Kent u mij? Handleiding Johan Koning

De inspiratiebron voor deze pagina is Alexander Klöpping van online kiosk Blendle. Hij maakte voor zijn (toekomstige) medewerkers, zakelijke relaties en andere belangstellenden een online handleiding over zichzelf. Ik vond dat een bijzonder goed idee en daarom presenteer ik hier míjn handleiding*.

Natuurlijk heb ik het wel geschreven op mijn eigen manier. Hebben we binnenkort een afspraak? Hieronder leert u mij alvast wat kennen. Vragen staan overigens altijd vrij.

Géén cv

Wanneer u trouwens denkt dat dit mijn cv is, dan heeft u het mis. Want van een cv word ik niet warm of koud. Ik probeer mijn LinkedIn-profiel zo actueel mogelijk te houden. Daar vindt u de meest relevante werkervaring van uw tekstschrijver!

Koffie en koffertje

Koninklijke koffie.

De eerste vraag die ik tijdens een bedrijfsbezoek (of bij bijvoorbeeld een interview op locatie) krijg, is vaak: ‘Wil je koffie’. Het antwoord is over het algemeen bevestigend. Jarenlang was mijn antwoord op de volgende vraag ‘Alles erin, behalve het koekje’, maar sinds een flink aantal jaren drink ik mijn koffie zwart**. Als u er een glaasje water bij serveert, is het helemaal goed!

Wat ook vrijwel altijd ter sprake komt, is mijn houten koffertje. Aanvankelijk bezocht ik mijn klanten, relaties en interviewkandidaten altijd met mijn materiaal in een professionele Samsonite-koffer. Niets mis mee, hartstikke zakelijk enzo. Maar niet echt opvallend, uniek of spraakmakend.

Dat vond één van de personen die ik ooit interviewde voor vakblad Ons Huis, karpettenspecialist Jan Willard, ook. Hij heeft mij dan ook uitgerust met het houten koffertje dat u hiernaast ziet.

Normaal gesproken is het bedoeld om tapijtstalen te vervoeren, maar het is ook uitstekend geschikt voor het bij elkaar houden van mijn equipment: agenda, schrijfblok, telefoon (meer dan vijf jaar lang een Samsung Galaxy Note 3, tegenwoordig ben ik weer terug bij Nokia, voor wie het weten wil), visitekaartjeshouder en portemonnee.

Jasje en dasje?

Ik ben geen ‘jasje-dasje-type. U wel? Dan pas ik mij aan.

Ondanks dat ik u op deze site met u aanspreek, ben ik verder liever niet formeel. Een jasje vind ik prima, een dasje droeg ik alleen tijdens mijn bruiloft. Als Koning vind ik de actie van Prins Claus om zijn stropdas weg te gooien onvergetelijk.

Wilt u mij in pak mét stropdas zien? Dan moet u met goede argumenten komen. Mijn vriendin-die-toen-mijn-vrouw-werd deed dat in 2002, dus het kán wel. Maar liever kom ik bij u langs in spijkerbroek en overhemd.

#ChronischGronings

‘Gewoon goede teksten. Graag geschreven. Uit Hengelo, maar met Groningse nuchterheid’. Al jaren (sinds september 2003, om precies te zijn) schrijf ik mijn teksten als freelancer vanuit mijn kantoor in Hengelo. Maar mijn roots liggen een stukje noordelijker, in Midwolda, Oost-Groningen. Het Oldambt, land van strokarton, aardappels en koolzaad. Ja, u zult dat nog horen aan mijn accent. Ik kan – en wil – dat niet verdoezelen. Als je er eenmaal geboren bent, dan ben je chronisch Gronings.

Knappe Koppen & Telegraafjes

U zou mij kunnen kennen van de #Telegraafjes (of @Telegraafjes).

Sinds jaar en dag houd ik een weblog bij. Ik schrijf daarop veel over taal en media. Op 6 november 2007 publiceerde ik op het weblog mijn eerste Telegraafje. Niet wetende dat dit een serie zou worden die nog steeds toeneemt in aantal, en een begrip dat zelfs een eigen domeinnaam en nu dus uiteindelijk een Facebookpagina heeft. En misschien komt dat boekje er ook ooit nog wel eens.

#tekstschrijverzijnisfijn: LetterLuck tot nu toe

Wat heb ik tot nu toe gepresteerd en bereikt? Van (kranten)journalist ontwikkelde ik me tot freelance vakbladredacteur, magazinemaker, tijdschriftredacteur, interviewspecialist, ghostwriter, herschrijver, blogger en zelfstandig tekstschrijver of copywriter.

