Menu

Ingezonden brief aan de snaakse jongens
van de kwaliteitskrant #NRC over #Telegraafjes

21 januari, 2011

Geachte redactie,

Wat fijn: ik sta in de krant! Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik als freelance journalist natuurlijk wel vaker met een bijdrage in gedrukte vorm in een landelijk dagblad ben verschenen, maar dat gaat dan om een verhaal dat door mij is geschreven. Dit keer is het anders: het is een stukje tekst óver mij. Beter gezegd: het is een tekst over mijn ‘blog-projectje’ Telegraafjes (www.telegraafjes.nl). Fijn dat een kwaliteitskrant als het NRC de moeite neemt om hier aandacht aan te besteden.

Nu was mij eerlijk gezegd het verhaal waarschijnlijk niet eens opgevallen – want ik lees de NRC niet -, als er geen ruchtbaarheid aan was gegeven op Twitter (via volger @ronaldklip). ‘Je staat in de NRC, maar ze hebben wel je naam ietwat verkeerd gespeld’, verscheen er ineens in mijn timeline.

Niet foutloos

Telegraafjes in NRCNu ben ik zelf ook lang niet altijd foutloos. Maar ik heb op school wel altijd geleerd dat het een journalistieke doodzonde is om een naam verkeerd te spellen. Nu ben ik in mijn leven al vaak uitgemaakt voor ‘Johan de Koning‘ en zelfs de variant ‘Johan Coningh’ is al eens langsgekomen – en vanzelfsprekend is mijn voornaam ook al eens verbasterd tot ‘Johann’ en ‘Joan’. Kan ik allemaal nog inkomen, vooral als je niet hoeft te leven van taal. Maar NRC presteert het om met een nieuwe familienaam aan te komen. Johan de Vries. Tja, wat moet ik daar nu op zeggen? Gelukkig staat er boven mijn weblog niet met koeienletters: ‘Freelance journalist Johan Koning blogt’.

Gelukkig kwam ook via Twitter nu weer de oplossing: ‘De vries, vriezen, vorst, koning.. Een begrijpelijke vergissing van deze kwaliteitskrant ;-)’, was de reactie die ik kreeg van @tjan. Tja, en dan ben ik ook nog Groninger van geboorte, dus wellicht dat u via de Friezen (niet voor niets staat het pompeblêd in het wapen van de provincie van Stad en Ommeland) op De Vries bent uitgekomen?

Ach, het kan vriezen en het kan dooien. Al met al hebben mijn Telegraafjes wel de NRC gehaald. Toch zou ik er waarde aan hechten als er enige vorm van rectificatie in de krant zou verschijnen. In uw stijlboek vind ik trouwens iets over gefingeerde namen, maar die mogen dan weer niet. Bovendien lees ik elders in het stijlboek dat voor de achterpagina – naar verluidt is het Telegraafjes-stukje daar verschenen – stilistisch speciale eisen gelden. Met de complete redactie tien strafrondjes om het NRC-gebouw lopen mag natuurlijk ook.

Oh ja, blijft u de Telegraafjes wel volgen? Ik doe er erg mijn best op! Net als u op uw krant, hopelijk.

Hengelo – Johan Koning (alias Johan de Vries)

PS1: Ik zou er overigens waarde aan hechten als ik een bewijsexemplaar van zowel de ‘foute’ pagina als de ‘correctie’ toegezonden kreeg!
PS2: Ja, deze brief verschijnt ook op mijn weblog.
PS3: Ik blogde hier ook over voor Tekstnet.

Eén reactie op “Ingezonden brief aan de snaakse jongens van de kwaliteitskrant #NRC over #Telegraafjes”

  1. […] mailde de link naar dit stukje naar de redactie van NRC en kreeg keurig een berichtje terug van Ewoud Sanders, samensteller van de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *