Menu

Mijn bijdrage aan de Gids voor Tekstschrijvers

23 november, 2016

In 2015 gaf beroepsvereniging Tekstnet een speciaal jubileumboekje uit: Gids voor Tekstschrijvers. Het is een handleiding van tekstschrijvers voor tekstschrijvers. Eén van de redacteuren die een (bescheiden) bijdrage leverde, luistert naar de naam Johan Koning. Hij en zijn verhaal komen mij bijzonder bekend voor.

Hieronder dat stukje tekst, over mijn begindagen als freelance tekstschrijver.

Toon initiatief!

gids voor tekstschrijvers van Tekstnet
Johan Koning

Meters maken. Daar ging het mij in eerste instantie om. Vers afgestudeerd, maar ook nog zo groen als gras. Ook destijds – het was omstreeks 2000 – zochten werk- en opdrachtgevers vooral naar ervaring.

Ik had wel eens wat getikt voor een dagblad, maar dat mocht geen naam hebben. Mijn oplossing: destijds was postbode nog een eervol beroep. Dat ben ik parttime gaan doen. Vervolgens heb ik de – toen ook nog eervolle – Gouden Gids gepakt. Iedere tekstschrijver in de buurt kreeg van mij een brief in de bus met de vraag of er nog wat werk uit te besteden viel. Niet persoonlijk bezorgd hoor, daarvoor was het me net te ver fietsen.

Tot mijn eigen verrassing kreeg ik flink wat respons op de brief. Een paar complimenten over de manier van presenteren, maar ook twee reacties van tekstschrijvers die mij wel eens aan het werk wilden zien. Zo kreeg ik mijn eerste klussen toegeschoven in het prille begin.

Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om aan de poort te rammelen, met alle social mediamogelijkheden.
Maak er gebruik van, profileer en presenteer je!

Maar wellicht is een gewone ouderwetse brief nog niet eens zo’n slecht idee. Je valt er in ieder geval mee op. Nog een voordeel: je zorgt ervoor dat mijn oud-collega’s van Tante Pos weer meters kunnen maken.

Hengelo | www.letterluck.nl
Johan Koning zorgt voor de kroon op een verhaal en maakt woorden beter. Soms met een kroontjespen, af en toe met het fileermes. Maar altijd met liefde voor taal en tekst.

tekstnetMeer weten over de tekstschrijverij? De Gids voor Tekstschrijvers is te downloaden bij Tekstnet, waar ik sinds 2011 lid van ben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.