Menu

Redacteur van dagbladen en kranten

– verhalen en interviews met nieuwswaarde, diepgang en relevantie

Johan Koning - freelance journalistHet eerste artikel dat ik ooit schreef, was een schaduwverslag van de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en het AC Milan van Gullit, Rijkaard en Van Basten. Sportjournalist wilde ik worden, voor de krant.

Ik schreef er al eens over voor Tekstnet.

Het stuk dat ik destijds schreef, kwam niet eens in de krant, maar vanaf die snuffelstage tijdens mijn mavotijd was ik gegrepen door het krantenvak.

Jarenlang heb ik voor kranten geschreven. De krant die ik hierboven beschreef was de roemruchte Winschoter Courant. Die kregen we thuis, net als de opvolger, het Groninger Dagblad. Voor die krant schreef ik een flink aantal jaren, veelal voor de sportpagina’s. Later volgden nog verhalen voor Dagblad van het Noorden, Twentse Courant Tubantia en – in loondienst – voor De Gelderlander en Twente Vandaag. Het ging hier vooral om verhalen voor de sportpagina’s (wedstrijdverslagen, interviews, reportages), maar ik maakte ook regelmatig uitstapjes naar de reguliere nieuwspagina’s. Ook ‘deed’ ik vaak werk als eindredacteur.

dagblad van het noorden
logo-groninger-dagblad
Logo de Gelderlander
tubantia
twente-logo

Rentree in het Dagblad van het Noorden

Tegenwoordig schrijf ik haast niet meer voor kranten. Slechts zo nu en dan maak ik een uitstapje naar de dagbladenwereld.

Ook daarover schreef ik trouwens voor Tekstnet, in de rubriek ‘Trots op’.

Zoals in 2020, toen ik mijn rentree in het Dagblad van het Noorden maakte met een speciaal verhaal: een interview met mijn oud-klasgenoot Sjoerd Smit, die toen nog plaatsvervangend ambassadeur was in Soedan (tegenwoordig vervult hij dezelfde functie in Noorwegen).
Hier een link naar het verhaal in de krant.

Freelancer nodig? Mail me

Ook daarover schreef ik trouwens voor Tekstnet, in de rubriek ‘Trots op’.

Verhalen van en voor dichtbij

Ik heb een voorliefde voor het vertellen van verhalen van dichtbij. Of van het schrijven over dingen die invloed hebben op de nabije omgeving. Mijn werk voor de al eerder genoemde regionale dagbladen uit Noord- en Oost-Nederland bewijst dat al.

Nog dichterbijerderder is het plaatselijke nieuws. Ook voor de diverse nieuwsbladen van de plaatsen en gemeenten waar ik woonde, schreef ik regelmatig. Dat begon al in de plaats waar ik opgroeide – Midwolda in Oost-Groningen -, waar ik lid was van de redactie van het lokale 7Blad. Later schreef ik onder meer af en toe voor Onze Gids in Eibergen en diverse andere uitgaven van uitgeverij Wegener, zoals Achterhoeks Nieuws en Hengelo’s Weekblad.

Ook door mij geschreven persberichten voor bedrijven verschenen vaak in lokale of regionale kranten.

Ik interviewde lokale (sport)helden, maar ook mensen die wat meer roem vergaarden. Denk bijvoorbeeld aan toenmalig burgemeester Ank Bijleveld van Hof van Twente, vlak voordat ze voor de eerste keer tot een kabinet toetrad. En ook het gesprek met de in Almelo geboren Wubbo Ockels over de ambities van de Universiteit Twente met een zonneauto te komen en de strijd aan te binden met ‘zijn’ Delft is daar een mooi voorbeeld van.

Waarom u voor mij moet kiezen?

Ik versta het journalistieke ambacht

Met meer dan 30 jaar pure praktijkervaring.

Ik werk zorgvuldig

En neem als het kan de tijd voor mijn artikelen, maar kan als het moet ook snel werken. Ook dan is zorgvuldigheid gegarandeerd.

Een brede algemene ontwikkeling

En grote interesse in wat anderen vinden en kunnen. Daarnaast kan ik me goed inleven en -lezen in onbekende materie.

Snelle denker

Met verrassende vragen én verhalen

IJzerenheinige doorzetter

Ik laat me niet met een kluitje in het riet sturen. Waarom zou ik trouwens sowieso achter een kluitje aanrennen? Ik ben veel beter als ik zelfstandig, alleen kan werken. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet hou van samenwerken.

Ik ben erkend Pluslid van beroepsvereniging Tekstnet

En ook lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Omdat mijn krantenwerk grotendeels ver in het verleden plaatsvond, heb ik daarvan geen echte klantreacties verzameld. Helaas kende ik de kracht van testimonials toen nog niet echt. Gelukkig kreeg ik van oud-klasgenoot Sjoerd nog wel een fijne Facebook-reactie vanuit Kabul over ons gesprek.

Reacties op mijn verhalen voor kranten

During my holidays in the Netherlands I had a pleasant conversation with Johan Koning, a classmate from primary school whom I had not seen for decades. Johan, a gifted text writer who has his own company ‘Letterluck’, transformed our talk into a newspaper article. Compliments, Johan!

Gaat u een krant uitgeven? Ik schrijf graag mee!

Goed verhaal voor uw krant nodig?

Neem snel contact met me op!

"*" geeft vereiste velden aan

* U ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. Reageer ik op werkdagen niet binnen 24 uur inhoudelijk? Foei Johan! U krijgt meteen 10% korting bij een eventuele opdracht.