Menu

Meivakantie: het was (weer) fijn!

6 juni, 2016

Gastblog voor VisitDenmark

Johan Koning is tekstschrijver en Denemarken-fan. Hij schrijft freelance voor verschillende opdrachtgevers. Voor de tweede keer ging hij naar Denemarken met de meivakantie. Het werd een bezoek dat voor zijn gezin alles had. Zowel qua activiteiten als qua weer: in twee weken beleefde het gezin zowel zon en prachtige blauwe luchten als regendruppels, sneeuwvlokken en hagelstenen. En het kwik varieerde van net om het vriespunt tot boven de 20 graden.


– Helaas bestaat het weblog van Visit Denmark niet meer. Maar met de Wayback Machine is veel terug te halen.

Met twee weken meivakantie voor de boeg, was het eind december vorig jaar voor ons al duidelijk: we zouden weer naar Denemarken gaan. De Denen hebben in die weken namelijk geen vakantie, wat ervoor zorgt dat er genoeg aanbod van huisjes is én dat die ook nog goed te betalen zijn. Na een zoektocht langs verschillende huisjes die ons wel aanstonden, kwamen we op een voor ons al bekende locatie uit.

Groot en ruim opgezet

Twee jaar geleden verbleven we tijdens onze zomervakantie in Jegum Ferieland, een groot en ruim opgezet park met vakantiehuizen aan de westkust van Jutland. Helaas was ons huisje waar we destijds vakantie in vierden niet beschikbaar, maar we vonden een prima alternatief. Van binnen en buiten net zoveel ruimte en ook nog eens dichter bij het hoofdgebouw (met speelgelegenheid, midgetgolfbaan en winkeltje om ’s ochtends lekkere verse broodjes te halen). Kortom: vanaf december konden we ons al gaan verheugen op ons nieuwe Denemarken-avontuur.

 width=

Ons huisje in 2013.

En toen was het eindelijk zover! Na een rustige en ontspannen autorit – waarbij we in Duitsland slechts 3 keer wat vertraging opliepen vanwege de traditionele ‘Wir Bauen für Sie’ – kwamen we langzamerhand op voor ons bekend terrein aan: de bordjes met Esbjerg, Varde en Oksbøl wezen ons de weg.

Geweldig mooi huisje

We kwamen inderdaad terecht in een geweldig mooi huisje. Lekker ruim, met een bad (dat hebben we thuis niet), een sauna (vrijwel standaard in Deense vakantiehuisjes) en een Playstation. Dat laatste vond vooral zoon erg gaaf, en gezien de weersverwachtingen van de eerste dagen wij ook.

Toch viel het met het weer alleszins mee. Bovendien is er ook bij iets slechtere klimatologisch omstandigheden meer dan voldoende te doen in Zuid-West Jutland. Wij gingen bijvoorbeeld zwemmen in het mooie, overdekte zwembad van Oksbøl, waar de kinderen vooral genoten van de uiterst-snelle glijbaan.

Bork Legeland

En we ontdekten nog een pareltje: Bork Legeland in Bork Havn (www.borklegeland.dk). Een hele fijne indoorspeeltuin. Daarvan hebben we er in Nederland natuurlijk ook genoeg – en ik heb er al een groot deel van binnen gezien –, maar er zullen er weinig zijn die er zo goed uitzien als deze. Kinderen kunnen er naar hartelust klimmen, klauteren en glijden. Of ze spelen met trekkertjes en speelgoedbeesten (tot bijna-echte paarden aan toe) en springen op trampolines en luchtkussens.

Maar er is meer: racespellen op de computer, een Playstation en – heel grappig – je kunt je verkleden als sumoworstelaar en dan tegen elkaar sumoën. Of wat gedacht van een ‘voet-poolspel’, airhockey, een voetbalkooi of een hockeyveldje? Ook de rodeostier mogen we niet vergeten. En ook aan de volwassenen is gedacht. Voor ouders (of oudere kinderen) staat er een tafeltennistafel klaar en zelfs een pooltafel.

Netjes en schoon

Wat het mooie van dit alles is: het ziet er allemaal keurig netjes uit. Zoals wij Denemarken nu al een aantal keren hebben ervaren: het is een schoon en net land. Je ziet nergens graffiti of ander viezigheid, vrijwel alles is keurig onderhouden.

Nog een groot pluspunt: geen Deen kijkt je vreemd aan als je je eigen boterhammen, snoep en drinken meeneemt. Sterker nog: ze doen zelf niet anders. Bij veel attracties zijn zelfs barbecue-plaatsen ingericht.

Wat deden we nog meer?

Legoland

Wie Denemarken zegt, zegt natuurlijk Legoland. Een bezoek dat uiteraard ook op ons lijstje stond. Wij gingen er de eerste week van onze vakantie naartoe, op de eerste klimatologisch redelijke dag. En dat deden we samen met nog veel meer Nederlanders. We genoten weer volop van de attracties – de nieuwe Ninjago World viel bij de kinderen ook in de smaak – en van de prachtige bouwwerken. Een prachtige dag!

Ribe Vikingecenter

Waar we ook genoten, was het Vikingcenter in Ribe. In de oudste stad van Scandinavië is dit een mooi openluchtmuseum, waar we ons in de tijd van de vikingen waanden. De kinderen mochten boogschieten, een munt slaan en zelf een speer maken van een tak. We deden ons ook nog eens te goed aan heerlijk smørrebrød. Een meer dan geslaagde dag!

Visserijmuseum Esbjerg

Wat ons betreft de grootste verrassing van de vakantie: het Visserijmuseum in Esbjerg. We leerden veel over de (woeste) geschiedenis van de visserij in Zuid-West Jutland. We zagen hoeveel verschillende vissen (en ook hele vreemde) er in de Noordzee zwemmen en hoe die vroeger werden gevangen. Er zijn aquaria met vissen, kreeften, krabben en ander zeegespuis (sommige mag je zelfs aanraken!) en er is een demonstratie met zeehonden. Controversieel, wellicht, maar wel leuk.
Oh ja: er is ook nog een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, waarin het verhaal van Denemarken in die oorlog verteld wordt. Zeker een bezoekje waard!

Naast deze uitstapjes vermaakten we ons uitstekend op het strand. Henne Strand ligt niet ver van Jegum Ferieland af en ook het iets verder gelegen strand van Blåvand vereerden we met een bezoekje. Zowel in de eerste week – met wat slechter weer – als in de tweede, toen het echt lekker warm was, was het een genot om aan zee te zijn.

Ook ons tochtje naar Ringkøbing mogen we niet onvermeld laten. Dit stadje ligt een stuk noordelijker en we reden er naartoe over een mooie route tussen de Noordzee en het Ringkøbing Ford in. In Ringkøbing zelf genoten we onder meer van een lekker visje aan het water. Kortom: deze twee weken zijn omgevlogen. Normaal gesproken is het zo, dat ik aan het eind van een vakantie ook wel weer naar huis verlang. Maar ik had het absoluut geen straf gevonden als we nog een weekje extra in Denemarken hadden kunnen zijn.

Weet je wat? Dan gaan we volgend jaar toch gewoon weer?

Eén reactie op “Meivakantie: het was (weer) fijn!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *