Over beelden en woorden (en vogels)
10 februari, 2020
In 2020 zit ik officieel 18 jaar in het vak. Beter: heb ik 18 jaar mijn eigen tekstpraktijk. Mijn bedrijf staat sinds 1 januari 2002 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik vind het een mooie gelegenheid om u in een aantal blogs dit jaar mee te nemen in de tekstpraktijk. Wat nu volgt is aflevering 6, over beeld. Want tekst kan vaak niet zonder beeld.
Maar: beeld kan vaak ook niet zonder tekst. De twee versterken elkaar over het algemeen. Tenminste: het is de bedoeling dat de twee elkaar versterken.
In scene gezette foto
Beeld kan op verschillende manieren tot stand komen. Boven deze serie blogs plaats ik een foto van een dartbord met een pijl in de dubbel 20. Om te illustreren dat het een serie is die ik in het jaar 2020 publiceer.
Voor de duidelijkheid, dit is het dartbord dat op mijn kantoor hangt en waar ik zelf zo nu en dan wat pijlen naartoe gooi. Om te ontspannen tijdens het werk en om te ontsnappen aan mijn zittende arbeid. Af en toe staan is gezond voor een mens. Nu gooi ik heus wel eens een ‘dubbel 20′, maar ik ben niet zo’n darttalent als een zekere andere oud-postbode. Dus ik zal eerlijk zijn: voor deze foto heb ik gewoon een pijltje op die plaats geprikt en niet gemikt.
We kunnen hier dus spreken van een foto die in scene is gezet. Ook veel portretfoto’s zijn hiervan een voorbeeld.
Toevallig ontstane foto
Dan zijn er natuurlijk ook foto’s die spontaan, of zelfs toevallig ontstaan. Uit mijn eigen ervaring uit het verleden zijn dat bijvoorbeeld de verschillende sportfoto’s die mijn artikelen in kranten illustreerden. Een wedstrijdsituatie kun je vrijwel nooit vooraf voorspellen, dus de fotograaf moet maar net mazzel hebben dat hij of zij op het juiste moment aanwezig is en afdrukt. Topfotograaf Pim Ras illustreert dat hier bijvoorbeeld mooi.
Van een heel andere orde is de foto die lang op mijn eigen homepage stond.
Het is een foto die ik maakte tijdens een wandeling met onze hond (niet alleen staan, ook lopen is gezond, zeker als je een zittend beroep hebt). Geheel toevallig ook, want ik was wat aan het experimenteren met de camera van mijn telefoon. Toen ik later het resultaat van dat geknip bekeek, zag ik iets bijzonders in de betreffende foto. Links de vogels vliegend in ogenschijnlijke chaos, rechts keurig in V-formatie.
Het beeld zegt precies wat ik als tekstschrijver doe
Ik vond het een mooi beeld om te laten zien wat ik als tekstschrijver doe. En nog meer als eindredact(z)eur. Ik verwerk namelijk vaak op het oog onsamenhangende hapsnapzinnen – of soms zelfs alleen maar keywords – tot een mooi lopend, gestructureerd en bovenal leesbaar verhaal. Een stuk tekst waarin de koers van mijn klant – of diegene die ik interviewde – duidelijk naar voren komt.
Dát is de essentie van mijn vak. En als ik dat dan ook nog kan illustreren met een treffend beeld, dan wordt mijn werk alleen maar versterkt. In mijn ogen klopt de zin ‘één beeld zegt meer dan duizend woorden’ dan ook niet. Beelden en woorden zeggen samen het meest.
Eén reactie op “Over beelden en woorden (en vogels)”
Geef een reactie
Grasduin door meer blogs
Ik schreef meer blogberichten over mijn werk als freelance tekstschrijver.
WeblogDe beste tekstschrijver van Nederland
De beste tekstschrijver van Nederland, wie is dat?
Ik heb daar wel mijn mening over – en het antwoord zal u misschien verbazen. Lees maar.
Daar heeft het UWV moeilijkheden mee
Uw tekstschrijver mag weer naar school; in de zomervakantie nog wel. Ik ga een cursus ‘Online Marketing’ volgen bij collega copywriter Roy Ishak. Drie dagen lang ga ik me onder leiding van hem verdiepen in de wereld van de marketing.
De #NRC, een Konings-sprookje
Ik stond in de NRC met mijn Telegraafjes. Tenminste…
De online tools die ik als tekstschrijver gebruik
Als freelance tekstschrijver kan ik niet zonder (online) hulpmiddelen. Welke ik gebruik?
Ik schreef er een blog over in de serie ‘Tekstschrijver over het vak’.
[…] Over beelden en woorden (en vogels) […]