Ik ga u niet vermoeien met verhalen over een jongetje dat al heel vroeg wist dat hij journalist of tekstschrijver wilde worden. Nee, ik heb nooit deel uitgemaakt van de redactie van de schoolkrant.

Ja, ik las de krant, ik was verslaafd aan Teletekst en was ook verzot op het lezen van boeken. Maar profvoetballer, dat wilde ik worden. Eén probleem: een volledig gebrek aan talent. Tóch bestaan er foto’s van mij in voetbalkleren.

Opleidingen

Johan Koning als voetbalverslaggever

Als verslaggever langs de lijn bij een voetbalwedstrijd.

Via de mavo en de meao kwam ik op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden terecht, waar ik in 2000 de hbo-opleiding Nederlands/ Publiciteit & Presentatie voltooide. Ik besloot me namelijk op het schrijven over voetbal toe te leggen. Daar bleek ik wel talent voor te hebben, want al tijdens mijn hbo-tijd mocht ik na een geslaagde stage bij het Groninger Dagblad daar ook aan de slag als voetbalmedewerker. Zo schreef ik een paar jaar mee aan de destijds befaamde amateurvoetbalbijlage, waarmee die krant zich echt onderscheidde.

Later schreef ik voor onder meer De Gelderlander en TC/Tubantia over voetbal in het bijzonder en sport in het algemeen. Maar gaandeweg bekwaamde ik me ook in andere verhalen, buiten de sport, helemaal toen ik bij het regionale Telegraafsupplement Twente Vandaag kwam te werken als parttime redacteur. Het was rond de tijd dat ik mijn eigen bedrijf startte, in de periode 2001-2003.

Het verhaal van de paddenstoel

Ik schreef niet alleen mijn eigen verhalen, maar als eindredacteur bekwaamde ik me ook steeds meer in het beter maken van artikelen van anderen. Daarbij kwam de liefde voor taal zeker ook om de hoek kijken. Ook als redacteur ben ik geen echte nieuwsjager, maar meer een verhalenverteller.

Al schroom ik natuurlijk niet om een nieuwsverhaal te vertellen. Dat kan groot nieuws zijn, of juist heel klein. Een voorbeeld van dat laatste: tijdens een zomerse wandeling in het prachtige Twente stuitte ik begin deze eeuw op een wegwijspaddenstoel van de ANWB. Een rood exemplaar, terwijl die destijds nog allemaal wit waren. Ik publiceerde erover in Twente Vandaag en vervolgens ontstond een zomers sneeuwbaleffect, want vrijwel iedere krant maakte er een stukje over.

Geen grote happening, maar wel leuk om mee te maken hoe dat destijds verliep. Let wel: het was toen nog niet zo dat nieuws zich automatisch van website naar website verspreidde. En ja: de paddenstoel die u hier ziet, is de originele van toen.

Op eigen benen

Lokaalplus redactie tekstschrijver

Op de redactie – uw tekstschrijver op de redactie van kabelkrant Lokaalplus.

Sinds 1 januari 2002 staat mijn bedrijf in de registers van de Kamer van Koophandel. Na een aantal jaren in loondienst bij dagblad en kabelkrant (waar ik leerde om kort en bondig te schrijven) was het tijd om op eigen benen te gaan staan.

Nog tijdens mijn periode in loondienst had ik mijn eerste freelance klus al te pakken, toen ik daar op de redactie werd gebeld door de hoofdredacteur van vakblad GrootConsument, met de vraag of ik bijdragen aan het blad wilde leveren. Zij had mijn website gevonden, ik vermoed via Ilse, of Altavista. Google was toen nog niet zo groot.

Gaandeweg groeide LetterLuck tekstproducties (zoals Tekstbureau LetterLuck eerst heette) uit tot een bedrijf waar ik fulltime (en soms meer) mijn dagen mee vul. Met veel plezier.

Hieronder een opsomming met wat hoogtepunten uit die jaren. Ik vind het een mooie lijst. En misschien zegt het u wel wat een samenwerking met mij u kan opleveren.

2018: LetterLuck tekstproducties wordt omgedoopt tot Tekstbureau LetterLuck.

Het certificaat dat ik ontving nadat ik de cursus bij Roy Ishak had volbracht.
(klik voor groter)

zomer 2017:: cursus online copywriting bij Roy Ishak.
Focus: webtekstschrijven, zoekwoordenanalyse, bloggen, linkbuilding en seo-teksten.

2016: Oprichting Makelaarsteksten.nl

Juli 2015: overstap naar vakblad Mobilia. Gevraagd. Na faillissement Ons Huis door in de vloerenbranche.

