Op pad voor Port of Twente
– artikelen schrijven over gebruikers Twentse havens
Eind 2023 begon ik samen met communicatieadviseur en fotograaf Hans Bouma aan een nieuw project. Met onze verhalen rondom het Twentekanaal en de haven van Hengelo willen we het publiek bekend maken met het bestaan van het kanaal en de haven, en wat die bijvoorbeeld voor de Hengelose economie betekenen.
De artikelen verschijnen in de lokale krant Hengelo’s Weekblad en we maken de producties in opdracht van het Twentse havenbedrijf Port of Twente. Toen de Hengelose versie een veelgelezen en -geprezen succes bleek, zijn we op eenzelfde manier aan de slag gegaan in Almelo.
Port of Twente is de samenwerking tussen de binnenhavens langs het Twentekanaal. Het gaat om de havens van Lochem, Hof van Twente (Markelo, Goor en Delden), Almelo (inclusief de terminal op distributiepark XL Businesspark), Enschede en mijn eigen woonplaats Hengelo. Het havenbedrijf – mijn opdrachtgever – voert alle havenzaken uit voor alle binnenhavens, die daarmee een mainport-functie in Oost-Nederland vervullen.
Logische start in Hengelo
In Hengelo hebben we de grootste binnenhaven van Nederland. Van dat feit zijn niet veel Hengeloërs op de hoogte. Veel stadgenoten kennen maar weinig feiten en verhalen achter de haven. En dat terwijl Hengelo er veel aan te danken heeft.
Juist daarom gaan Hans en ik op pad, om de gemiddelde Hengeloër de verhalen over, achter en rondom de haven en het Twentekanaal te vertellen. We proberen in onze serie alle facetten van de haven naar voren te brengen, met verhalen van bedrijven, organisaties en andere gebruikers.
Verhalen die we maakten voor Hengelo’s Weekblad:
- Hengeloër Frits van Dooren vertelde ons over de app waarmee hij de schepen in de haven volgt.
- We gingen op bezoek bij het schippersechtpaar Posthumus, dat ons vertelde over het leven aan boord van een binnenvaartschip en hoe dat in de loop van de jaren veranderde
- Havenmeester Shirley Elken vertelde over haar werk
- Hans de Gruil nam ons mee in de geschiedenis van de Twentekanalen en de Hengelose haven
- Ook gebruikers van haven en kanaal: de roeiers van Tubantia en kunstwerkplaats De Möllerwerf
Meer artikelen zullen in de loop van de tijd in de krant verschijnen, en ongetwijfeld ook in dit overzicht.
Uitbreiding naar Almelo
In Almelo is altijd wat te doen. Zéker in de binnenhaven van de stad zelf en in de haven XL Businesspark. In Almelo’s Weekblad publiceren Hans en ik op dezelfde wijze als in Hengelo verhalen. Ook hier gaat het om de inwoners van Almelo meer betrokken te maken bij de havens.
Artikelen voor Almelo’s Weekblad:
- Almelo heeft met Amycus een eigen roeivereniging. We gingen er langs.
- Dat gingen we ook bij het bijzondere bedrijf Riwald Recycling waar duurzaamheid troef is.
- Fotograaf Rob ten Tusscher vertelde over zijn bijzondere band met water.
Een mooie opdracht, waar ik als tekstschrijver voor de logistiek de plaats waar ik woon en werk (Hengelo) en de regio Twente ook weer beter leer kennen.