Wat mijn bureaubladbeheer
zegt over mijn werk
13 januari, 2023
(spoiler: niets én alles)
Een nieuw jaar. Dus was het weer eens tijd om mijn bureau te reorganiseren. Daar lagen nogal wat papieren die ik in de loop van 2022 had gebruikt – of die ik in 2023 zal moeten gebruiken voor opdrachten. Interviewopnames die mijn PA alvast voor me had uitgetikt, zodat ik er een verhaal van kan maken. Rekeningen (betaalde en nog niet overgemaakte). En aantekeningen en hand-outs van cursussen.

Het bureau van uw tekstschrijver. Redelijk opgeruimd.
Ik kwam maar weer eens tot de conclusie dat mijn bureaubladbeheer tamelijk chaotisch is. Zowel op mijn fysieke bureaublad als dat op mijn computer is het een bende. Beter: lijkt het een bende. Voor de buitenstaander.
Want zelf weet ik precies wat ik waar heb liggen (fysiek) of staan (digitaal).
Of in ieder geval: zo ongeveer, plusminus, in de buurt van.
Ik pak de benodigde spullen er pas bij, als ik ze nodig heb.
Ervaring voor beginners
Tijdens mijn wandelingen met de hond luister ik graag naar podcasts. Eén van mijn favorieten tijdens de #rhondje: Ervaring voor beginners. Cabaretier Theo Maassen toont zich hierin een uitstekend interviewer. Hij spreekt met verschillende ervaren makers.
Creatievelingen. Zoals cabaretiers en comedians. Herman Finkers, Jochem Myjer, Micha Wertheim en Tim Franssen kwamen bijvoorbeeld al voorbij. Kees Torn ook. Kees Torn, ja!
(U raadt het al: dit is een aanrader.)
Interessante gesprekken en geen van alle praatjes waarin de ene specialist de andere de les leest. Nee, het is Maassens idee om de makers in precies een uur (hij zet een kookwekker) te laten vertellen over hún maakproces.
Jeroen van Merwijk (ook al zo’n aanrader): “Je moet leren dat jij niet op het podium staat, maar een afspiegeling van jezelf.”
Ook andere métiers komen ruimschoots aan bod. Van ontwerpers (het duo Joost van Bleiswijk en Kiki Van Eijk op individuele basis, maar ook Marcel Wanders) tot muzikanten (Tim Knol, Fresku, Lavinia Meijer, Wende Snijders), een verdwaalde voetbalcoach (Guus Hiddink) – en mimespeler Hakim Traïdia (dé Hakim van Sesamstraat) kan gewoon praten!
Opvallend veel filosofen komen langs, van de eerste aflevering met Laura van Dolron tot René ten Bos, Daan Roovers en Stine Jensen.
Acteurs en anderen uit de filmwereld zijn er ook veel bij. Het brengt Maassen bij de andere kunstvorm die hij zelf beoefent – hij maakt soms een uitstapje naar een filmrol. Maarten Spanjer, Pieter Kuijpers, Robert Alberdingk Thijm, Rob Lücker en Burny Bos, bijvoorbeeld.
Zijn tekstschrijvers niet creatief (genoeg)?
Frappant genoeg zijn er bij de geïnterviewden (nog?) geen tekstschrijvers of copywriters voorbij gekomen. Zijn wij commerciële tekstschrijvers misschien niet creatief genoeg? Of acteren we misschien te veel op de achtergrond – kent Maassen ons niet?
Maar tekstschrijvers zijn natuurlijk wél creatief. Toch?
In ieder geval raad ik iedere collega aan om naar de podcast te luisteren. Wellicht dat er in het komende seizoen ook eens een vakbroeder of -zuster aan het woord komt.
Schrijvers komen wel aan bod
Van bestsellerauteur Michel van Egmond tot stripmaker Frank Meeuwsen. Van Nelleke Noordervliet tot Nico Dijkshoorn. Boekenschrijvers komen wél aan bod bij Ervaring voor beginners.
