Menu

Vot uut Twente

Rubriek voor dagblad Twente Vandaag, destijds een supplement bij De Telegraaf

Zomer. De politiek houdt er een paar maanden mee op en ook ‘de sport’ ligt stil. Vakantietijd: veel Nederlanders trekken naar elders om bij te komen van de dagelijkse beslommeringen. Tóch moet er iedere dag een krant verschijnen. Het verschijnsel heet immers niet voor niets ‘dagblad’.

De nieuwsluwe periode in de zomertijd noemen we ook wel ‘komkommertijd’. Het is de periode waarin er altijd wel ergens een grote wilde kat gespot wordt, die dan langer dan gebruikelijk ‘in het nieuws’ is, maar uiteindelijk een gewone huiskat blijkt te zijn.

Komkommer-rubriek in dagblad

Vot Uut TwenteAfijn, ook tijdens de periode die ik bij het dagblad Twente Vandaag (een inmiddels ter ziele gegane regionaal supplement van De Telegraaf) werkte, moesten we de zomerperiode overbruggen. Het was nog in de tijd dat sociale media in de kinderschoenen stonden – ik vermoed dat zelfs Hyves nog niet bestond.

Toch besloot ik een rubriek te introduceren in de krant, waarin ik  Twentenaren-in-den-vreemde wilde portretteren. Geen mensen die op vakantie gingen naar het buitenland, maar tukkers die permanent (of in ieder geval min of meer voorgoed) hun heil in een ander land hadden gezocht.

Vot uut Twente

Twentse emigranten, dus. Waarom waren ze het land van Regge en Dinkel ontvlucht? Wat misten ze het meest? Wat was hun het meest bijgebleven van vroeger?

Wonder boven wonder lukte het om een flink aantal – in totaal zijn er een stuk of 15 artikelen geplaatst – mensen die Vot uut Twente waren in de krant te krijgen. Met behulp van familieleden die de krant lazen,  forums op internet en zelfs ambassades. Van Egypte tot Portugal en van China tot de Verenigde Staten.

Andere kranten

Logo Groninger DagbladNaast Twente Vandaag werkte ik ook voor andere dagbladen: het Groninger Dagblad (tegenwoordig Dagblad van het Noorden), De Gelderlander en TC/Tubantia. Snel en accuraat werken, met een dwingende deadline, want de volgende dag moet het verhaal in de krant staan.

Voor het Groninger Dagblad werkte ik bijvoorbeeld mee aan een aantal edities van de veelgelezen amateurvoetbalbijlage, die iedere zomer voorafgaand aan het voetbalseizoen begon. Voor De Gelderlander werkte ik als sportredacteur en eindredacteur van de maandagse sportbijlage.

Bij het Dagblad van het Noorden maakte ik onlangs nog mijn rentree met een groot interviewverhaal.