Menu

(G)een traditionele werkdag

24 februari, 2020

In 2020 zit ik officieel 18 jaar in het vak. En daar schrijf ik graag over. Hierbij inmiddels het achtste deel in deze serie. Het begint een gewoonte te worden – en dat terwijl er bij mijn werk als tekstschrijver juist weinig gewoontes horen. Geen dag is hetzelfde.

Dubbel 20: tekstschrijver over 2020

Just an ordinary day at the office? Voor mij als tekstschrijver geldt die uitdrukking zeker niet. Geen dag is hetzelfde. Gelukkig maar. Vorige week had ik bijvoorbeeld weer eens een ouderwetse deadline day. Je moet er niet te veel achter elkaar hebben, maar zo eens in de zoveel tijd vind ik het heerlijk.

Interviews voor handboek

’s Ochtends begon ik al vroeg met een interview bij vaste opdrachtgever HCS. Daar werken we aan een magazine, dat tegelijkertijd ook als een soort handboek ingezet gaat worden. Fijne gesprekken met medewerkers van het bedrijf leveren straks boeiende en informatieve verhalen op voor zowel bestaande als nieuwe medewerkers én klanten en bezoekers van het bedrijf.

Daarna begon het schrijf-, redigeer- en regelwerk. De weken ervoor had ik verschillende interviews gehad voor vakblad Mobilia, nieuwe opdrachtgever vakblad Riolering én Rijkswaterstaat. En de afgelopen dagen had ik nog drie verhalen naar verschillende geïnterviewden gestuurd, zodat ze konden kijken wat ik over hen had geschreven.

Dat vind ik trouwens heel normaal, dat een geïnterviewde zo’n stuk voor publicatie krijgt te lezen.

En hij of zij mag ook aangeven waar ik eventueel een quote verkeerd heb geïnterpreteerd. Want dat overkomt de besten, dus mij zeker.

Naast de interviews die ik moest uitwerken, was ik ook nog bezig met een groot verhaal voor Vakblad Mobilia over vloerverwarming. Dat was eigenlijk al klaar, maar ik kreeg de vraag of ik nog een extra pagina tekst aan wilde leveren. Wat overigens ook betekende dat ik de al geselecteerde foto’s nog een keer moest herschikken en aanvullen met nieuwe beelden, zodat alles keurig in het redactiestramien zou passen.

Geslaagde dag

Na een dag met veel schrijven, schrappen, schaven en beeldenschikken had ik dat stuk van Mobilia uiteindelijk klaar en stond de twee interviews voor Rijkswaterstaat ook stevig in de steigers. Die stukken voltooide ik later in de week en inmiddels liggen ze goedgekeurd en wel bij de opdrachtgever. Die er ook nog eens zeer positief over was. Kortom: het was een geslaagde dag.

En dat stuk voor vakblad Riolering dan? Nou, dat heb ik later ook nog af kunnen maken. Was simpelweg geen tijd meer voor op deze deadline day. Ik schuif het dan liever een dag op, dan dat ik het afraffel. Kwaliteit boven alles!

Hoeveel woorden ik deze dag schreef? Geen enkel idee. Er zijn er tijdens het schrijfproces nogal wat gesneuveld. Uiteindelijk zullen er meer dan 2000 op papier verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *