Niet meer dan logisch dat Peter R. de Vries door Pauw betaald wordt
25 september, 2015
Meestal lig ik – als hardwerkende Nederlander – al op één oor als het programma Pauw begint. Dat vind ik soms wel eens jammer, omdat een gast in een uitzending over een interessant onderwerp komt praten. Soms kijk ik een deel van het programma een dag later dan terug. Als freelancer kan ik immers mijn eigen tijd indelen. Dinsdagavond mocht ik echter langer opblijven. Peter R. de Vries zat (weer eens) aan tafel.
Dirk Scheringa zat er ook. Net als Hero Brinkman. Zij kwamen praten over hun politieke partij, de Ondernemers Partij. Een partij die zegt op te komen voor de belangen van ‘ondernemers en zzp’ers’.
Ze vinden zzp’ers dus blijkbaar wat anders dan ondernemers.
Maar goed, over die partij dan eerst maar. Een deel van hun standpunten (btw-verlaging, minder administratieve lasten, betere en goedkopere zorg, beter onderwijs) kan ik best in meegaan. En warempel, de website van de partij ziet er modern en strak uit én is zelfs responsive. Hebben ze vast niet dezelfde zzp’er voor ingehuurd als collega Grote Geert.
(edit 2022: de site – en de partij – bestaan inmiddels niet meer)
Afijn, Brinkman en Scheringa willen dus opkomen voor ondernemers en zzp’ers.
Hero Brinkman, die uit de stal van politiek zzp’er Geert Wilders (VV kun je óók lezen als W. PVV is eigenlijk PW: Partijtje Wilders) komt.
Hij zal toch een deel van Geerts standpunten ook heiligen. En Scheringa, die in een vorig ondernemersleven (tien- of misschien zelfs wel honderd-)duizenden particulieren en ondernemers heeft bedrogen met de verkoop van woekerproducten.
Het lijken me er niet direct de personen naar om – ondanks een deel van hun standpunten – mij politiek te vertegenwoordigen. Maar daar moet iedereen natuurlijk zijn eigen keuzes over maken. Zolang je ze maar weloverwogen maakt.
Terug naar de aanleiding van dit verhaal, de uitzending van Pauw van dinsdagavond. Belangenbehartiger van zzp’ers (ook wel freelancers genoemd, een term waar ik me als freelance tekstschrijver meer toe geroepen voel) Hero Brinkman begint te oreren. Peter R. de Vries is uitgenodigd door de redactie om te praten over Volkert van der Graaf, maar het is hem niet verboden om zich ook in het gesprek met Scheringa en Brinkman te mengen.
Brinkman kan daar duidelijk waarneembaar niet mee omgaan.
Sterker nog: de politiek leider ergert zich, je ziet gewoon dat Brinkman en De Vries elkaar niet liggen.
Laat ik direct maar stellen dat De Vries niet mijn favoriete persoon is, maar ik vind wel dat hij deskundig is als het om misdaad en boevengespuis gaat. De redactie van Pauw vindt dat blijkbaar ook, en vraagt De Vries (in mijn ogen iets te) regelmatig om aan te schuiven als er in die contreien iets opmerkelijks gebeurt.
De Vries’ bemoeienis met het politiek gesprek begon Brinkman dus te irriteren. Hij besloot het over een andere boeg te gooien. De belangenbehartiger van zelfstandige professionals zette De Vries voor het blok door hem te vragen of en hoeveel hij betaald kreeg om bij Pauw aan tafel te zitten.
Dat bracht ongemak bij De Vries. En eerlijk gezegd: ik had er daarvoor nooit over nagedacht of De Vries een vergoeding voor zijn aanwezigheid kreeg. Maar ik vind het wél logisch dat het gebeurt.
Maar hoe komt Brinkman op deze vraag? Ik vermoed dat de politiek leider – ongetwijfeld in samenspraak met partner-in-crime Scheringa – in de voorbereiding op het gesprek aan de Pauw-redactie heeft gevraagd of hij voor zijn optreden die avond wellicht een kleine financiële compensatie zou kunnen krijgen. Daarop werd hem vast te verstaan gegeven dat het weliswaar fijn was dat Brinkman en Scheringa bij Jeroen Pauw wilden aanschuiven, maar dat het toch grotendeels ook in hun eigen belang was dat ze dat deden.
Brinkman wilde immers aan ondernemend Nederland laten weten dat Scheringa de transfer van het CDA naar OP had gemaakt en bovendien wilde hij wat ruchtbaarheid geven aan het partijcongres, dat morgen plaatsvindt.
