Menu

Ik beken! Ik moest naar de gevangenis

2 december, 2014

Leeuwarden. De stad waar ik studeerde. Van 1995 tot 2000 woonde ik in de Friese hoofdstad. Ik maakte er de Elfstedentocht van 1997 mee (nog altijd de laatste en het ziet er niet naar uit dat dat deze winter gaat veranderen) en ik maakte er kennis met de Friese taal. Tenminste: stads-Fries. En dat is zelfs voor deze Groninger best te verstaan.

Grappend werd mij altijd verteld dat ik op weg van ‘huis’ (van pa en ma) naar ’thuis’ (mijn studentenkamertje) wel een paspoort mee moest nemen. Want anders kwam ik Friesland niet in. Of ik kreeg een boete. Of ik zou in de gevangenis belanden.

“Mensen zeiden altijd grappend: Neem je paspoort mee, anders beland je in de gevangenis!

Flauwekul, natuurlijk. Ik heb me altijd thuis gevoeld in Leeuwarden. Maar die gevangenis was wel een dingetje. De Blokhuispoort, zoals het cachot van de Friese hoofdstad heet, is een imposant en imponerend gebouw. Mooi ook. Maar als brave burger had ik geen behoefte om een tijdje te vertoeven.

Blokhuispoort Leeuwarden

Foto vanaf het binnenplein van de voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden, gemaakt op het terras van café De Bak.

Eind 2007 verloor De Blokhuispoort de gevangenis-functie

Tegenwoordig huizen er talloze bedrijfjes in het complex. En dát was de reden dat ik op een dag in september de reis van Hengelo naar Leeuwarden maakte, op weg naar de gevangenis.

Opdrachtgever Kijk op het Noorden was namelijk zeer geïnteresseerd in een verhaal dat ik had aangedragen voor het blad. Vanuit mijn studietijd in Leeuwarden kende ik Tim Laning, die inmiddels furore heeft gemaakt als ondernemer. Als oprichter van Grendel Games houdt hij zich met een groeiend team bezig met het maken van Serious Games, computerspellen met een (maatschappelijke) functie.

Opereren vanuit de gevangenis

Een succesvol bedrijf, dat wereldwijd opereert en in de medische wereld bekend is als ontwikkelaar van een game waarmee chirurgen kunnen oefenen met … opereren. Uitvalsbasis van het bedrijf is een ruimte in De Blokhuispoort, waar ik een groep programmeurs druk in de weer zag met allerlei ingewikkelde codes. En waar ik een aantal voorbeelden zag van games en computertoepassingen die in de toekomst wel eens heel erg belangrijk zouden kunnen zijn.

Samen met oude bekende Tim Laning op de foto op de werkvloer van zijn bedrijf Grendel Games in Leeuwarden.

Samen met oude bekende Tim Laning op de foto op de werkvloer van zijn bedrijf Grendel Games in Leeuwarden | Productie voor Kijk op het Noorden | Foto: Het Hoge Noorden.

Zo kwam ik dus in de gevangenis terecht. Een gevangenis die geen cellen meer heeft, maar wel café De Bak. Maar vooral een gevangenis die bruist van de bedrijvigheid en energie en waar veel mooie dingen gemaakt worden.

De voormalige gevangenis bruist nu van de energie en de bedrijvigheid

Ik kwam er met een mooi verhaal vandaan, dat in de editie van Kijk op het Noorden staat die eind november uitkwam. Lees het verhaal hieronder.

 

4 reacties op “Ik beken! Uw tekstschrijver moest naar de gevangenis”

  1. WimWijting schreef:

    ‘@letterluck ..ohh niet best Johan ..viel gelukkig mee he?
    https://t.co/S4KIqvZ59O https://t.co/X3j4Fa2n7k

  2. LetterLuck schreef:

    RT @WimWijting: @letterluck…ohh niet best Johan ..viel gelukkig mee, hè?
    https://t.co/FNLcdKE1u5 https://t.co/QcK2uYcxPG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.