Twentevisie

Logo TwentevisieWe sluiten af met een ondernemersmagazine dat zich weer richt op de lokale praktijk: Twentevisie. Hiervoor schrijf ik ook met grote regelmaat artikelen in opdracht, zoals dit verhaal over Future Factory in Enschede.