Menu

Verleiden met geschreven woorden? Ha, ik kan dat als de beste. Bewezen!

27 september, 2023

Over de kunst van het verleiden op internet. Op deze bijzondere datum extra relevant.

Verleiden op internet, het is de knaller waarmee Aartjan van Erkel jaren geleden de bestsellerlijsten aanvoerde. Nog steeds gaat het boek geregeld over de toonbanken van boekwinkels. Of beter gezegd in dit online geval: komen ze terecht in de winkelmandjes van de digitale boekshops.

Ik heb het boek zelf ook gelezen. Uiteraard.

Dat bewijs is een mooie gelegenheid om precies vandaag over te schrijven. Vandaag is het namelijk 27 september 2023. En dat is 8670 dagen later dan 1 januari 2000. Laat dat nu weer de datum zijn dat ik voor het eerst contact had met de vrouw die ik tegenwoordig míjn vrouw mag noemen. En 1 januari 2000 is weer precies 8670 dagen na 6 april 1976, de dag waarop ik volgens de overleveringen geboren ben.

Met andere woorden: vandaag ken ik mijn vrouw exact evenveel dagen wél als dat ik haar in mijn leven níet ken. Ik denk dat we dat maar eens gaan vieren.

Mooi zult u zeggen, van harte gefeliciteerd heer en mevrouw Koning. Maar wat heeft dat met dat boek van Aartjan van Erkel te maken?

Daten niet mijn sterkste kant

Daarvoor moeten we jaren terug, naar het einde van de vorige eeuw zelfs. Ik studeerde in Leeuwarden. Destijds was er nog geen Tinder, Lexa of andere dating-app. Je moest naar het café of de discotheek of je kwam elkaar toevallig tegen. Bijvoorbeeld op straat. Ik was daar niet zo goed in, dat real life daten. En Boer Zoekt Vrouw bestond nog niet.

Wat al wel bestond: het fenomeen chatboxen. Die kwamen rond die tijd op.

Eén van die chatboxen was dolfijn.nl, onderdeel van de destijds in Nederland toonaangevende zoekmachine Ilse.

(Ja, dat waren nog eens tijden)

1 januari 2000

Ik ben zeker geen voorloper als het om digitale nieuwigheden gaat, maar zeker ook niet één van de laatsten die nieuwe dingen uitprobeert. Zo probeerde ik dus omstreeks de eeuwwisseling ook wel eens een chatbox uit.

Het werd 1 januari 2000. Een bijzondere datum, ja. In meerdere opzichten.

logo chatbox dolfijn om te verleidenHet zal halverwege de middag van die eerste dag van deze eeuw zijn, dat ik eens controleerde of mijn computer last had van de gevreesde millenniumbug. Geenszins, bleek: mijn 486 startte gewoon op. Nu ik ‘m toch aan had staan, kon ik ook nog wel even op Dolfijn kijken. Misschien …

Die misschien werd een dikke ja. Want die middag zou de eerste keer zijn dat ik mijn huidige vrouw ‘sprak’. We konden elkaar niet zien, maar dat wat we typten, vonden we blijkbaar leuk van elkaar.

Geslaagde call to action

Op de één of andere manier wist ik haar met mijn geschreven woorden te verleiden en ik kreeg haar mailadres (en zij de mijne). Call to action geslaagd.

Waarom ik dat hier vertel – correctie: opschrijf -? Omdat het vandaag (woensdag 27 september 2023) precies 23 jaar, 8 maanden en 26 dagen is geleden dat het nieuwe millennium startte. En het duurde ook precies 23 dagen, 8 maanden en 26 sinds mijn geboorte, dat ik mijn vrouw ‘ontmoette’. Vanaf vandaag ken ik haar dus langer dan dat ik haar niet heb gekend.

trouwfoto Johan Koning

Onze trouwfoto, gemaakt op 1 juli 2002. Inderdaad. precies 2,5 jaar na 1 januari 2000.

Me dunkt dat dat een stukje (persoonlijke) historie is. Er is in die tijd veel gebeurd. Van trouwen, geboortes van kinderen tot twee keer verhuizen. Van gesprekken met zorgverleners, scholen en ambtenaren tot vakanties naar (minder) verre oorden. Er kwamen honden, katten, cavia’s, mieren en een konijn langs. Om maar eens wat te noemen.

Wat al die tijd is gebleven, is dat wij bij elkaar bleven. En wat mij betreft blijft dat ook zo. Het is misschien een relatief onbenullige mijlpaal, maar deze onbenul vindt het nogal wat dat iemand het zolang met hem uithoudt. En dat gaan we maar eens vieren vandaag.

Verleiden op internet: ik kan dat

Dit verhaal begon dus allemaal met verleiden op het internet. Dat u het maar even weet: ik kan dat! Sterker nog, ik heb er mijn werk van gemaakt.

2 reacties op “Verleiden met geschreven woorden? Ha, ik kan dat als de beste. Bewezen!”

 1. Anneke Löbker schreef:

  Oh…..wat is dit grappig!
  Audrey werkte of was stagiaire destijds in het logeerhuis bij JP van de Bent aan de Johan Buziaustraat in Hgl.
  Ze vertelde me daar over haar (blind) date met een ene Johan uit Friesland
  Ik heb haar voor gek versleten en vroeg me af waar ze mee bezig was….
  Is dit wel te vertouwen, is dit geen vieze ouwe vent en meer van dat soort wantrouwige opmerkingen heb ik gemaakt. Nee hoor, ze was er van overtuigd dat dit allemaal klopte en ze had er het volle vertrouwen in dat het goed zat!
  Wat super om te lezen dat dit idd een geweldige mijlpaal is…. ik zeg proost, nog vele jaren samen en doe Au3 de groetjes ????

 2. Audrey schreef:

  Ik herinner me het gesprek nog, Anneke! Wat leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *