Menu

Ik was al influencer voordat het woord uitgevonden was

30 maart, 2020

Sinds ik 18 jaar geleden mijn werkzaamheden als freelance tekstschrijver begon, is de wereld nogal veranderd. Eén van die veranderingen is de introductie van het fenomeen influencer. Dat klinkt natuurlijk helemaal stoer, zo’n Engelse term. Maar eigenlijk ben ik een influencer avant la lettre: ik was het al voordat het woord überhaupt bestond.

Dubbel 20: tekstschrijver over 2020

(Da’s toch wel mooi, dat ik in één alinea zowel Engels, Frans als Duits kan gebruiken, en dat het dan toch een vloeiende Nederlandse tekst is)

Wat is een influencer?

Omdat Van Dale het woord (nog) niet kent, gebruik ik een andere bron. Wikipedia legt het zo uit:

“Influencer-marketing is een vorm van marketing via sociale media waarbij geprobeerd wordt om met behulp van invloedrijke mensen, de zogeheten influencers, potentiële klanten te beïnvloeden.
Influencer-marketing vindt plaats op media zoals YouTube, Instagram en Twitter. Ook wordt het toegepast in blogs, op nieuwswebsites en in tijdschriften. De techniek neemt dan de vorm aan advertorials, advertenties die ogenschijnlijk inhoudelijke artikelen zijn. Het doel van influencer-marketing is, door lange blootstelling aan het merk of product, de doelgroep te overtuigen om het product te kopen.”

Johan Koning, uw influencer

Nou is het vak van tekstschrijver, of copywriter, natuurlijk vergelijkbaar met wat zo’n influencer doet: ook wij proberen over het algemeen een product of dienst voor onze opdrachtgever te verkopen. Met woorden, in ons geval.

Hoewel ik verre van een bekend persoon ben: ik ben een paar keer bij influencen betrokken geweest. En ik heb daar fijne herinneringen aan.

Olympus PEN-project

De eerste keer was met de introductie van een nieuwe camera, de Olympus PEN. Ik mocht die camera van de fabrikant een paar dagen gebruiken om daarna mijn bevindingen op mijn blog te publiceren. Zo gezegd, zo gedaan.

Samsung Galaxy Note 3

Een paar jaar later gingen we een trapje hoger in mijn influencer-bestaan. Toen introduceerde Samsung een nieuwe mobiele telefoon. Het bedrijf vroeg mij om daarover op mijn blog en Twitterfeed (en ik denk dat Hyves toen ook nog bestond) wat zaken te schrijven. In ruil daarvoor mocht ik de Samsung Galaxy Note 3 houden.

Ik heb nog jarenlang plezier gehad van die telefoon. Een hele fijne klus, dus, voor deze geluksvogel.

#DKBlog

Maar hét hoogtepunt in mijn influencersbestaan is toch wel het #DKBlog geweest. Hier heb ik zoveel lol aan gehad. En bovendien ben ik daarna jarenlang in de meivakantie met mijn gezin op vakantie geweest naar Denemarken. En verschillende mensen uit mijn omgeving boekten ook een vakantie bij mijn ‘sponsor’ Dansk.nl. Bij sommigen weet ik het zeker dat mijn inspanningen ze een beetje hebben geholpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.