Menu

Dromen van Skallerup

20 april, 2015

Gastblog voor VisitDenmark

Tekstschrijver Johan Koning uit Hengelo schrijft freelance voor verschillende opdrachtgevers. Verder is hij getrouwd met Audrey en vader van Pim en Femke. Een vakantie is voor hem vooral rust. Daarnaast wil hij graag nieuwe dingen zien en uiteraard ontkomt hij niet aan de vaderlijke ‘verplichtingen’ om af en toe op pad te gaan naar pretpark, dierentuin of evenement.

– Helaas bestaat het weblog van Visit Denmark niet meer. Maar met de Wayback Machine is veel terug te halen

Als het met het schrijven even niet lukt. Of als ik op een mooie zonnige dag buiten in de tuin een krantje zit te lezen. Maar ook als ik zit te denken aan mijn ideale vakantie. Ja, dan gaan de gedachten toch weer terug naar die mooie lentedagen, drie jaar geleden alweer.

Het was onze eerste kennismaking met Denemarken. Inclusief een overnachting in een echte kro in het schilderachtige Møgeltønder (waar wij als Konings-familie bijna-buren waren van de Deense Koninklijke familie) reden we in twee dagen bijna helemaal naar het noordelijkste puntje van Jutland. Destijds heette het nog Skallerup Klit, tegenwoordig gaat het vakantiepark waar we toen zaten door het leven als Skallerup Seaside Resort. In mijn ogen een droomplek: de zee dichtbij, enorm veel ruimte tussen de riante vakantiewoningen. Je moet een stukje rijden, maar dan heb je ook wat!

Welkomstbord Skallerup Klit

Mooi

Ik herinner me hoe onze zoon – toen bijna 4 – al snel de speeltuin ontdekte die vlak bij ons huisje lag. Daar kon hij heerlijk klimmen en klauteren. Ik herinner me ons bezoek aan de vuurtoren met de schilderachtige, maar onuitspreekbare naam Rubjerg Knude Fyr. We konden niet heel dicht bij het gebouw komen, want de wieltjes van de buggy waar dochter toen nog in zat bleken te klein om over het zand te sleuren, maar ook vanaf een afstandje was de in het zand verpakte vuurtoren een mooi plaatje.

Rubjerg Knude Fyr

Schoon en netjes

Oh ja, wat ik me ook nog herinner: ons bezoek aan attractiepark Fårup Sommerland. Ik ben niet zo’n pretparkganger – botsauto’s zijn mij al wild genoeg. Maar toch wil ik het niet onvermeld laten (ook omdat het me bij latere bezoeken aan andere parken, zoals natuurlijk Legoland, opviel): wat zijn die Deense attractieparken schoon en netjes! Sowieso zul je in Denemarken bijvoorbeeld geen graffiti of andere viezigheid vinden. Ik hou ervan.

En over schoon gesproken: niet onvermeld mag blijven dat mijn favoriete vakantiepark in Denemarken een heerlijk wellness-centrum heeft. In Romulus kun je heerlijk relaxen in een omgeving die veel weg heeft van de oude Romeinse badhuizen. Ik dobberde er met plezier een paar uurtjes rond.

Son in de see sien sakken

Maar het allerfijnste moment in Skallerup Klit was misschien wel een momentje dat ik volledig in mijn eentje meemaakte. ’s Avonds besloot ik er nog even op uit te gaan, het ging al schemeren. Camera mee en naar de duinen. Makkelijk tochtje, want het vakantiepark ligt aan zee, middenin het duingebied. Heel langzaam zag ik de zon in de zee zakken en tegelijkertijd hoorde ik de zee ruisen. Voor een jongen van het platteland is de zee normaal ver weg, dus genoot ik dubbel van dit moment. Prachtig, heerlijk rustig.

Ondergaande zon bij Skallerup Klit

Eén van de foto’s van de ondergaande zon waar ik zo van genoot.

Zo hoort vakantie te zijn, in mijn ogen. Rust, weg van de dagelijkse hectiek van deadlines. Normaal vind ik die heerlijk, maar op vakantie wil ik vooral rustig genieten. En dat kan in Denemarken. En dat kon helemaal in Skallerup Klit. Iets verder van huis dan veel andere Deense vakantieparken (die stuk voor stuk ook de moeite waard zijn), maar ik ben blij dat we toen die extra kilometers maakten. Ik zou het zo weer doen!

Skallerup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *