Menu

Zeewier voor perfecte biobloembollen

Interview met biobloembollenboer John Huiberts, die met hulp van zeewier bloembollen teelt
– opdrachtgever: De Lichtkogel, Rijkswaterstaat

Al sinds zijn veertiende zit John Huiberts ‘in de bloembollen’. “Dat zat in de familie. Van mijn moederskant bollen en van mijn vaderskant koeien. Toen zijn we gaan verhuizen en werd de keuze gemaakt; het werden dus bollen.” De Nederlandse bloembol is natuurlijk wereldberoemd. Toch teelt Huiberts zijn bollen niet op een reguliere manier. Iedere bol die van Huiberts’ erf afkomt, is biologisch geteeld. Dankzij zeewier, onder meer.

Biobollenboer John Huiberts

John Huiberts voor zijn sproeimachine, met de tekst ‘Wel Bio, hè’.

‘Wel Bio, hè’, staat er op een grote groengekleurde sticker op de zijkant van de sproeimachine in de schuur van de Noord-Hollandse bloembolkweker. Inderdaad gebruikt Huiberts een sproeier waarmee andere boeren vergif op hun akkers spuiten, maar de inhoud van de tank is een hele andere.

“Niet ploegen”

John Huiberts“In 2012 signaleerden we de eerste tekenen van bollenmoeheid in de grond door aaltjes. Ondanks dat het hier niet schoner kon – we hadden nooit onkruid. Toen ben ik een cursus bodembiologie gaan volgen. En daar leer je juist dat je helemaal geen schone grond moet hebben en zeker niet moet ploegen. En je hoort geen kunstmest of roundup te gebruiken.”

“Daarvoor wist ik zeker dat ik naar de 100 hectare ging. We hadden er 70 en het had gemakkelijk gekund. Maar we zijn juist gehalveerd, we telen nu 35 hectare. We hebben de grond niet afgestoten, maar we gebruiken het nu bijvoorbeeld voor klaver, bonen en koren. Niet-rooigewassen die we door elkaar zaaien, om de grond rust te gunnen. We zien dat het land beter wordt, hoeven minder te beregenen, niet te ploegen en niet te draineren. We hebben geen storende lagen meer en zien dat we geen chemie hoeven te gebruiken.”

Zeewier en bokashi

In plaats daarvan gebruikt Huiberts natuurlijke materialen, zoals zeewier. Hij vindt veel dingen zelf uit. “We maken onze eigen plantenversterkers met zeewier als basis, maken onze eigen compost, bokashi (een Japanse term voor gefermenteerd organisch materiaal, red) en ook onze eigen machines. En we krijgen uiteindelijk wel hartstikke mooie bollen, hebben bijna geen uitval.”

“Maar dat moet ook, want we worden door onze collega’s met wantrouwen bekeken. En ook door kopers. Normaal is 2% uitval gewoon, bij ons mag dat niet. Een handelaar zei ooit tegen me: er zijn heel veel automobilisten, maar er is maar één Max Verstappen. Laat mij dan maar de Max Verstappen van de bloembollen zijn.”

BIO

De Lichtkogel - ZeewierJohn Huiberts (58) heeft samen met zijn vrouw Johanna een biologische bloembollenkwekerij in het Noord-Hollandse Sint Maartensvlotbrug.

www.huibertsbloembollen.nl

Dit verhaal verscheen in De Lichtkogel van november 2020, die in het teken stond van zeewier. Ik maakte meer verhalen voor dit nummer. Een overzicht staat op LinkedIn.

Deze Lichtkogel werd ook vertaald in het Engels.