Menu

Ik ben geen zzp'er, ik ben freelancer

28 januari, 2016

Zzp’er. Iedereen heeft het er maar over. Het is een beladen term. Een term met een negatieve bijklank. Daarom noem ik mijzelf geen zzp’er (en al helemaal geen zzp-er, ZZP-er of ZZP-er, want dat is allemaal fout geschreven). Nee, ik ben freelancer, zelfstandig professional (ZP’er?) en ondernemer.

Échte zelfstandige specialisten zouden dat ook moeten doen, afstappen van de term zzp’er. Want volgens politiek Den Haag zijn zzp’ers de doodsteek voor onze samenleving. Ze innen óf tonnen of ze verdienen niets. Maar in ieder geval weigeren ze belasting te betalen.

En ja, die zelfstandigenaftrek, het is me wat

Die zelfstandigenaftrek is ooit bedacht, om de zelfstandige te compenseren voor onkosten die hij of zij moet maken om zijn werk te doen. Verzekeringen, bijvoorbeeld. Ja, ik ben zo’n freelancer die wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft – en ik betaal daar gewoon voor. Mensen in loondienst hoeven dat niet, of slechts gedeeltelijk.

Niet zeuren, wel even aanstippen

En zo profiteer ik ook niet van andere voordelen die werknemers wel hebben: een auto van de zaak, of een door de baas betaalde (uiteraard aftrekbare) kantoorinrichting? Een telefoon of laptop die de baas betaalt? Welke baas?

Zeur ik normaal niet over, alleen stip ik het nu even aan. Ook zeur ik niet over het feit dat ik niet iedere maand omstreeks de 20e een tamelijk vast bedrag overgemaakt krijg. Dat is voor mensen in loondienst redelijk normaal. Ik verdien de ene week niets en de andere week voor mijn doen veel. Die onzekerheid is nu eenmaal het lot van een zelfstandige en daar moet je tegen kunnen.

Acquisitie, klantbezoek, schoonmaak? ‘Moet’ ik allemaal zelf doen. Voor de administratie en belastingaangifte heb ik een specialist én een specialistisch systeem. Maar daar moet ik wel goed voor betalen.

Zzp’er? Nee: ik ben freelancer. En huur me gerust in, want ik werk graag

Oh ja, en laten we ook afspreken, beste kranten en andere media, dat we plaatjes zoals de onderstaande niet meer gebruiken ter illustratie van ‘de zzp’er’. Want ‘de zzp’er’ bestaat niet.

freelance zzp'er professional zelfstandige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *