In de media: eigen kop in de krant, een blad of op internet

Ik sta zelf liever niet op de voorgrond, ben van oorsprong meer verslaggever. Maar soms ontkom je er niet aan. Soms gebeurt het bewust, soms volledig verrassend. Op deze pagina een verzameling van knipsels, foto’s en ingezonden stukken.

Want als freelancer moet je je af en toe profileren. En een beetje pochen mag best.

1

Panorama – Cruijff 65

Johan Koning vertelt in Panorama een anekdote over Johan Cruijff.

Op 25 april 2012 werd Johan Cruijff 65 jaar. Ik mocht – net als andere Johannen – voor Panorama een verhaaltje maken over mijn herinneringen aan Cruijff.

>> Lees ook mijn blogje hierover.

4

Open dag NHL

Tijdens de open dag van de NHL hing ik als posterboy aan de muur.

Op de foto oud-collega-studente van de hbo-opleiding Nederlands/Publiciteit & Presentatie Judith de Jong. Zij is tegenwoordig lerares Nederlands op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en vroeg mij of ik als oud-student en nu zelfstandig ondernemer wilde meewerken aan de open dag van de opleiding Communicatie. Het resultaat: mijn hoofd op grote posters door het schoolgebouw heen.
De foto is genomen tijdens het bezoek aan 3FM, voor mijn Twentelife-interview met dj Michiel Veenstra.

8

Oranjetweet

Tweet over de WK Finale van 2010 door Johan Koning
Het Nederlands Elftal speelde in 2010 de WK-finale, terwijl Duitsland in de halve finale strandde. Ik reisde die dagen naar mijn ouders in het noorden en tweette daarover. TC/Tubantia nam die tweet op in haar rubriek ‘Oranje tweetjes’.

2

Avro’s Arbeidsvitaminen

johan koning bedrijfvandedag

Op 7 januari 2008 was ik bij Avro’s Arbeidsvitaminen (presentatie: Gerard Ekdom) Baas van de Dag. Op 3FM werden die dag 2 van mijn favoriete platen gedraaid, ik kreeg een fijne oorkonde die ingelijst aan de muur van mijn kantoor hangt én ik kreeg een slagroomtaart.

5

Adformatie: TamTam

Vakblad Adformatie had heel lang een satirische rubriek TamTam. Twee keer mocht ik op die pagina’s schitteren, al was ik met de benaming grootinquisiteur’ niet echt blij.
Maar ach: satire, hè.
Johan Koning in TamTam van Adformatiejohan koning in adformatie TamTam 2
>> Een blogje hierover

3

Zelfstandigenkrant CNV

CNV

2010 – Een verhaal in de Zelfstandigenkrant van vakbond CNV, over hoe freelancers en zelfstandigen (ZZP’ers, zo u wilt) werk en privé combineren. Inclusief een foto met zoon en dochter, achter de laptop.

>> Lees hier de Zelfstandigenkrant (PDF)

6

Telegraafjes in NRC

Johan Konings koppencollectie Telegraafjes in nrc

Hoewel mijn naam verkeerd in de krant terechtkwam, was ik maar wat blij mee dat ‘mijn’ Telegraafjes door NRC Handelsblad werden genoemd en geroemd.

>> Natuurlijk blogde ik erover

>> Twee keer zelfs

7

Zomereditie

 Johan Koning (freelance tekstschrijver) viert de zomer op een handdoek voor Zeylmaker & Partners.

Als tekstschrijver voor Zeylmaker & Partners poserend voor een zomereditie van het bedrijfsmagazine ‘Close Up’.

9

NHL-alumnikrant

Johan Koning in NHL Alumni-krant over zelfstandig tekstschrijverschap.

Een ander verhaal over het combineren van privé en zakelijk; voor zelfstandigen die thuis werken (zoals ik) een bekend fenomeen. Voor de Alumni-krant van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden mocht ik er wat over zeggen. En het was meteen ook een goede gelegenheid om één van mijn favoriete foto’s met mijn zoon te plaatsen. Is het geen plaatje?

>> Lees het stuk hier (PDF)

Johan Koning in het Streekblad

10

Verrassende vangst

Soms kom je volslagen onverwacht in de krant terecht. Ooit stond ik op een foto in het AD, omdat ik op een voetbaltribune toevallig boven een aantal zaakwaarnemers zat. En de krant had toevallig juist toen bedacht om een verhaal te maken over de aanwezigheid van dit beroepsgilde op het WK voor junioren, dat in 2005 Enschede plaatsvond. En ik wilde alleen Lionel Messi weleens in het echt zien voetballen. That’s all in the game.

Anders wordt het, als kranten een foto die door jou (of je vrouw) genomen is, gaan gebruiken zonder jouw toestemming. Het Streekblad had vast niet gedacht dat ik familie had in het noorden, anders hadden ze de foto hiernaast nooit in de krant gezet. Mooi plaatje van mij en dochter op het Oldambtmeer, daar niet van. Relevant ook bij het verhaal, maar zonder toestemming geplaatst.

Dezelfde uitgever verbaasde me ook, door een tweetal tweets te plaatsen. In ‘t Pekeltje, waar ik nog nooit van gehoord had.

pekeltje