Menu

Een robot om teksten te schrijven. Handig?!?

31 januari, 2015

Ik geef het eerlijk toe: de tekst van deze Koning in uw mailbox kwam tamelijk moeizaam tot stand. Enerzijds omdat deze januari in tegenstelling tot vorig jaar (gelukkig!) een erg drukke maand was op Kantoor LetterLuck, anderzijds omdat het verhaal dat ik wilde vertellen maar niet op de juiste manier manier uit het toetsenbord ontsproot.

En dan werd er achter de schermen ook nog eens heel druk gewerkt om mijn website een stuk sneller te maken. Ja, soms zou ik willen dat ik een robot was. Of er in ieder geval minstens eentje had.

R2D2+lamp

R2D2 als toetsenbordtijger, of C-3PO als koning van het tikwerk.

Ziet u het al voor zich? Nee, schrijven: dat is vooral mensenwerk. Toch is het zo dat sommige organisaties al druk aan het experimenteren zijn met teksten die robots ‘schrijven’. In Amerika werkt de Los Angeles Times er bijvoorbeeld al mee, las ik in De Journalist. Bijvoorbeeld bij verslaglegging over aardbevingen. ‘Nog geen drie minuten na de gebeurtenis knalde de Los Angeles Times een bericht online, met daarin de kracht van de beving, maar ook de locatie van het epicentrum. Niet geschreven door een mens, maar door een robot’, stond er in het vakblad voor journalisten.

Ik schrijf overigens bewust ‘verslaglegging’ en geen ‘verslaggeving’

Daar zit namelijk volgens mij het grote verschil: de tekst die een computer (of robot) uitbraakt, is vooral een opsomming van feiten. En waar zo’n computer natuurlijk ook uitstekend geschikt voor is: in de stukken kan koel en klinisch geanalyseerd worden – zonder menselijke emoties – en zelfs (in beursverhalen, bijvoorbeeld) relatief veilig vooruitgeblikt. Verslaggeving zorgt voor de menselijke noot: een mening, een verklaring of een anekdote.

Zie ik C-3PO, R2D2 en hun vriendjes als een concurrent?

Nee. Want ik weet zeker dat er voor hen op termijn een markt zal zijn. Maar ik blijf ook volhouden dat er voor mijn werk als freelance tekstschrijver – en dat van mijn collega’s-van-vlees-en-bloed – altijd vraag zal blijven bestaan. Mijn klanten en de mensen met wie ik samenwerk, verlangen van mij namelijk niet alleen teksten waarvan de feiten kloppen. Nee, ze wensen menselijke verhalen. Stukken met inlevingsvermogen, emoties en verrassende wendingen.

Ik zal ook nooit personeel aannemen

Ik weet zeker dat er meer goede tekstschrijvers zijn. Sterker nog: ik weet zeker dat er betere tekstschrijver zijn dan ik. Tekstschrijvers die sneller werken, meer ingevoerd zijn in een bepaald onderwerp of die goedkoper zijn. Want ja, wat is beter? Dat is in iedere situatie anders, dat verschilt van persoon tot persoon en situatie tot situatie. Voor sommige bedrijven is het voldoende dat er ‘iets’ op het scherm verschijnt bij bepaalde zoekwoorden.

Andere bedrijven – en toevallig zijn dat mijn klanten – willen graag dat hun boodschap in een goed verhaal wordt verpakt

Een verhaal waarover is nagedacht, waaraan is geschaafd en geschrapt. Net zolang tot het precies goed was. Goede teksten schrijven is een ambacht. En zoals bij veel ambachten geldt: het eindproduct heeft de handtekening van de maker. En dan kan er nog zoveel hulp komen van automatisering en machines, uiteindelijk blijft het eindproduct mensenwerk.

Maar misschien zie ik het helemaal verkeerd hoor. Zelfrijdende auto’s zijn er immers ook al. Dus waarom geen computers die zelf een tekst of zelfs een goedlopend en leesbaar verhaal in elkaar kunnen zetten?

2 reacties op “Robot tekstschrijver”

 1. Corina schreef:

  Juist nu de robots van de zoekmachines steeds beter kunnen lezen, denk ik dat teksten ook beter leesbaar geschreven moeten zijn.
  ‘Vroeger’, toen Google nog vooral zocht op de aanwezigheid van zoekwoorden en niet op de relevantie ervan, waren teksten geschreven door robots misschien wel effectiever geweest.

  Eigenlijk best een paradoxale situatie.

  • Johan Koning schreef:

   Dank voor de reactie, Corina.
   Ja, het klinkt inderdaad nogal paradoxaal, zoals je het hier opschrijft. Dat had een robot zo vast niet kunnen bedenken 😉

   Mijn stelregel is – maar dan preek ik natuurlijk voor eigen parochie -: alleen échte teksten zijn uiteindelijk effectief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.