April 2011: vakantieblog Denemarken voor opdrachtgever Dansk.nl. Dochter Femke (23-8-2009) ging ook mee.
Focus: (reis- & travel-)blogger

Oktober 2010: eerste buitenlandse klant: ARDEX GmbH.
Focus: herschrijven/vertalen, copywriter

LetterLuck = bedrijf van de dag

7 januari 2008: LetterLuck tekstproducties is Bedrijf van de Dag bij AVRO’s ‘Arbeidsvitaminen’ op 3FM.

7 januari 2008: baas van de dag bij Avro’s Arbeidsvitaminen.

Maart 2007: debuut vakblad Ons Huis. Tot faillissement uitgever (2015) voor gewerkt.
Focus: vloerenspecialist

2005/2006: PR-medewerker stichting Kans voor een Kind (vrijwillig)

Januari/februari 2006: eerste grote productie: compleet magazine Azora.
Focus: tekstschrijver & copywriter

Juni 2005: debuut Twentelife: interview Henkjan Smits.
Focus: tijdschriftredacteur & interviewspecialist

Juni 2005: Fulltime werkzaam als freelance journalist & tekstschrijver.

Februari 2004: Freelance tekstschrijver voor SPPR.
Focus: magazinemaker

2003: verhuizing naar Hengelo.

Juni 2002: debuut in Ziekenhuis & Instelling.
Focus: zorg

Maart 2002: debuut in Grootconsument, eerste ‘echte’ opdrachtgever als zzp’er.
Focus: vakbladjournalist

1 januari 2002: oprichting LetterLuck tekstproducties. Eerst nog parttime. Eerst nog in Eibergen.

Tot 1 juni 2005: (parttime) dienstverbanden bij De Gelderlander, Lokaal Plus, TNT Post, Twente Vandaag.

1 september 2000: afgestudeerd hbo Nederlands/Publiciteit & Presentatie.

Koning privé

Nog wat persoonlijke ontboezemingen:

Ik ben getrouwd met Audrey Koning-Reinderink.

Ik ben de trotse vader van Pim (Jasper Janiek) Koning (17 mei 2007) en Femke (Eline) Koning (23 augustus 2009)

Ik ben geboren in Veendam, maar opgegroeid in Midwolda.

Ik ging naar school in Midwolda, Winschoten (mavo en meao) en Leeuwarden (hbo).

Ik woonde in Midwolda, Leeuwarden en Eibergen. Sinds 2003 woon ik – en houd ik kantoor – in Hengelo.

Hobby’s:

sport (tennis en badminton (actief), voetbal (passief))

gezelschapsspellen (Kolonisten van Catan, Scrabble, Qwirkl, Qwixx)

muziek (algemeen, met een lichte voorkeur voor pop en rock in het genre tussen Metallica, K’s Choice, Racoon en Van Dik Hout)

lezen (thrillers, historische boeken, sportboeken, Voetbal International, Onze Taal, Maarten!)

theater (cabaret)

reizen (Denemarken, Finland, Egypte, Canarische Eilanden, maar ook Drenthe en Zeeland – op het wensenlijstje: Italië, Canada, Uruguay, Nieuw-Zeeland en de ABC-eilanden).

Ja, ik heb hoogtevrees. En ik ben bang voor slangen. Maar verder ben ik aardig. Heus!

’t Hart van de zaak

En nu denkt u natuurlijk dat ik alles alleen doe? LetterLuck is immers een eenmanszaak. Heeft u toch mooi verkeerd.

Want ‘ik’ was nooit zover gekomen als ik nu ben, zonder een aantal mensen.

Natuurlijk mijn gezin. De al eerder genoemde Pim en Femke, maar ook vrouw Audrey.

Maar zakelijk heb ik veel te danken aan de dame hiernaast. Meet Mona. ‘t Hart van de zaak. En dat niet alleen om dat ze Mona ‘t Hart heet. Mona zorgt er namelijk al een flink aantal jaren voor dat praktisch alle interviews die ik afneem keurig uitgetikt in mijn mailbox verschijnen. Zij doet dat zeer snel en vakkundig.

Daarnaast verzorgt Mendel Chiu mijn boekhouding. Een aanrader!

* In feite is de basis van deze handleiding een samenvatting van verschillende pagina’s die ik op eerdere websites ook al had staan. Dus zo origineel was die Klöpping nu ook weer niet.

** Het lekkerste kopje koffie ooit kreeg ik trouwens voorgeschoteld in Duitsland. Ik was op bezoek in een prachtig pand in Schüttorf, voor een huizenreportage. Het zorgvuldig gezette bakje mocht met recht een kop Zwart Goud genoemd worden.

Maar wellicht kunt u het overtreffen? Ik kom graag bij u langs als proefkonijn. Kunnen we meteen uw tekst(en) bespreken!