Eén van die schrijvers is Judith Maassen. Zij wordt in de laatste aflevering van het voorlopig laatste volledige seizoen (nummer 6, van eind 2022, inmiddels is seizoen 7 ook weer gestart) door haar broer geïnterviewd. Een passage uit dát interview bracht me uiteindelijk tot dit blog.
Het komt uit de laatste minuten van het verder toch al boeiende gesprek.
De keukenwijsheid van Ian McEwan
Zij haalt dan namelijk een wijsheid van een andere schrijver, Ian McEwan, aan. In zijn laatste boek Lessons heeft hij het over een schrijver en het schrijfproces. Ik parafraseer Judith Maassen: “Hij heeft het over chaos en orde. Entropie. Hij zegt dat orde altijd richting chaos gaat, nooit andersom. Chaos wordt nooit uit zichzelf orde. Een keukenwijsheid is: ruimt een keuken zich ooit zelf op? En wat je met schrijven probeert, is orde te maken vanuit die chaos. En toch moet de orde nooit compleet zijn, want als het té dicht is en té kloppend, dan leeft het niet meer.”
Dát is wat ik als tekstschrijver dus ook doe: het ordenen van input. Van stukken tekst die al gepubliceerd zijn, van oude webteksten, maar ook van mondelinge input door mijn opdrachtgevers. Of van geïnterviewden, natuurlijk. Door die op een logische manier in elkaar te vlechten, ontstaan het échte verhaal. Níet het complete verhaal, want dat valt niet te schrijven. Maar wél het juiste verhaal.
Het is net als mijn bureaubladbeheer. Pas als ik iets nodig heb, gebruik ik het. Maar ik kan niet alles gebruiken, dus sommige dingen moet ik noodgedwongen weggooien. Aan het eind van het jaar, bijvoorbeeld.
Of ik moet het bewaren, om het later op een andere manier te gebruiken.
En daardoor krijg je dus ook reacties zoals van Tasche Staalbouw.
Zij vertelden mij hun verhaal, ik schreef het op. Ondanks dat ik lang niet alles wat ze vertelden kon gebruiken – al was het alleen maar omdat ik met een beperkte lengte zat -, ervoeren zij het artikel wel als hét verhaal van hun bedrijf. Maar ik had wel alle input die ze hadden gegeven nodig om het verhaal compleet te maken.
De kern van mijn werk. De kern van dít verhaal. En eigenlijk ook de kern van de opmerking van Jeroen van Merwijk.
Voor wie ook structuur wil aanbrengen in zíjn of háár verhaal: ik help graag. Ook in 2023.
Grasduin door meer blogs
Meer blogs over mijn werk als tekstschrijver lezen? Dat kan!
Alle blogs op een rijDe beste tekstschrijver van Nederland
De beste tekstschrijver van Nederland, wie is dat?
Ik heb daar wel mijn mening over – en het antwoord zal u misschien verbazen. Lees maar.
Maandrapport april 2022
Overzicht van werkzaamheden in de maand april 2022. Van Tekstblad tot Jager Media, van makelaarsteksten tot ColPro.
Uw tekstschrijver: voor duurzaamheid
Ik schrijf bij voorkeur teksten voor bedrijven die duurzaamheid, het milieu en vergroening belangrijk vinden en onderdeel laten uitmaken van hun bedrijfsvoering. En naast het werken voor bedrijven met een duurzame visie, probeer ik ook in het dagelijkse en professionele leven zo milieubewust mogelijk te leven.
Ik en mijn thuiskantoor
Als tekstschrijver werk ik vanaf de start van mijn bedrijf in 2002 vanuit een thuiskantoor. Omdat veel Nederlanders op dit moment ook zijn veroordeeld tot het werken vanuit huis, In dit blog mijn persoonlijke ervaringen met het werken vanuit huis.