Met andere woorden: Brinkman had wat te verkopen.
Misschien dat de redacteur hem wel heeft uitgelegd dat ook De Vries zou gaan aanschuiven en dat dat gebeurde omdat De Vries als deskundige wordt beschouwd over een actueel onderwerp. Misschien heeft de redacteur ook uitgelegd dat De Vries daarom een vergoeding krijgt voor zijn aanwezigheid. Niet meer dan logisch: De Vries is gevraagd vanwege zijn deskundigheid.
Mocht hij bijvoorbeeld een boek hebben geschreven en daarover komen praten, dan is het een ander verhaal. Dan heeft hij wat te verkopen – en ik neem aan dat Pauw dan ook geen eurootjes naar hem overmaakt, maar gewoon dat boek gaat kopen.
Het is in mijn ogen frappant dat juist vertegenwoordigers van partijen die zeggen voor ondernemers en zelfstandigen op te komen, zich hierover verbazen en opwinden.
Natuurlijk komt De Vries niet zomaar op dit onmenselijk uur naar de Pauw-studio als hij daar niet iets voor terugkrijgt. BN’ers en andere zelfstandige deskundologen die zich wel voor dat karretje laten spannen, hebben het niet begrepen.
Oh ja, en BN’ers en deskundologen in loondienst zullen ongetwijfeld de dag na hun optreden bij de baas aankloppen, omdat ze graag in ruil voor hun promotionele activiteiten wat vrije tijd of extra loon zouden willen hebben. En dan het liefst ook nog dubbel uitbetaald, omdat het op zo’n onmenselijk tijdstip was.
Denkt u dat Ali B. als deskundige bij The Voice of Holland geen vergoeding krijgt? Waarom dacht u dat Hans Kraay jr. zo graag aanschuift bij Voetbal Inside? Of Mario Been bij de Champions League-uitzendingen? Of Nico Dijkshoorn dicht bij DWDD? Of Benno Baksteen wordt ingevlogen bij Nieuwsuur als er iets gebeurt in de luchtvaartwereld en André Kuipers als het om ruimtevaart gaat?
Van Koos Spee tot Leontien van Moorsel. En van Oscar Hammerstein tot Wouke van Scherrenburg. Als ze niet meteen wat te verkopen hebben, dan zouden ze toch minstens een vergoeding voor hun aanwezigheid mogen ontvangen?
Lijkt me ook dat daar budget voor is, want anders is er helemaal geen programma.
Natuurlijk komen de rechts-mensen meteen weer met een oproep om bekend te maken hoeveel mensen krijgen voor hun optreden in een programma…
Moeten de gasten dan met een prijskaartje om aan tafel gaan zitten? Er is een budget voor zo’n programma en zolang de uitgaven binnen die perken blijven, lijkt mij dat het allemaal prima is.
Kortom: logisch dat Peter R. de Vries wordt betaald door de redactie van Pauw. Het is voor hem werk.
Zo, dit moest ik even kwijt. In mijn eigen tijd. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan het schrijven van een artikel waarvoor ik betaald word. Alleen koos ik ervoor om bovenstaand verhaal te schrijven. Daar ben ik zelfstandige voor: die keuzes mag ik zelf maken. En nu aan het werk, want er moet brood op de plank komen.
(Oh ja, mensen van Pauw – of andere talkshows –: ik kom niet bij u langs om hierover te praten. Ook niet voor geld. Ik ben namelijk beter in schrijven. Huur gewoon Peter R. de Vries of een andere freelancer uit om hierover te praten)
Eens. Helemaal eens.
Heel simpel: wat Peter R. de Vries daar komt doen is werk. Er wordt een beroep gedaan op zijn (beroepsmatige) deskundigheid. En daar wordt terecht voor betaald. Waar jij in het artikel dus ook aan refereert.
En Brinkman en Scheringa komen (zoals je ook al terecht aangeeft) niet hun beroepsmatige kennis en kunde delen, maar hebben wat te verkondigen waar zij belang bij hebben. Noem het een promopraatje. In dat geval kunnen ze bij RTL7 aanschuiven, mits ze voldoende betalen. Of onbetaald aanschuiven bij de NPO, waar meer mensen naar kijken.
Mensen die verbaasd zijn over zo’n vergoeding, snappen volgens mij niet hoe zelfstandig ondernemers hun geld verdienen. Is prima, maar bemoei je er dan niet mee.
Dank u!
En mag ik het raar vinden dat vertegenwoordigers van de Ondernemers Partij De Vries hierop aanvallen?
Dat mag je. 😉